Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 300
Offentligt
1277063_0001.png
1277063_0002.png
1277063_0003.png
1277063_0004.png
1277063_0005.png
1277063_0006.png
1277063_0007.png
1277063_0008.png
1277063_0009.png
1277063_0010.png
1277063_0011.png
1277063_0012.png
Landbrugets stemme
Jordens muld – Verdens guldForetræde Klima-, Energi-, og Bygningsudvalget5.09.2013Bæredygtigt Landbrug v/ direktør Vagn Lundsteen
Jordens muld – verdens guld!Landbrugets stemme
Klimaplanen og virkemiddelkataloget- Skyder sig selv i foden!- Ser (atter) landbruget sommodspiller – og ikkemedspiller.-Kunsten er at skabe vækst ogarbejdspladser samtidig med at viløser klimaudfordringerne.-Det kan landbruget!
Jordens muld – verdens guld!
Lad os tænke ud af boksen…
Landbrugets stemme
Kilde: Regeringens klimaplan, 2013: 27.
Kilde: Regeringens klimaplan, 2013: 17.
Jordens muld – verdens guld!Landbrugets stemme
Humus er løsningenHumus – ikke bare noget vi spiser…Humus består af dødt organisk materiale under nedbrydning, som giver næring til planter ogafgrøder.Når humus enten øges eller reduceres i jorden => at mere eller mindre af luftens C02 bindes ijorden.
Hvor meget CO2 kan jorden binde?Ved at øge humusindholdet i jorden med 0,02 % om året, vil vi kunne binde 1,8 tons CO2/hamere i jorden om året.I Danmark dyrkes 2,5 mio. ha landbrugsjord. => Der kan bindes = 4,5 millioner tons CO2 i detdanske muldlag. Det er mere end den danske regering har forpligtet sig til at reducere.
Hvilken påvirkning vil det få den danske muldjord? Det vil øge humusindholdet fra2 til 3 % på 50 år.Problem og løsning:Intensiv dyrkning med knapt kvælstof til rådighed (ca. 30 procent under ligevægtsprincippet)har tæret på humuslaget, og dermed jordens evne til at binde CO2.Tilførsel af mere kvælstof til danske marker vil kickstarte en positiv trend i forhold til atreducere CO2.
Jordens muld – verdens guld!Landbrugets stemme
Nabotjek - Tyskland- Forpligtelse til at dokumentere, at jordens fugtighed bevares…..”Hernedetalerog at jorden ikke udpines.tyskerne jo slet ikke om- Humusregnskabkvælstof. De taler kun- Jordbundsanalyseom humus.”- Humusbalancesaldoen skal være imellem -75 kg Humus-(Hans Henrik Pørksen,C/ha/år og +125 kg Humus-C/ha/år, og værdien må ikkelandmand i Tyskland).komme under -75 kg Humus-C/ha/år som et treårigtgennemsnit.
Jordens muld – verdens guld!Landbrugets stemme
…. Men hvad medvandmiljøet?
Uddrag fra kronik:
Jordens muld – verdens guld!Landbrugets stemme
Politikerne blev advaret
Et panel af 22 internationalt anerkendte forskere forudså allerede i 1989,at vandmiljøplanerne ikke ville virkeFormanden for panelet professor Lambertus Lijklema fra Holland udtaltetil Weekendavisen: ’Det er kun en lille del af belastningen mednæringssalte, der bliver påvirket af vandmiljøplanen. Virkningerne vil bliveuhyre beskedne, men planen er ualmindelig dyr. – Det er farligt at tagebeslutninger, som koster samfundet mange penge, men som ervirkningsløse. Store udgifter til ingen nytte, vil forårsage en stor folkeligskuffelse, som vil bevirke, at miljøet vil blive skadet mere end gavnet i detlange løb.’Forurening med næringssalte kan både ses og lugtes og nyder derforfolkelig opmærksomhed. Derfor er der mange penge til forskningen i dissestoffer’. Yderligere udtaler professor Lambertus Lijklema: ’ Det kan væresvært for mig at sige, men jeg kan forestille mig, at der er en gensidigpåvirkning, således at forskningsmiljøerne ved altid at fokusere pånæringssaltene kan have fremkaldt en politisk bevægelse, der er svær atstandse, når den først er sat i gang. Der er selvfølgelig en sammenhængmellem det som videnskabsmændene foretager sig, og den politiskereaktion’.
Store iltsvind, de sidste 25 årLandbrugets stemme
Ingenstore iltsvind
storeiltsvindKattegat
store iltsvindMariagerfjord
store iltsvindLimfjorden m.fl
iltsvind LimfjordenFlensborg,Aabenraa m.fl
Jordens muld – verdens guld!
DCE kontra virkeligheden
Landbrugets stemme

V

M

P

1

V

M

P

2

V

M

P

3

G

r

ø

n

V

æ

k

s

t

Jordens muld – verdens guld!
Lad os finde ny vejI 26 år har vi fokuseret på landbrugets nitratDet eneste naturlige stof i vandmiljøetMen hele paradigmet bygger på et bedrag, for:Trods halvering af kvælstofudledning ingen påvirkning af vandmiljøet,nogen stederglobalt
Landbrugets stemme
Ikke mindre iltsvindIkke mere ålegræsEller flere fisk
Landbruget kan løse klimaudfordringerne – hvis I giver os lov!”Det helt fantastiske er jo, at vi har enorme mængder af organisk materiale liggenderundt omkring i form af gylle fra både køer, svin og mennesker. Det er ret storemængder, og vi opfatter det som et problem. Vi ved jo ikke, hvad vi skal gøre af det.Men i virkeligheden ligger der her en meget stor potentiel kilde til løsningen på voresklimaproblemer”(Erling Fundal, Geolog)
Ikke tærer på jordens humus, men i stedet bygge humus op.En lille stigning på 0,02 procent humus hvert år vil klare klimaudfordringen for heleDanmarkAlle andre brancher slappe af,og væksten i samfundet rammes ikke!
Jordens muld – verdens guld!
Forureneren-betaler-princippetTiltagGøde efter ligevægtsprincippetStop tilskud! – lad produktionen stigeDen nye reguleringDen ny reguleringFremtidens regulering af ’særligtforurenende virksomheder’ (industri,lossepladser, rensningsanlæg,genbrugsstationer, landbrug,dambrug, spildevand m.fl.) skal skeud fra målinger.Man måler først i recipienten (deindre fjorde). Konstateres der enforurening, følger man vandets vej’baglæns’ op ad vandløbet og lavermålinger (M) til den forurenendekilde konstateres.Når kilden er identificeret, sættes derind med en indsats, der fjerner ellerreducerer den forurenendeudledning.
Landbrugets stemme
Jordens muld – verdens guld!
Tak for jeres opmærksomhed
Landbrugets stemme