Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del Bilag 52
Offentligt
1229965_0001.png
1229965_0002.png
1229965_0003.png
1229965_0004.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2013IndfødsretskontoretHelle Sidenius2013-9309-0050720277

1.

Det tidligere Integrationsministerium oplyste i ministeriets redegørelseaf 7. marts 2011 til statsministeren om ministeriets behandling af ansøg-ninger om indfødsret fra statsløse personer født i Danmark, at statsløsebørn født i Danmark, som ansøger om dansk indfødsret, skal optages på etlovforslag om indfødsrets meddelelse i overensstemmelse med FN’s Bør-nekonvention, hvis de pågældende- er født statsløse i Danmark,- aktuelt har bopæl her i landet, og- indgiver en ansøgning inden det fyldte 18. år,- ikke er fundet skyldige i en forbrydelse mod statens sikkerhed ellerer idømt en fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar hand-ling og- på tro og love afgiver oplysninger om, at de pågældende ikke erfundet skyldige i en forbrydelse mod statens sikkerhed eller eridømt en fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar hand-ling.Ministeriet oplyste endvidere, at statsløse personer mellem 18 og 21 årfødt i Danmark, som ansøger om dansk indfødsret, skal optages på et lov-forslag om indfødsrets meddelelse i overensstemmelse med FN’s konven-tion om begrænsning af statsløshed, hvis de pågældende- er født statsløse i Danmark,- altid har været statsløse,- indgiver ansøgningen ved det fyldte 18. år og inden det fyldte 21.år,- aktuelt har bopæl i Danmark,
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
--
-
har haft fast bopæl i Danmark i 5 år umiddelbart forud for ansøg-ningens indgivelse eller i 8 år i alt,ikke er fundet skyldige i en forbrydelse mod statens sikkerhed ellerer idømt en fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar hand-ling ogpå tro og love afgiver oplysninger om, at de pågældende ikke erfundet skyldige i en forbrydelse mod statens sikkerhed eller eridømt en fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar hand-ling.

2.

Af Justitsministeriets notat af 5. marts 2012 om Danmarks internationaleforpligtelser på udlændinge- og statsborgerretsområdet (Udvalget for Ud-lændinge- og Integrationspolitik 2011-12, Alm. del, bilag 88) fremgår detom Danmarks forpligtelser i henhold til FN’s Børnekonvention bl.a., atDanmark ved ratifikationen af Europarådets Statsborgerretskonvention harforpligtet sig til ikke at stille yderligere betingelser over for børn født stats-løse i Danmark, der indgiver ansøgning om statsborgerskab inden det fyld-te 18. år, end de betingelser, der fremgår af konventionen.Det fremgår i den forbindelse af notatet, at et barn omfattet af artikel 7 iBørnekonventionen og artikel 6, stk. 2, i Europarådets Statsborgerretskon-vention herefter vil blive optaget på et lovforslag om indfødsrets meddelel-se, hvis den pågældende er født statsløs i Danmark og altid har været stats-løs, aktuelt har bopæl i Danmark og indgiver en ansøgning om indfødsrettil Justitsministeriet (tidligere Integrationsministeriet) inden det fyldte 18.år.Det er således Justitsministeriets opfattelse, at der ikke overfor børn omfat-tet af FN’s Børnekonvention kan stilles krav om, at de pågældende ikkemå være fundet skyldige i en forbrydelse mod statens sikkerhed eller væreidømt en fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar handling, jf.ovenfor under pkt. 1.Justitsministeriet er imidlertid blevet opmærksom på, at ministeriet vedbehandlingen af ansøgninger om indfødsret fra børn omfattet af FN’s Bør-nekonvention siden det tidligere Integrationsministeriums redegørelse af 7.marts 2011 til statsministeren har administreret, herunder vejledt, i over-ensstemmelse med redegørelsen og dermed har stillet det nævnte vandels-krav overfor børn omfattet af FN’s børnekonvention.
2

3.

Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at ansøgninger fra børn omfattetaf FN’s Børnekonvention, der ansøger om dansk indfødsret inden det fyld-te 18. år, men som når at fylde 18 år inden vedtagelsen af det lovforslagom indfødsrets meddelelse, hvor de pågældende vil kunne meddeles danskindfødsret, ikke tidligere er blevet behandlet efter FN’s Børnekonvention,men i stedet er blevet behandlet efter FN’s konvention om begrænsning afstatsløshed, der vedrører personer født statsløse i Danmark, som ansøgerom dansk indfødsret efter det fyldte 18. år. Dette er også fremgået af delovforslag om meddelelse af indfødsret, som er fremsat siden 2011.Det betyder, at der over for de pågældende er blevet stillet de krav, derfølger af konventionen om begrænsning af statsløshed, jf. pkt. 1 ovenfor,herunder kravet om, at de pågældende ikke må være fundet skyldige i enforbrydelse mod statens sikkerhed eller være idømt en fængselsstraf på 5år eller derover for en strafbar handling samt kravet om bopæl her i landeti 5 år umiddelbart forud for ansøgningens indgivelse eller i 8 år i alt.Det er imidlertid Justitsministeriets opfattelse, at ansøgninger om danskindfødsret fra børn omfattet af FN’s Børnekonvention, der indgives indendet fyldte 18. år, rettelig skal behandles i henhold til FN’s Børnekonventi-on og ikke i henhold til FN’s konvention om begrænsning af statsløshed.

4.

Justitsministeriet har på baggrund af det anførte ovenfor under pkt. 1-3foretaget en gennemgang af samtlige ansøgninger om dansk indfødsret frapersoner født statsløse i Danmark, som er indgivet siden den 26. januar2011. I forhold til datoen 26. januar 2011 bemærkes det, at det tidligere In-tegrationsministerium som opfølgning på ministeriets redegørelse af 7.marts 2011 til statsministeren om ministeriets behandling af ansøgningerom indfødsret fra statsløse personer født i Danmark har gennemgået samt-lige ansøgninger (758 ansøgninger) om dansk indfødsret fra personer fødtstatsløse i Danmark, som er indgivet i perioden fra den 1. januar 1992 tilden 25. januar 2011.Den foretagne gennemgang af ansøgninger indgivet siden den 26. januar2011 har vist, at der som følge af de forhold om administrationen af an-søgninger om indfødsret fra børn omfattet af FN’s Børnekonvention, der ernævnt ovenfor under pkt. 2 og 3, ikke er administreret, herunder vejledt,korrekt. Der ses dog ikke som følge af de nævnte forhold at være givet af-slag eller at være sket forsinkelse i nogen af de gennemgåede sager.
3

5.

Ordlyden af bestemmelsen vedrørende FN’s Børnekonvention i cirkulæ-reskrivelsen om naturalisation vil i forbindelse med de igangværende for-handlinger om en ny indfødsretsaftale blive ændret på baggrund af de ovenfor nævnte forhold.Endvidere vil administrationen af ansøgninger om indfødsret fra personeromfattet af konventionen med virkning fra dette brev blive ændret i over-ensstemmelse hermed, således at der fremover ikke vil blive stillet kravom, at børn omfattet af FN’s Børnekonvention ikke må være fundet skyl-dige i en forbrydelse mod statens sikkerhed eller være idømt en fængsels-straf på 5 år eller derover. Herudover vil ansøgninger om indfødsret frabørn omfattet af FN’s Børnekonvention blive behandlet i overensstemmel-se med Børnekonventionen, hvis ansøgningen indgives inden det fyldte 18.år, uanset at vedkommende når at fylde 18 år inden vedtagelsen af det lov-forslag, hvor vedkommende meddeles indfødsret.
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
4