Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 147
Offentligt
1219753_0001.png
1219753_0002.png
S AM L E N O T AT
25. februar 2013
Departementet:Ref. rischSagsnummer: 2013-922
Europa-Kommissionens henstilling til Rådet om at bemyndige Kommissionen til at ind-lede forhandlinger om sammenkobling af EU’s kvotehandelssystem med et kvotehan-delssystem i Australien.

1. Resumé

Kommissionen har den 28. januar 2013 fremsendt en dansk sprogversion af et forslag Rådets bemyn-digelse af Kommissionen til at indlede forhandlinger med Australien med henblik på at sammenkobleEU’s system for handel med CO2-kvoter med Australiens kvotehandelssystem. (Dokumentnr.COM(2013)16)

2. Baggrund

Kommissionen har den 28. januar 2013 oversendt en henstilling til Rådet om bemyndigelse af Kom-missionen til at indlede forhandlinger med Australien om en sammenkobling af EU’s ordning for han-del af emissionskvoter med en ordning for handel af emissionskvoter i Australien. Kommissionen an-giver som begrundelse for forslaget, at et internationalt CO2-marked bør opbygges ved at sammenkob-le kompatible, obligatoriske nationale ordninger for begrænsning af og handel med drivhusgasser. EUhar sat sig det mål at sideløbende med og som støtte for FN-forhandlingerne at arbejde på senest i2015 at få etableret et marked, der omfatter alle OECD-lande, og som senest i 2020 bør udvides til atomfatte de mere avancerede udviklingslande som et vigtigt skridt i retning af at opnå et fuldt integreretinternationalt CO2-marked. Kommissionen fremhæver, at EU var blandt de første til at opbygge enordning for handel med emissionskvoter, som er verdens mest omfattende ordning for loft over oghandel med emissioner. Ifølge artikel 25 i EU’s kvotehandelsdirektiv kan EU indgå aftaler med tredje-lande med henblik på gensidig anerkendelse af kvoter mellem EU’s ordning for handel med emissi-onskvoter og andre ordninger for handel med kvoter for drivhusgasemissioner. Aftaler kan indgås medtredjelande, der har indført kompatible, obligatoriske ordninger for handel med emissioner med abso-lutte emissionslofter. Kommissionen anfører, at Australien i lighed med EU har anerkendt, at indsatsenfor at begrænse klimaændringerne må øges og mener, at sammenkoblingen af kompatible ordningerfor handel med emissionskvoter er et effektivt skridt i denne retning. Australien indførte i november2011 en ordning for handel med emissionskvoter, som i juli 2012 trådte i kraft som et fastprissystemfor tre år. Det australske kvotehandelssystem uden fast pris træder i kraft i juli 2015.

3. Formål og indhold

Kommissionen henstiller, at Rådet bemyndiger Kommissionen til på EU’s vegne at indlede forhand-linger med Australien om at sammenkoble EU’s kvotehandelssystem med et system for kvotehandel iAustralien under visse betingelser. Henstillingen opstiller en række forhandlingsdirektiver til Kom-missionen, som overordnet sigter mod at sikre, at sammenkoblingen sker i overensstemmelse med re-Side 1
levant EU-lovgivning. De konkrete forhandlingsdirektiver er klassificerede, og må ikke videregives tiltredjelande.

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet inddrages i overensstemmelse med den procedure for indgåelse af aftaler medtredjelande, der beskrives i art. 218 i TFEU.

5. Nærhedsprincippet

Ikke relevant

6. Gældende dansk ret

EU’s kvotehandelssystem er implementeret i dansk lovgivning ved lov om CO2-kvoter.

7. Konsekvenser

Vedtagelse af henstillingen forventes ikke at nødvendiggøre yderligere dansk lovgivning.

8. Høring

Eftersom forslaget er klassificeret med henblik på, at forhandlingsdirektiverne ikke videregives tiltredjelande har forslaget ikke været sendt i høring.

9. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Sagen har endnu ikke været til detaljeret drøftelse i embedsmandsarbejdsgruppen.

10. Regeringens generelle holdning

Regeringen støtter, at Kommissionen bemyndiges til at indlede forhandlinger med Australien.Regeringen ser umiddelbart positivt på muligheden for, at EU sammenkobler kvotehandelssystemetmed Australien, idet der lægges vægt på, at Australiens kvotehandelssystem er kompatibelt med EU’skvotehandelssystem.

11. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Side 2