Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 41
Offentligt
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget
Udvalgets medlemmer2. november 2012
Udvalgets arbejdsprogram for 2012-13
Udvalget fastlagde på sit møde den 1. november 2012 nedenstående pro-gram for sit arbejde i folketingsåret 2012-13.I folketingsåret 2012-13 vil udvalget ud over behandling af lov- og beslutnings-forslag koncentrere sit arbejde om følgende fokusområder:A) Nationalt klimaarbejde.Forberedelse af klimalov.Undersøgelse af muligheder for og forberedelse af plan for reduktionaf CO2med 40 pct i 2020. Herunder inddragelse af resultaterne fraNatur- og Landbrugskommissionens arbejde, transportområdet og bo-ligområdet.B) Internationalt klimaarbejde.Forberedelse af og deltagelse i COP 18 og COP 19.Opfølgning af udvalgets ”fact finding mission” til Bangladesh, herun-der eventuel etablering af tættere kontakt mellem de to landes klima-og energiudvalg.Videreudvikling af alliancen mellem Danmark/EU og de fattigste u-lande.Bidrage til styrkelse og etablering af forpligtende partnerskaber mel-lem lande m.m., som vil gå foran. Eksempelvis i Global Green GrowthForum (3GF) m.m.C) Bygningsområdet.Fortsat fokus på energieffektiviseringspotentialet i bygninger.Opfølgning på radon.
1/3
D) Energiområdet.Opfølgning af energiaftalen med fokus på de områder, hvor der udar-bejdes analyser og hvor der skal tages nye initiativer.Fortsat ”kulegravning” af problemstillingerne knyttet til skifergasind-vinding i Danmark, herunder udspil fra EU-Kommissionen om udnyt-telse af ukonventionelle energiforekomster.Fokus på biomasse og ressourcerne i organisk affald med vægt påøget udnyttelse og samtidig sikre en miljømæssig bæredygtighed.Fokus på sammentænkning af smart grid, lagring, varme, gas og el.Eksportpotentialet i dansk energiteknologi.Fokus på transportsektoren bl.a. i forbindelse med en omlægning afbilafgifterne.E) EU’s klima- og energipolitik.Fokus på udbygningen af det europæiske elnet.Fokus på initiativer, der kan sikre, at det europæiske kvotemarkedkan fungere.Opfølgning på EU’s nye rammer for klima- og energiarbejdet indtil2030.
Disse prioriteringer foreslås gennemført bl.a. gennem følgende konkrete initia-tiver:Indenlandsk studietur i foråret 2013 med fokus på konkrete forsøg ogprojekter, hvor varme, el, gas, lagring og smart grid sammentænkes.Høring om ”grøn økonomi” som opfølgning på Rio+20 i samarbejdemed de to andre ”Rio+20-udvalg”: Miljøudvalget og Udenrigsudvalget.Niveauet skal være højt og internationalt orienteret og planlæggessom en heldagskonference åben for offentligheden. Tidsmæssigt ibegyndelsen 2013. Der nedsættes en fælles planlægningsgruppemellem de tre udvalg, der fastlægger programmet.Minihøring (4 timer) om andre landes klimalove og erfaringer med enklimalov. Skotlands og UK ’s lovgivning og erfaringer skal stå i fokus.Andre relevante udvalg som Transportudvalget, Miljøudvalget og Fø-devareudvalget inviteres. Der nedsættes en lille planlægningsgruppe.Minihøring (4 timer) om bio-raffinering og bio-økonomi med fokus påperspektiver for Danmark med 2. generations biobrændsler samt bre-dere anvendelse af biomasse. Der nedsættes en mindre planlæg-ningsgruppe, og Miljøudvalget, Fødevareudvalget og Erhvervs-Vækst- og Eksportudvalget inviteres.Eventuelt fællesmøde mellem Transportudvalget, Miljøudvalget ogKlima-, Energi- og Bygningsudvalget om omlægning af bilafgifterne.Studietur (fact finding) til Grønland med hovedvægt på videnopbyg-ning om omfanget af og tempoet i klimaændringerne, konsekvenser-
2/3
ne for det arktiske område og geopolitisk, indvindingsmuligheder forolie og råstoffer med tilhørende problemstillinger, det grønlandsk-danske samspil i de internationale klimaforhandlinger m.m.Eventuel fact finding-gruppe til et af landene i Global Green GrowthForum, f.eks. Sydkorea eller Mexico.Eventuel fact finding-gruppe til et sted med skifergasproduktion.Deltagelse i internationale møder inden for udvalgets ressort.
3/3