Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del Bilag 15
Offentligt
plægIdéoSærudstilling i Økolariet 2013
Jagten påråstofferJordens ressourcer, Grønlands skatte
Jagten påråstofferBaggrund og formål med udstillingenVores klode indeholder vigtige råstoffer, som ikke kan fornyes.I de seneste år har der især været fokus på jordens begrænsedeolie- og gaslagre. Her er løsningen sandsynligvis bedre energiud-nyttelse kombineret med øget produktion af vedvarende energi.Men hvad er løsningen på den stigende efterspørgsel efter jor-dens indhold af de begrænsede mængder metaller og mineraler.For eksempel indeholder de såkaldt sjældne jordarter metaller,som er nødvendige til produktion af vindmøller, elbiler, elektro-motorer, computere mm. Umiddelbart findes der ikke alternativeløsninger til disse metaller. Derfor er der øget fokus på, hvor desærlige råstoffer findes og hvem der skal tildeles ret til undersø-gelser og udvinding.Fx råder Kina i dag, ad forskellige veje, over langt de fleste afjordens kendte reserver af sjældne jordarter. Senest er Grøn-land kommet i fokus med sine mange forskellige, eftertragtederåstoffer. Det har skabt stor interesse hos især australske, britiskeog canadiske firmaer, og også kinesiske og sydkoreanske inve-storer har budt sig til for at skaffe sig rettigheder til udvindingaf disse naturrigdomme. Derfor vil Grønland i fremtiden kunnespille en helt central rolle i jagten på klodens råstoffer.
Særudstilling i Økolariet 2013
Udstillingen opdeles i følgendeudstillingstemaer (arbejdstitler):1. Intro: ”Sig farvel til din mobiltelefon”2. Tidslinje: ”Jagten på råstoffer”3. Big bang: ”Jordens råstoffer er begrænsede”.4. Vigtige råstoffer: ”Hvor langt rækkerde, hvad bruges de til?”5. Grønland: ”Hvilke råstoffer findes her,og hvad siger befolkningen”6. Minen: oplevelser og aktiviteter7. Genbrug af råstoffer: ”En del affremtidens løsning på råstofmangel”
Projektledelse, produktion og sekretariat• Ole Due, Økolariechef, Økolariet• Hanne Tina Rasmussen, Projektlederfor udstillingen, Økolariet
Faglig sparringsgruppe om råstoffer• GEUS i København• Råstofdirektoratet i Nuuk
Faglig sparring til udviklingaf undervisningsmateriale• Det nationale center for undervisning i natur,teknik og sundhed. NTS• Selvstyrets departement for uddannelse og forskning
Hvor og hvornår kan udstillingen oplevesUdstillingen er aktiv i Økolariet i Vejle som særudstilling gennemhele 2013. Herefter er det ideen, at væsentlige dele af udstillin-gen indbygges i et eller to vandreudstillinger, der kan turnere frafebruar 2014. Den ene vandreudstilling tænkes anvendt af detGrønlandske Selvstyre til information af det Grønlandske folk iGrønland. Den anden vandreudstilling starter i Danmark som enudstilling i det Grønlandske Hus i Ålborg.Sammen med de to vandreudstillinger følger tilpasset undervis-nings-/informationsmateriale, som kan understøtte den lokaleinformation, debat og undervisning.
Potentielle interessenter i formidlingi udstillingens erhvervsafsnit• ”Cairn Energy”• ”Alcoa”• ”Greenland Minerals & energy”• ”Royal Arctic Logistics”• ”Arctic Base suply”• ”Tanbreez Mine”• ”London Mining”• ”Ironbark Zink Limited”• ”Shell”• ”Blue Water shipping”• ”Nunaoil”• ”Vejlerejser”• ”Air Greenland”
Udstillingens indhold og målgruppeUdstillingen Klodens Råstoffer – Grønlands Skatte indeholder enblanding af videnskabelige fakta og almen tilgængelig viden.I udstillingen kombineres kulisser og filmskærme, interaktiveskærme og hands-on elementer. Denne kombination giverbørn, unge og voksne oplevelser og inspiration i udstillingen. Tiludstillingen udvikles også undervisningsmateriale til skole ogungdom.
Særlige interessenter• Det Grønlandske Selvstyre• Det Grønlandske Hus i Ålborg• Økolariet (initiativtager)
Indhold og opstillingerINTROSig farvel tildin mobilJagten påråstofferBig BangVigtigeråstofferGrønlandsskatteKlippegrotteFREMTIDENHvad kandu gøreStorskærmTidslinje/plancherAnimationFaktaskærmVoxpopHands-on aktivitetFilm
Statements
Små skærme
Faktaskærm
Ex på råstoffer
Panorama fotostat
Faktaskærm
Faktaskærm
Fakta
Plancher
Hands-on opstillinger
Muliti-touchskærm
Små skærme
Plancher
Faktaskærme
Plancher
Ex på genbrug
Plancher
Film
4
”Vigtige råstoffer”Skærme med ”voxpop” – optagelser fraGrønland: Hvad siger grønlænderne tiludviklingen i deres land? Hvad tror de,fremtiden bringer, når man begynder atudvinde råstoffer? Etc.
5
”Grønlands skatte”
Stort udstillingsafsnit om de strategiskvigtige råstoffer herunder særlig fokus påde sjældne jordarter. Hvad anvendes deforskellige udvalgte råstoffer til, hvad er deresegenskaber, tilgængelighed, mængder etc.Formidling på skærme og via opstillinger.
Grønland har fremtidens ressourcer og kan blive vores ”redning” i kampen om råstof-ferne. Et særligt afsnit i udstillingen fokuserer udelukkende på Grønland. Hvilkeråstoffer findes i Grønland, hvor findes de geografisk, hvordan og af hvem udvindes de?Hvad betyder det for det Grønlandske samfund og folk? Fokus på: Sjældne jordarter, olie/gas, uran, industrimineraler, ædelstene og erhverv tilknyttet råstof-industrien.
Særlig fokus på olie oggasforekomster i Grønland.
3
”Big bang”
Animation der projiceres op påvæggen: Sådan begyndte det, Bigbang, universets fødsel og jordensskabelse. Formålet er at givegæsterne forståelse for, at råstof-ferne er ikke-fornyelige ressourcer.Yderligere oplysninger om råstof-dannelse og forekomster på fakta-skærm og plancher.
Der opbygges en kulisse afklippe. Heri indgår ægtedele af Kvanefjeldet meden aktivitet tilknyttet,hvor gæsterne skal måleradioaktivt indhold meden geigertæller. Samt infoom radioaktive stoffer påfaktaskærm.
6
Klippegrotten: Find råstoffer
Klippegrotte opbygget vha. scenografiskeelementer med en aktivitet, hvor gæsterne kanfinde/se forskellige råstoffer, artsbestemmedem og få informationer om dem. Fx alle deråstoffer, der indgår i en mobiltelefon.
7
Fremtidsstrategier– “sig goddag til dinmobiltelefon”
2
Tidslinje: ”Jagten på råstoffer”
Historisk og nutidigt har jagten på råstoffer altid været endrivkraft politisk og handelsmæssigt. Nye højteknologiskeprodukter, en stigende verdensbefolkning og et stigende behovfor råstoffer fra de nye vækstøkonomier har skabt en eksplosivefterspørgsel på strategisk vigtige råstoffer.Denne udvikling visualiseres på en tidslinjen lige fra kolonise-ringen af Sydamerika til nutiden samt mulige fremtidsscenarier.På tidslinjen angives også, hvornår udvalgte råstoffer muligvisslipper op.
Gæsterne præsenteres for de forskelligestrategier, der kan sikre en bæredygtigudvikling. Kun ved at etablere et kredsløb,hvor vi genanvender råstofferne kan vi måskesikre os, at vi ikke løber tør!Info på skærme og plancher og konkreteeksempler på, hvor store mængder råstof, derer i de produkter, vi alle kender og anvenderog smider væk igen. Ex er der måske for 15 kr.guld i din computer og for 5 kr. kobber i dingamle blender.
1
Intro: ”Sig farvel til din mobiltelefon”
På storskærm: Gæsterne præsenteres for en rækkeprodukter, hvori der indgår vigtige råstoffer, der muligvis vilslippe op eller er svære at få fat i. Budskabet er, at jagten påråstoffer vedkommer dig! De produkter og goder du bruger,må du måske vinke farvel til, hvis vi ikke kan skaffe nokråstoffer til at producere dem.
1 Intro: ”Sig farvel tildin mobiltelefon”Problematikken ”Fremtiden aflyst – hvis råstofferneslipper op” skal i intro-afsnittet gøres nærværendeog aktuel for gæsterne – det her berører dig!Råstoffer indgår i næsten alle vores produkter ogforbrugsgoder, og særligt de sjældne jordarteranvendes i moderne teknologi som fx fladskærme,smartphones, fly, scannere, solbriller, digitalekameraer etc. samt en række grønne teknologiersom fx vindmøller, solceller og el-biler.• Oversigt på storskærm med fotos og info omalle de ”dagligdags” og nutidige produkter hvoride strategisk vigtige råstoffer indgår.• Statements med fakta om vores (over)forbrugaf råstoffer.
3 ”Big bang”Animation der projiceres op på væggen: Sådanbegyndte det, Big bang, universets fødsel og jordensskabelse. Dette skal fungere som ”øjefanger”.Indholdsmæssigt beskrives kort og overordnet,hvordan jordens grundstoffer har været til stede fradens dannelse for 4,6 mia. år siden som rester fra Bigbang, stjernestøv etc.Formålet er, at give gæsterne forståelse for, atråstofferne er ikke-fornyelige ressourcer og for atillustrere forekomster og tilgængelighed.• På faktaskærme og plancher gives basisoplysningerom dannelse af diverse mineralske råstoffer.• Planche med kort der viser, hvor i verden disseråstoffer findes og i hvor store forekomster.
5 ”Grønlands skatte”Klimaændringer og den teknologiske udvikling samtdet faktum, at Grønland besidder mange strategiskvigtige råstoffer herunder sjældne jordarter betyder,at der i disse år åbner sig mange nye muligheder ogudfordringer i Grønland. Det skønnes fx, at 1/5 afden globale efterspørgsel på sjældne jordarter kandækkes fra forekomster i Grønland!Grønland har fremtidens ressourcer og kan blive vores”redning” i kampen om råstofferne. Et særligt afsnit iudstillingen fokuserer udelukkende på Grønland.En buet skillevæg midt i udstillingsrummet udformessom klipper fra Grønland (Kvanefjeldet). På gulvetforan placeres (multi)touchskærme, faktaskærmeog evt. opstillinger:• På en væg med store panoramabilleder fraGrønland formidles forskellige personers tankeromkring udnyttelse af råstoffer på Grønland:positive og negative konsekvenser, sociale,miljømæssige, politiske etc. Personerne kanvære politikeren, familien/arbejderen/fangeren,den unge...• Multitouchskærm med Grønlandskort og info omGrønlands råstoffer, forekomster, mængder etc.• En del af Kvanefjeldet vises i form af ægte klippe-stykker, som gæsterne kan tjekke for radioaktivstråling med en geigertæller. Ledsages af informa-tion om radioaktive stoffer (uran) på faktaskærm.• Faktaskærme på podier på gulvet med info omudvalgte råstoffer.• Faktaskærm om råstof-industrien og erhvervknyttet hertil i Grønland.• Afsnit med fokus på Grønlands olie-og gasforekomster.
7 Fremtidsstrategier - “sig goddagtil din mobiltelefon”Gæsterne præsenteres for de forskellige strategier,der kan sikre en bæredygtig udvikling. Kun ved atetablere et kredsløb, hvor vi genanvender råstof-ferne kan vi måske sikre os, at vi ikke løber tør!Eksempler:• Forskellige konkrete eksempler på genbrug(allerede i dag genbruges meget fx koberi ledninger etc.)• Vugge-til-vugge (fremtidens ideelle produktions-form, hvor tingene produceres med henblik pågenbrug).• Bæredygtigt forbrug (ikke overforbruge, ikkeødelægge naturen…)• Film af fx en indisk dreng, der leder efter gammeltelektronik på en losseplads for at tjene håndøre påråstofferne i – for at sætte det hele lidt i perspektiv.
4 ”Vigtige råstoffer”2 Tidslinje: ”Jagten på råstoffer”Problematikken – ”jagten på råstofferne” – synlig-gøres på tidslinje i form af en oversigtsplanche medsmå skærme påmonteret, der viser levende billeder.På tidslinjen angives også, hvornår udvalgte råstoffermuligvis slipper op:Historisk og nutidigt har jagten på råstoffer altidværet en drivkraft politisk og handelsmæssigt.Fx var kolonialismen i især Sydamerika drevet afjagten på guld og sølv. Danmark profiterede afbrydningen af kryolit i Grønland, og mange krige erudkæmpet med det formål at få kontrol over vigtigeråstoffer – ikke mindst olie.Verdensøkonomisk har de fossile brændsler spilleten altafgørende rolle for produktionen af energi ogindustriel produktion i de industrialiserede samfund.I dag sidder vi med konsekvenserne heraf i form afklimaforandringer og energiressourcer, der er vedat slippe op! Den teknologiske udvikling og ønsketom grøn energi uafhængig af fossile brændsler erkernen i vores udvikling fra et industrialiseret sam-fund og en verden baseret på fossile brændsler tilet samfund, der i højere grad er baseret på højtek-nologi, grøn energi og grøn økonomi.Sammen med en stigende verdensbefolkning oget stigende behov for råstoffer fra de nye væks-tøkonomier har det skabt en eksplosiv efterspørgselpå strategisk vigtige råstoffer. Denne udviklingvisualiseres på tidslinjen.Jagten råstofferne er altså stadig aktuel!Stort udstillingsafsnit om de strategisk vigtige rå-stoffer herunder de sjældne jordarter. Her udfoldesde problematikker, der blev antydet i udstillingensførste afsnit: Hvad anvendes de forskellige udvalgteråstoffer til, hvad er deres egenskaber, tilgænge-lighed, mængder etc.Formidling på skærme og via opstillinger:• Fokus på udvalgte råstoffer med ”gode historier”om deres anvendelse og/eller forekomst.• Sjældne jordarter beskrives på særskiltfakataskærm.• Film/foto der viser, hvordan råstoffer brydes, og ihvilken natur/miljø de udvindes fra – visuel fokuspå sociale og naturmæssige aspekter af udvindin-gen af råstoffer.Eksempler:• Neodyn-magneters store styrke vises ved at sættestor vægt op på en lille neodyn-magnet).• Der bruges 6 ton sjældne jordarter tilproduktion af én 3 MW Siemens vindmølle.• Fosfor anses af mange som ligeså livsnødvendigsom vand, men det er ved at slippe op.• Produkter, som gæsterne kender fra dagligdagen,eksempelvis mobiltelefon: Her får gæsterne svaretpå, hvorfor der er sjældne jordarter i fx minmobiltelefon? Hvor ”sidder” de?
6 Klippegrotten: Find råstofferKlippegrotte opbygget vha. scenografiske elemen-ter med en aktivitet, hvor gæsterne kan finde ellerligefrem udgrave forskellige råstoffer, artsbestemmedem og få informationer om dem:• Råstofferne kan være ægte eller kopier. Når råstof-fet er fundet eller udgravet, skal gæsterne finde udaf, hvad slags det er fx ved at scanne det eller blotse på en oversigt på en skærm. Informationernefremkommer herefter på en touchskæm.• Aktiviteten kan udformes, så de råstoffer gæsternefinder, svarer til dem, der indgår i en mobiltelefon.
VelKommen I ØKolarIeT– en 3-STJerneTdanmarKSaTTraKTIonØkolariet er Danmarks nyeste viden- og oplevelsescenter fornatur, miljø, energi, innovation og klassificeret som en 3-stjernetDanmarksattraktion – et attraktivt besøgssted for lokale borgereog for gæster og turister fra ind- og udland. Økolariet henven-der sig til alle fra 6 år og opefter.Økolariet er nationalt kendt for at omsætte og formidle oftevanskeligt tilgængeligt videnskabeligt stof til gavn for bådecivilsamfundet og for professionelle brugere.Det sker blandt andet i udstillinger, hvor elektroniske opslags-tavler, faktaskærme, lyde, film, interaktive aktiviteter, anima-tioner og simulatorer inspirerer besøgende til en miljørigtig ogbæredygtig levevis gennem leg og læring.Økolariet arrangerer også natur- og kulturmiljøture ud af husetpå lokaliteter i Vejle og omegn i selskab med Økolariets natur-vejledere.
Besøgende i Økolariet pr. år45.00040.00035.00030.00025.0002004Besøgsprofil200520062007200820092010Realiseret
Budgetteret
nBorgere og foreningernUddannelse og erhvervnUdenlandske
Danske besøgende kommer primært fraRegion Syddanmark og Region Midtdanmark
2000 m2InTeraKTIVeUdSTIllInGerI Økolariet er du, gennem praktiske eksperimenter, interaktiveoplevelser og undervisning, selv medspiller i de knap 2000 m2udstillinger, som giver inspiration og viden om miljø, energi ognatur, teknologi, innovation, arkitektur og byplanlægning.Du får masser af viden om, hvordan vores natur og miljø påvirkesaf menneskers forbrug, og hvordan forskning i biologi og tekno-logi bliver til fremtidens produkter. Du kan:• Gå en tur i de spændende interaktive udstillinger• Få viden fra film og dynamiske faktaskærme• Eksperimentere og udforske i workshops• Deltage i foredrag, undervisning og Skoletjeneste
naTUr & mIlJØUdstillingen er opbygget dybt under jorden. Her kan du gå entur på havbunden eller under skoven og prøve at rette åløbetud.
VandFølg vandets vej fra undergrunden til vores boliger og videre ud ikloakken til rensningsanlægget.
KlIma & reSUrSerI Klima & Resurser får du viden om, hvordan affald kan blivetil ny energi – og hvordan verdens befolkning påvirker klodensresurser.
BolIG & ForBrUGFokus på dit forbrug og din livsstil. Skriftende udstillinger påTaghaven inspirerer til bæredygtig udnyttelse af haver, altanerog naturen.
Plan & dIaloGHer kan du opleve skiftende udstillinger og få indblik i nationaleog internationale udfordringer.
InnoVaTIonHer finder du skiftende udstillinger om menneskets udvikling afidéer og produkter på godt og ondt.
BylaBoraTorIUmMed udgangspunkt i Vejle-egnen viser Økolariets bylaborato-rium, hvordan byplaner og projekter omdanner byer til stedermed fokus på oplevelser og trivsel for mennesker, dyr og planter.
SærUdSTIllInGerØkolariets særudstillinger udvikles ofte i samarbejde medvirksomheder og organisationer med nyttig samfundsrelateretviden. Samarbejdspartnerne kan have en interesse i at overtageen given særudstilling efter brug i Økolariet.Eksempler på udstillinger som er købt og overtaget:– særudstilling om anvendelse af brændeovne for Miljøstyrelsen– særudstilling om energiteknologi i hjemmet for Dansk Energi– udstilling om vindenergi for Danish Vindpower.
ØKolarIeTS neTVærKØkolariet ejes af Vejle Kommune og medfinansieres af forsy-ningsselskabet TRE-FOR, Vejle Spildevand A/S, Undervisnings-ministeriet. Desuden modtager Økolariet medfinansiering fraskiftende projekt-samarbejdspartnere. De seneste 2 år har voresprojekt-samarbejdspartnere været, DONG Energy, HorsensEnergi, Nrgi, Grundfos, VESTAS m.fl..
Dæmningen 11 ¶ DK- 7100 Vejle ¶ Tel. +45 7681 2060[email protected] ¶ www.okolariet.dk
Økolariet er et offentligt ejet, ikke kommercielt centermed fri entré.