Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 255
Offentligt
1261968_0001.png
1261968_0002.png
N O T AT
31. maj 2013Ref. ckek/ca
Kvoteomfattede industrivirksomheders CO

2

-intensitet i DK og EUBaggrundEnergistyrelsen har, som led i arbejdet med analyser af virksomhedernes energiforhold ogkonkurrenceevne1, fået gennemført en omfattende analyse af danske kvoteomfattede industri-virksomheders CO2-intensitet sammenlignet med tilsvarende kvoteomfattede virksomheder iresten af Europa.Analysen, der er foretaget af det hollandske konsulentfirma Ecofys, er baseret unikke data for2005-2010 for hele den Europæiske kvoteomfattede industri. Der er tale om data, der beskri-ver CO2-emissionen per objektivt sammenligneligt produkt i hele EU. Dataene er indsamlet iforbindelse med uddeling af kvoter i kvotesystemets 3. handelsperiode (2013-2020).Analysen omfatter 86 ud af de 93 danske industrivirksomheder2i CO2-kvoteordningen sva-rende til 97 pct. af de samlede udledninger fra kvoteomfattede virksomheder. Analysen om-fatter ikke de syv virksomheder, der får opgjort deres kvoter efter mængden af brændsel ellerefter proces-emissioner, idet sammenligning med udlandet for disse installationer ikke er mu-lig per produkt. Der er dog ikke grund til at tro, at CO2-intensiteten for disse installationer eranderledes end for resten af industrien.Formålet med analysen har været at sammenligne danske kvoteomfattede virksomhedersCO2-udledning og med de europæiske konkurrenters udledning, og dermed undersøge tesenom dansk industris høje effektivitet og lave CO2-udledning. Analysen fokuserer på CO2-intensitet målt som CO2-udledning per produceret mængde af 12 forskellige standard produk-ter defineret i kvoteordningen. Resultaterne er dermed uafhængige af den strukturelle sam-mensætning af industrien.ResultaterAnalysen viser at danske kvoteomfattede industrivirksomheders CO2-udledning er ca. 12 pct.lavere end deres konkurrenter per produceret vare. I alt er der tale om en besparelse på ca.600.000 tons CO2årligt for de analyserede installationer.
I energiaftalen af marts 2012, blev der afsat 10 mio. kr. tilanalyse og datagrundlag for erhvervslivets energi-forhold.2Analysen omfatter ikke el- og fjernvarmeproducenter, affaldsforbrænding, hospitaler og råstofudvinding. Ana-lysen inkluderer dog de to danske olieraffinaderier.Side 1
1
Danske produktionsvirksomheders eksport til lande omfattet af kvoteordningen svarer til ca.68 pct. af den samlede eksport, og de lavere CO2-udledninger giver dansk industri en klarkonkurrencefordel på disse markeder. Med en kvotepris på eksempelvis 50 kr. per ton, svarerde lavere emissioner til en direkte fordel på ca. 30 mio.kr. årligt. Dertil kommer besparelserneved at bruge mindre energi, der må forventes at være langt større. Analysen omfatter dog ikkede eventuelle ekstra udgifter, der kan være i forbindelse med at opretholde en energieffektivproduktion med lav CO2-udledning.Ud fra det eksisterende datagrundlag har det ikke været muligt at analysere og kvantificerehvad der har medført de lavere udledninger, men det vurderes at høj energieffektivitet og an-vendelse af vedvarende energikilder er de primære årsager, mens effektiv industriel kraft-varme og udnyttelse af overskudsvarme har en mindre men stadig signifikant betydning.Analysen viser endvidere, at der er stor variation indenfor de danske virksomheder. De 10 pct.af virksomhederne med lavest CO2-intensitet udleder i snit kun ca. 38 pct. af hvad deres gen-nemsnitlige europæiske konkurrenter gør. Disse virksomheder anvender en høj andel af bio-masse. For størstedelen af de danske virksomheder ligger udledningen mellem 68 og 100 pct.af deres konkurrenters. De 10 pct. af virksomhederne med højst CO2-intensitet udleder i snitca. 45 pct. mere end deres gennemsnitlige europæiske konkurrenter. Dette viser, at der stadiger gode muligheder for effektiviseringer og reduktioner af CO2udledninger i hvert fald dele afindustrien.
Side 2