Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 118
Offentligt
1208779_0001.png
1208779_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
Orientering om høring af udkast til forslag til lov om ændring af lov om el-forsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven –Gennemførelse af bestemmelser i forordning om integritet og gennemsig-tighed på engrosenergimarkederne (REMIT-forordningen) om beføjelser,sanktioner og offentliggørelse m.v../.Til Udvalgets orientering fremsendes vedlagt udkast til forslag til lov om ændring aflov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven.Energistyrelsen har d.d. sendt lovforslaget i ekstern høring med høringsfrist til den18. februar 2013.Formålet med lovforslaget er at gennemføre dele af en EU-forordning, der for-byder insiderhandel og markedsmanipulation (markedsmisbrug) på engrosener-gimarkederne1.Forordningen trådte i kraft den 28. december 2011. National lovgivning vedr.undersøgelses- og håndhævelsesbeføjelser og sanktioner skal efter forordnin-gen senest være på plads den 29. juni 2013.Med lovforslaget gennemføres forordningens bestemmelser om den nationaleregulerende myndigheds undersøgelses- og håndhævelsesbeføjelser, om kla-geretten over afgørelser truffet af den nationale regulerende myndighed, samtom sanktioner for overtrædelse af forordningen og om offentliggørelse af sank-tioner m.v. De foreslåede lovændringer giver således Energitilsynet de nødven-dige undersøgelses- og håndhævelsesbeføjelser.Ligeledes indføres som følge af REMIT-forordningens krav straffebestemmelserfor overtrædelser af forordningen. Bl.a. indføres mulighed for fængselsstraf iindtil 1 år og 6 måneder for overtrædelse af forordningens forbud mod insider-handel og markedsmanipulation. Samtidig foreslås der indsat en overbygnings-1
Ministeren28. januar 2013J.nr. 2012-6800
Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1227/2011/EU af 25. oktober 2011 om integritet
og gennemsigtighed på engrosenergimarkederne. Forordningen kaldes også for REMIT-forordningen, idet REMIT står for ”Regulation on wholesale energy market integrity and transpa-rency” (på dansk: ”Forordning om integritet og gennemsigtighed på engrosenergimarkederne”).
bestemmelse i straffeloven, hvorefter overtrædelse af forbuddene mod visseformer for insiderhandel og markedsmanipulation under særligt skærpede om-stændigheder kan straffes med fængsel i indtil 6 år. Dette svarer til strafferam-men, der gælder for overtrædelse af tilsvarende markedsmisbrugsforbud efterværdipapirhandelsloven.Endelig foreslås det, at retsplejelovens § 781, stk. 3, ændres, således at politietkan indhente teleoplysninger ved mistanke om overtrædelse af markedsmis-brugsforbuddene. Også dette svarer til, hvad der er gældende i sager om mar-kedsmisbrug efter værdipapirhandelsloven.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard