Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 249
Offentligt
Skatteudvalget 2012-13SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 188Offentligt
J.nr. 12-0265384Dato: 10. juni 2013
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 188 af 14.december 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FrankAaen (EL).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
Spørgsmål:Ministeren bedes med inddragelse af andre relevante ministerier oplyse, hvilken mødeakti-vitet - i betydningen mødedatoer, -deltagere og -dagsordener - der har været mellem olie-selskaber og ministerier siden regeringens første overvejelser om et serviceeftersyn afNordsøaftalen fra 2003 og herunder oversende dokumenter relateret til disse drøftelser.Svar:Indledningsvis bemærkes, at der i forbindelse med Serviceeftersynet af vilkårene for kul-brinteindvinding har været lagt vægt på at inddrage synspunkter og bidrag fra eksterne inte-ressenter og eksperter, herunder også olieselskaber.Med henblik på netop at give eksterne aktører lejlighed til at komme med input til service-eftersynet arrangerede udvalget, der forestod serviceeftersynet, den 18. april 2012 en konfe-rence, hvor en række interessenter og eksperter deltog, herunder også olieselskaber. Pro-grammet for konferencen, oplæggene og listen over deltagere er offentliggjort som bilag tilrapporten fra serviceeftersynet.Olieselskaberne har endvidere haft lejlighed til bilateralt at afgive deres synspunkter i rela-tion til serviceeftersynet, herunder at komme med mere selskabsspecifikke betragtninger.Af hensyn til beskyttelsen af selskabernes økonomiske og erhvervsmæssige forhold er op-lysninger af denne karakter ikke offentliggjort i forbindelse med rapporten fra serviceefter-synet. Den beslutning vil jeg henholde mig til.Herudover er der afholdt møder med DUC-selskaberne vedrørende fælleserklæringen af 25.februar 2013 fra regeringen og bevillingshaverne. Af hensyn til beskyttelsen af bevillings-havernes og det offentliges økonomiske interesser, herunder statens forhandlingspositionog økonomiske interesse som aftalepart, oplyses ikke yderligere om disse møder, idet detbemærkes, at oplysninger af denne karakter heller ikke er undergivet aktindsigt.Endelig kan det oplyses, at der, uden relation til serviceeftersynet og overvejelserne omændring af vilkårene for kulbrinteindvindingen i Danmark, siden udvalget blev nedsat pri-mo 2012, er holdt en række møder med deltagelse af olieselskaber og de ministerier, derhar deltaget i serviceeftersynet. Nedenfor redegøres for sådanne møder dækkende periodenfra november 2011, dvs. to måneder forud for nedsættelsen af udvalget i januar 2012, tiludvalget afrapporterede:SkatteministerietUdvalgets formand, chefrådgiver Otto Brøns-Petersen, Skatteministeriet, deltog den 31. au-gust 2012 i et møde med brancheforeningens sekretariatschef Esben Mogensen, Olie GasDanmark.SKAT holder desuden løbende og ofte møder med olieselskaber som led i den almindeligesagsbehandling og kontrol med olieselskabernes skattebetaling.Møder om skattemæssige spørgsmål, der ikke relaterer sig til kulbrintebeskatningen, er ikkemedtaget i oversigten.Side 2
Klima-, Energi- og BygningsministerietKlima-, Energi- og Bygningsministeriet har oplyst følgende:”Energistyrelsen holder løbende og ofte møder med olieselskaber. Møderne gennemføressom led i sagsbehandling og tilsyn efter blandt andet undergrundsloven og offshoresikker-hedslovens bestemmelser, og således ikke i relation til det udvalg, der gennemfører et ser-viceeftersyn af vilkårene for kulbrinteindvinding. Såfremt der på sådanne møder fra oliesel-skabernes side alligevel har været stillet spørgsmål i relation serviceeftersynet, har Energi-styrelsen henvist til udvalgets formand.Klima-, energi- og bygningsministeren havde den 14. marts 2012 et møde med GraemeSweeney, Executive Vice President for Group CO2, Shell. På mødet orienterede ministe-ren om serviceeftersynet som beskrevet i kommissoriet for udvalgsarbejdet.Klima-, energi- og bygningsministeren deltog endvidere den 10. januar 2013 i et virksom-hedsbesøg i Esbjerg med Olie Gas Danmark hos Semco Maritime, hvor flere olieselskaberogså deltog. Emnerne for besøget var boreteknologi, reservoirudvikling, perspektiver ogudfordringer for den danske olie- og gassektor, udbygningen af Syd Arne og Tyra Sydøstsamt danske service- og leverandørselskaber som værdiskaber og arbejdsplads.”Erhvervs- og VækstministerietErhvervs- og Vækstministeriet har oplyst, at der ikke er afholdt møder med olieselskaber iden angivne periode. Særskilt omkring Nordsøfonden oplyser Erhvervs- og Vækstministe-riet:”Nordsøfonden ved Nordsøenheden er den danske stats olie- og gasselskab og varetagerstatsdeltagelsen i DUC. I denne forbindelse mødes Nordsøenheden jævnligt med oliesel-skaberne. På disse møder drøftes tekniske, økonomiske og kommercielle forhold i licenser-ne, herunder de arbejdsprogrammer selskaberne er forpligtet til at gennemføre. I det om-fang der er blevet spurgt til serviceeftersynet, har Nordsøenheden henvist til formanden forserviceudvalget. Nordsøfonden var tidligere en del af Klima-, Energi- og Bygningsministe-riets ressort, men har siden 30. november 2012 været en del af Erhvervs- og Vækstministe-riets ressort.”FinansministerietFinansministeriet har oplyst, at der ikke er afholdt møder med olieselskaber i den angivneperiode.
Side 3