Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 102
Offentligt
1203546_0001.png
Punkter til møde i Klima-, Energi-, og Bygningsudvalget d. 10.1.20131.

Grønne arbejdspladser ønskes af alle partier.

Energiplanen i 2010 har nu været medvirkende til mindst 3 nye danske producenter er startet op medhusstandsvindmøller. Disse skaber lokale arbejdspladser, men har behov for en længere periode med stabileforhold for at kunne etablere sig med et hjemmemarked og på sigt få en eksport i gang til gavn forbetalingsbalancen.2.

Kraftigt stigende marked for små møller på verdensplan.

Alene i England, Skotland og Irland er der et skønnet marked på op mod 400.000 møller under 100 kW.Der er afregnings prisen på møller mellem 1,5kW og 100 kW så gode, at tilbagebetalingsprisen ligger mellem6 og 8 år ( pt. 21 p./kWt ). Der er nu opstillet 23 MW der, siden lovens indførelse.I Italien er afregningsprisen f.eks 0,30 EUR/kWt. og i Spanien 0,32 EUR/kWt.

3. Ingen nye ordrer siden 20. november 2012.

Den nye ordning vil betydelangt over 20 års tilbagebetalingstid for en husstandsvindmølle, hvis der ikke kanafskrives og nettoafregnes på årsbasis som hidtil. - Det er vanvittigt at ændre en ordning, der er særdelesenkel og nem at administrere med én årlig afregning, til et system med 8760 årlige opgørelser. Dette skaberkun mere administration ude reel værdiskabelse.

4. Omstilling til elvarme i landdistrikterne.

Omstilling til elvarme i landdistrikterne via varmepumper/jordvarme giver et godt samspil med opstilling afhusstandsvindmøller, hvor der er plads og vind nok til det. Så vil en husejer kunne lave næsten al sin energiselv, da møllen modsat solceller altid kører, når der er størst behov for varme. I disse tilfælde er solceller ikkeet alternativt, da der ikke er samspil med produktion og forbrug.Vi har erfaret at mindst hver anden af vore kunder også investerer i varmepumpe eller jordvarmeanlæg ogdermed må være gode eksempler på opfyldelsen af regeringens ønsker.

5. Forslag til videreførelse af gammel ordning:

Vi foreslår at man viderefører den gamle ordning for husstandsvindmøller op til 6 kW, hvis denne grænseoverhovedet skal beholdes.

– Det er vitalt for vores overlevelse som producent!

Da det ser ud til at afgiften på el til opvarmning skal reduceres kraftigt, vil dette jo automatisk betyde sammereduktion i provenutabet for staten. Vi er reelt under det tilskud som staten vil give til nye solceller.Man bør i øvrigt ikke regne med provenutab på mere end 4-5000 kWt/år, som er et normalt forbrug for enhusstand. Hvis ikke kunden investerer i en mølle og en varmepumpe, vil elforbruget jo ikke være steget!Finansieringen kunne man passende hente ved at afskaffe retten til afskrivning på køb af store vindmølle ogsolcelleanlæg i udlandet. Det er ikke rimeligt at almindelige skatteborgere skal finansiere skattespekulation,der ikke giver danske arbejdspladser, men alene har til formål at udskyde skattebetalingen for personer medmeget høje indkomster. Hvis dette ikke kan ændres, må det være lige så rimeligt at køberne afhusstandsvindmøllerne må kunne afskrive på deres investering, da det giver danske arbejdspladser og tilmedsparer afbrænding af kul i Danmark. 1 kW produceret på en husstandsvindmølle sparer import og afbrændingaf 3 kg kul.

- Dvs 15.000 kWt fra én husstandvindmølle modsvarer 45.000 kg kul sparet i miljøet.