Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 272
Offentligt
1268694_0001.png
1268694_0002.png
1268694_0003.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Orientering om kommende udbud i Nordsøen, herunder om strategiskemiljøvurderingEnergistyrelsen har udarbejdet miljørapporten ”Strategisk miljøvurdering i forbindelsemed udbud i området vest for 6 grader 15 minutter øst i den danske del af Nordsøenmed henblik på efterforskning af olie og gas, og udbud af tilladelser til injektion afCO2i eksisterende oliefelter med henblik på EOR”, juli 2012.Baggrunden for rapporten er, at Klima-, Energi- og Bygningsministeriet er ved atplanlægge nye udbudsrunder for nye tilladelser til efterforskning og produktion af olieog gas i den vestlige del af Nordsøen 125-300 km vest for den jyske vestkyst. Iområdet foregår der allerede olie- og gasproduktion. På baggrund af enkelteolieselskabers overvejelser om at injicere CO2i eksisterende oliefelter med henblikpå at øge olieindvindingen fra felterne (EOR) omhandler rapporten også sådannemulige aktiviteter. Der foreligger dog ikke planer om konkrete CO2EOR projekter.Den næste planlagte udbudsrunde, 7. runde, som miljøvurderingen blandt andetomfatter, skal sikre, at efterforskningsniveauet i den danske del af Nordsøenopretholdes. Herigennem sikres en effektiv udnyttelse af de danske naturressourcergennem de mulige afledte nye fund til gavn for den danske samfundsøkonomi ogDanmarks forsyningssikkerhed. Som nævnt ovenfor omfatter miljøvurderingen ogsåudbud af tilladelser til injektion af CO2i eksisterende oliefelter. Formålet hermed er atøge olieindvindingen i danske oliefelter, og dermed sikre en effektiv udnyttelse af dedanske naturressourcer.Dette er i tråd med Folketingets vedtagelse i forbindelse med forespørgselsdebattenden 23. februar 2012, hvor Folketinget vedtog at ”de danske ressourcer af olie og gasskal udnyttes til størst mulig gavn for det danske samfund og samfundsøkonomien.Tilrettelæggelse af efterforskning og indvinding i Nordsøen skal ske i respekt forindgåede aftaler og på en sådan måde, at samfundet sikres størst mulig udbytte, ogsåledes at det foregår sikkerheds- og miljømæssigt fuldt forsvarligt.”Formålet med en strategisk miljøvurdering af planer og programmer er at sikre, atvurderingen af miljøkonsekvenser og belysningen af mulige alternativer foregår,mens planerne stadig er under forberedelse og behandles politisk, dvs. før deendeligt er vedtaget. Herved sikres et højt miljøbeskyttelsesniveau og at miljøhensynbliver integreret ved udarbejdelsen af planer.
Ministeren8. juli 2013J nr. 2013-2570
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Den strategiske miljørapport blev i juli 2012 sendt i offentlig høring, herunder hosmyndigheder mv. i Norge, Tyskland, Nederlandene og England. Høringssvar erefterfølgende indsendt til Energistyrelsen, som har behandlet disse.I løbet af høringsperioden er der indkommet 2 høringssvar fra Storbritannien, 8 fraDanmark og 829 fra Tyskland. Mange af høringssvarene fra Tyskland er enslydendebreve eller tilkendegivelse ved en underskriftsindsamling. Der er ikke indkommethøringssvar fra Nederlandene og Norge.Høringssvarene, er fra myndigheder, NGO’er, interesseorganisationer, politikere oget universitet. Alle høringssvar er vurderet og indarbejdet i planen i relevant omfang.De gennemgående emner i høringssvarene er generel modvilje mod yderligere olieog gas aktiviteter, miljømæssige aspekter ved støjende aktiviteter (arbejde iforbindelse med boringer, seismiske undersøgelser) i forhold til havpattedyr, modviljemod CO2injektion og konsekvenserne ved CO2injektion, frygt for storulykker ogpåvirkning af det tyske habitat ’Doggerbanke’, hvor marsvin blandt andet er beskyttet.På baggrund af de indkomne høringssvar er der udarbejdet en sammenfattenderedegørelse, som stilles til rådighed for de hørte myndigheder og offentliggøres.Heraf fremgår, hvordan der i planen for udbuddene vil blive taget højde for resultatetaf høringen, før planen færdiggøres og at jeg efter den offentlige høring har besluttetat gennemføre plan for udbud af områder til efterforskning og produktion af olie oggas samt separat udbud af tilladelser til injektion af CO2for at øge olieindvindingen ieksisterende oliefelter vest for 6 15’ Ø.Der er endvidere udarbejdet en indledende naturkonsekvensvurdering af planen.Formålet med vurderingen er at, undersøge om der skal foretages en egentlignaturkonsekvensvurdering jf. habitatdirektivet. Konklusionen er, at det ikke ertilfældet. Ved de konkrete projekter kan det imidlertid blive et krav at foretage ennaturkonsekvensvurdering.Den sammenfattende redegørelse, miljørapport og indledendenaturkonsekvensvurdering offentliggøres af Energistyrelsen medio august 2013,hvorefter der efter lovgivningen er en 4 ugers klageperiode. Klagefristen vil såledesblive lagt midt i september 2013. Herudover sendes der informationsbrev medresultat fra høringen til høringsparter, samt information om, hvor de kan finde mereinformation om planen og de dokumenter der knytter sig til planen. Der vil også bliveannonceret i udvalgte tyske aviser for at sikre, at alle har mulighed for at bliveinformeret.Jeg vil efter klagefristens udløb orientere udvalget herom samt opdatere udvalget omprocessen frem mod 7. udbudsrunde.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 3
Konkrete udbud i forbindelse med udbud i området vest for 6 15’ Ø i den danske delaf Nordsøen med henblik på efterforskning og produktion af olie og gas offentliggøresi Stats- og EU-tidende, når en redegørelse om områder og generelle vilkår har væretforelagt Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg.Udbud af tilladelser til injektion af CO2i eksisterende oliefelter med henblik på EORforventes først igangsat, når der er selskaber, som konkret udtrykker interesse herfor.Ansøgningsfristen vil blive offentliggjort i Stats- og EU-tidende, når udkast til udbudhar været forelagt et af Folketinget nedsat udvalg.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard