Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 19
Offentligt
Foretræde for Klima-, Energi- og BygningsudvalgetFolketinget onsdag den 10. oktober 2012, kl.13.30Partnerskabet for BølgekraftForetræde ved:Erik Friis-Madsen, medlem af styregruppen for Partnerskabet, medlem af Bølgekraftforeningensbestyrelse og udvikler af bølgekraftkonceptet Wave DragonTommy Larsen, medlem af Partnerskabet og udvikler af bølgekraftkonceptet WEPTOSNiels Ejnar Helstrup Jensen, adm. af ForskEL og ForskVE ved Energinet.dkJan Krogh, Aalborg Universitet og leder af Partnerskabsprojektet
Jan Krogh’s indlæg.Tak for muligheden for at komme her i dag.Baggrunden og rammen for vores foretræde er den nye nationale strategi for forskning, udvikling ogdemonstration af bølgekraft i Danmark.Strategien, der blev afleveret kort for sommerferien, er et EUDP projekt, nemlig ”Udvikling af bølgekraftgennem industrielle Partnerskaber”.Initiativet har senere tillige ført til dannelsen af Partnerskabet for Bølgekraft.
Med til baggrunden og rammen hører naturligvis også de nationale målsætninger udtryk gennemregeringens Klima- og Energipolitik samt forårets store Energipolitiske aftale.Vi har i Partnerskabet med stor tilfredshed noteret os, at bølgekraft fik sin ganske vist beskedne, mensærdeles væsentlige placering i den energipolitiske aftale. En placering der sikkert er meget fair og afspejlerbølgekrafts nuværende stade, men samtidig viser åbenhed og blik overfor områdets store potentialer.Samtidig er det glædeligt at se, at det nationale bølgekraft-testcenter DanWEC i Hanstholm er blevet tildeltGreen Lab midler.
Førnævnte potentialer afspejler sig jo i både det rent energimæssige, det bæredygtighedsmæssige og detklimamæssige, men også og måske ikke mindre med et stærkt beskæftigelsesmæssigt, eksportmæssigt ogregionalpolitisk potentiale og perspektiv.
Vi skal ikke her i dag gennemgå den nationale strategi, som vi ved udvalget allerede har fået tilsendt, menvil alene tillade os, at sætte fokus på en lille, men særdeles vigtig flig af Strategien.
Lad mig igen nævne til projektets titel – ”Udvikling af Bølgekraft gennem industrielle Partnerskaber” – hvornøgleordet er Industrielle Partnerskaber!
Bølgekraft har et snart mangeårigt udviklingsforløb bag sig, hvilket Erik Friis-Madsen her mere end nogenkan fortælle om.Men det er vores klare opfattelse, at bølgekraft nu er nået til et stade, hvor vi for alvor skal træde op på detsidste af bølgeenergiens fem udviklings trin, nemlig bølgeenergianlæg som demonstrationsanlæg i fuldskala og i begyndende parkdannelser.
Udviklingen af bølgekraft i Danmark har gennem mange år fundet sted i et særdeles frugtbart samarbejdemellem forskningen, dedikerede opfindere og udviklere, mindre industri og håndværk og med støttegennem en række offentlige danske og europæiske energiteknologiske støtteordninger.Det har fungeret fint, men forudsætningen for for alvor at træde op på det sidste udviklingstrin kræver, atvi nytænker vejen hen mod den fremtidige finansiering af bølgekraftudvikling.
Bygning, installering og drift af demoanlæg i fuld størrelse kræver en ganske anden finansiering end denhidtil kendte. Det kan og skal vel næppe heller være en offentlig opgave alene at finansiere dette. Herkræves tillige for alvor, at der dannes stærke industrielle partnerskaber, der kan stå for bygning, installeringog drift af anlæggene, men i et tæt samarbejde med stærke finansielle investorer.
Dannelsen af de rette industrielle partnerskaber er uden tvivl den mindste del af udfordringen; den størsteudfordring og det umiddelbart mest presserende er at skabe det fornødne finansielle grundlag.
Dette forudsætter så igen, at der kan skabes en tro på og tillid til den eller de teknologiske løsninger, deranvendes SAMT at der er udsigt til et fornuftigt afkast, at investeringerne så at sige på sigt vil værerentable.
Den første del, skabelse af tro på og tillid til teknologien, har vi i Strategien forsøgt at adressere gennemforslag til udvikling af screenings- og evalueringsværktøjer, der så kunne munde ud i en egentlig oggodkendt akkreditering af bølgekraftkoncepter.
Den anden del har vi forsøgt at adressere gennem opstilling af et forslag til en roadmap for udvikling afbølgeenergianlæg i Danmark, løbende fra 2012 og frem til 2035. Den beskriver en række udviklingstrin foraktiviteter, der vil føre frem til, at vi fra omkring 2030 – 2035 kan sende egentlige offshore energiparker iudbud, hvor bølgekraft indgår med en væsentlig del sammen med vindmøller.
Det siger næsten sig selv, at skal vi have større finansielle investorer (og det selv ret risikovillige oginstitutionelle investorer) i tale, ja så må vi på en eller anden måde kunne påvise, at investeringen erforbundet med et fornuftigt afkast.Derfor har vi tilladt os, at kombinere udviklingstrinene i roadmappen, med et forslag til en såkaldt FEED-INTARIFSTRUKTUR (jfr. Tabel 1 i ”Bølgekraftteknologi. Strategi for Forskning, Udvikling og Demonstration2012” )
En struktur, der dels relaterer sig til prisen for strøm produceret af havvindmøller og med en merpris dergradvis afvikles over årene.Efter 2030 vil strøm fra førnævnte offshore energi parker kunne levere strøm til en pris, der ikke alene erkonkurrencedygtig, men som forventes at ligge 10 ører under prisen på strøm fra rene kystnærehavvindmølleparker.Dette vil betyde en investering over en 25 – 30 årig periode på ca. 1,5 mia. hvorefter det vil tjene sig hjemgennem den billigere strøm.
Det er Partnerskabets opfattelse, at en Feed-In tarifstruktur som den her skitserede, skal ydes efterprincipper, der sikrer sammenhæng mellem levering og betaling.Det vil sige, at tariffen kun ydes efter nærmere aftale, og at det forudsættes at der leveres strøm til nettet,som det er aftalt.Det sikrer, at investorerne selv så at sige må være garanter for at den anvendte teknologi er driftssikker ienhver henseende ellers får de ingenting, men at de modsætningsvist kan være sikre på, at er det tilfældetog anlægget leverer strøm til nettet som aftalt, ja så får de også en fornuftig pris herfor.
Så det, vi har ønsket med dette samråd, er at præsentere udvalget for den udfordring, der knytter til atsikre nødvendig finansiering af store demonstrationsanlæg, at pege på en afgørende forudsætning herfor,nemlig en fornuftig og rimelig udviklingspris for den første bølgekraft-strøm, samt at vise en roadmap, derkan føre frem til:
At der opføres offshore energiparker på dybt vand, der er konkurrencedygtige med kystnærehavvindmølleparkerAt vi sikrer Danmarks erhvervs- og forskningsmæssige position og væsentlige andele i forhold til etmeget stort marked for offshore energiparkerAt man med en samlet langsigtet investering på 1,5 mia. kr. får teknologien ordentligt i målAt vi sikrer at udviklingen drives med fokus på ydeevne og omkostninger, idet den væsentlige del afden offentlige støtte ydes gennem begrænsede tillægstariffer, der sikrer at støtten går til anlæg,der leverer varen, også i form af teknisk-økonomisk udredning af teknologiens potentialeDet betyder, at hvis udviklingen ikke kommer til at gå som forventet, når vi slet ikke op i nærhedenaf de 1,5 mia.kr., og risikoen er derfor begrænset. Men det er ved at være tid, for ellers driver demest lovende anlæg til de lande, hvor markedet er til stede, men hvor de IKKE har teknologien!!!
Danmark har endnu førertrøjen, men ikke ret længe, andre lande og ikke mindst England udfordrer osstærkt!
Tak for ordet og jeres lydhørhed – og så er åbne overfor uddybende spørgsmål.*************Under den efterfølgende spørgerunde blev følgende blandt andet svaret fra deputationen:At der er en meget fin sammenhæng mellem bølge- og vindkraft, idet de supplerer hinanden renttidsmæssigt; endvidere understreges det, at de to former sammen vil sikre en langt mere jævn ogforudsigelig energiproduktion (Jan Krogh)At produktion af danske bølgekraftanlæg relativt hurtigt vil kunne sikre rigtig mange danskearbejdspladser (Tommy Larsen, WEPTOS)At størrelsen af den danske elproduktion fra bølgekraft ikke forventes at påvirke prisdannelsen fordet samlede elmarked væsentligt (Erik Friis-Madsen)At det beløb, der er afsat i forbindelse med forårets energiaftale, kunne indgå i en begyndendeløsning på en Feed-In tarifstruktur (Jan Krogh m.fl.)At danske anlæg vil være klar til at kunne indgå i test med havvindmøller både i forbindelse medeksisterende anlæg ved Horns Rev og ved kommende anlæg