Grønlandsudvalget 2012-13, Nordisk Råd 2012-13
GRU Alm.del Bilag 14, NOR Alm.del Bilag 5
Offentligt
1199503_0001.png
1199503_0002.png
1199503_0003.png
1199503_0004.png
1199503_0005.png
Velkommen tilFuture Greenland 2013:Fra vision til virkeliggørelse6. - 7. februar 2013Katuaq, Nuuk
”Aldrig har titlen Future Greenland været mere rigtig, ogaldrig har konferencens tema ”Fra vision til virkeliggørelse”været mere aktuel end netop nu. Jeg glæder mig”.Minik RosingProfessor og hovedkurator for Possible Greenland
Velkommen til Future Greenland 2013: Fra vision til virkeliggørelseFor tredje gang byder Grønlands Arbejdsgiverforening velkommen til konferencen FutureGreenland, der denne gang afvikles under temaetFra vision til virkeliggørelse.En konference, derlægger op til inspiration, diskussion og udveksling af erfaringer samt sætter fokus på landets storeudfordringer.Med udgangspunkt i Grønlands Arbejdsgiverforenings styrke og solide forankring overalt iGrønland, ser vi det som en naturlig opgave at udnytte vores velfungerende konferenceapparat tilat etablere en ambitiøs konference som ramme om en nødvendig værdi- og visionsdebat. Her erde centrale spørgsmål: Kan Grønland skabe den samfundsmodel, der sikrer både demokratisklegitimitet, involvering og handlekraft? Og hvad skal der til?
Future Greenland stiller skarpt på udfordringerne, visionerne - og vejen fremMålet er både at give inspiration og skabe dialog, debat og engagement i relation tilsamfundsudviklingen - og samtidigt pege på konkrete tiltag, der sikrer fremdrift, fornyelse - oghandling.Et hovedmål er at belyse og diskutere, hvordan man styrker samfundets måder at skabe gode ogeffektive beslutninger på. Grønlands Arbejdsgiverforening tager derfor denne gang "helikopteren"op fra det daglige arbejde i form af høringssvar, deltagelse i lovgivningsarbejde, IBA processer,medlemsservice, aktuelle debatindlæg mm - til at se på de store samfundsudfordringer, hvisløsning afgør Grønlands fremtid. Med andre ord fokuserer konferencen på visioner - og ikke mindstvirkeliggørelsen af disse visioner.Der tages således fat på de store linjer i Grønlands udvikling, når konferencens oplægsholderestiller skarpt på emner som fx strategisk erhvervsudvikling, scenarier for vækst, de politiskebeslutningsprocesser, forholdet mellem Grønland og Danmark og resten af verden samt vilkårenefor den helt afgørende dialog mellem erhvervslivet, organisationerne og det politiske system.På dagenes i alt 8 workshops arbejdes der i dybden med følgende aktuelle emner:Værdidebatten som grundlag for visionerne.Hvad betyder Kinas internationale ekspansion for Grønland.Fra fiskerihavn til olie-centrum. Hvordan blev vision til virkeliggørelse i Esbjerg?Kommercielle interesser bag bæredygtig økonomisk udvikling.Erfaringer fra storskalaprojekterne i Canadas arktiske regioner Nunavut ogNunavik.Bæredygtig økonomisk og vidensmæssig tilvækst.Det samarbejdende demokrati og digitale processer.Call for papers- emner offentliggøres ultimo januar 2013.
Målgrupper:Udover GA’s medlemsvirksomheder henvender konferencen sig til politikere, de offentligeforvaltninger, interesseorganisationerne, NGO’er, andre beslutningstagere - samt medier i ind- ogudland.Stor interesseAllerede flere måneder inden konferencen er der - også uden for Grønland - tilkendegivet storinteresse for Future Greenland. Det skal dels ses i lyset af den aktuelle internationale interesse forGrønland og dels på baggrund af den positive omtale, de tidligere konferencer har fået.
Stærke kræfter sikrer et spændende indhold og en alsidig belysning af konferencenstema:Kuupik V. KleistFormand for NaalakkersuisutMinik RosingLeder af Geologisk MuseumProfessor ved Københavns UniversitetHovedkurator for Possible GreenlandSara OlsvigMedlem af FolketingetNiels de Connick-SmithFormand for Royal GreenlandHans Gammeltoft-HansenFolketingets tidligere ombudsmandJørn Neergaard LarsenAdm. direktør i Dansk ArbejdsgiverforeningAnders EldrupTidligere adm. dir. i DONG EnergyNuværende bestyrelsesmedlem i en række selskaber.Niels WangChef for Forsvarsakademiet-Martin BreumJournalist og studievært ved Danmarks Radio er Future Greenlands konferencier.Han er forfatter til bogen ”Når isen forsvinder”.
Konferencens form og opbygningEmnerne er valgt, så de både henvender sig til små, mellemstore og store virksomheder i og udenfor Grønland, det politisk-administrative system samt til landets befolkning og et interesseretinternationalt samfund.Future Greenland strækker sig over to dage og er struktureret som af en kombination af oplæg ogdebat om formiddagen samt en række workshops om eftermiddagen.Sidst på dagen samles op og konkluderes, og der vil desuden være optioner om vidensdelinggennem workshops begge aftener.Der tolkes mellem dansk, engelsk og grønlandsk.
Dag 1: VisionerHvilke visioner har vi? Hvordan skaber man en bæredygtig udvikling for det grønlandske samfund -økonomisk, socialt, miljømæssigt og kulturelt? Hvordan kan erhvervslivet, det politiske-administrative system og civilsamfundets organisationer i fællesskab tage ejerskab til - og ansvarfor - en national vision, som hele samfundet kan identificere sig med?Dag 2: VirkeliggørelseHvordan skal vi samarbejde om at virkeliggøre visionen? Er vi med vores nuværende måde atsamarbejde på rustet til at gøre det? Er den måde vi træffer beslutninger på, vores ressourcer,kapacitet og kompetencer tilstrækkelige? Hvordan skaber vi demokratisk involvering og legitimitet?
Netværks- og kontaktarrangement for virksomhederDagen før selve konferencen, nemligtirsdag den 5. februar,har GA arrangeret en business-to-business event, hvor der er ideelle muligheder for at grønlandske virksomheder kan netværke ogudveksle ideer med andre virksomheder i og uden for landet. Arrangementet indledes med oplægomkring perspektiver i Råstofbranchen.Baggrund for konferencens tema:Grønland bliver ikke rig af sine ressourcer, men af kloge beslutningerIkke mindst set i lyset af de kommende storskalaprojekter sætter Future Greenland 2013 fokus på,hvordan Grønland skaber de bedste rammer for samfundets fremtid. Blandt andet belyses,hvordan de kommende års politiske beslutninger kan blive påvirket af de sikkerhedspolitiske oggeostrategiske konsekvenser, som naturrigdommene og klimaforandringerne indebærer?Hvis ikke vi styrer retningen, ender vi der, hvor sporet sender os hen …Grønland står overfor blandt andre følgende store udfordringer:De offentlige indtægter og udgifter er ikke i balance, og der skal hvert af de næste mange årskabes nye indtægter eller besparelser for mindst 1 mia. kr. årligt.Det grønlandske samfund ønsker øget velfærd, og forudsætningen for øget velfærd er at skabeøget velstand.Den private sektor skal skabe den fremgang, der er betingelsen for velstand. Virksomhederne skalvokse og dermed skabe nye arbejdspladser og øget eksport. Det skal både ske gennem styrkedevilkår for eksisterende virksomheder og via nye private investeringer samt ved en generelkompetenceopbygning.Erhvervsudviklingen skal med andre ord dels sikres ved en fortsat udvikling og omstilling i denuværende erhverv, hvor fiskeriet stadig tegner sig for den eneste væsentlige eksportindtægt - ogdels gennem udnyttelse af ressourcerne i Grønlands undergrund.Derfor satses der målrettet på at gøre råstofsektoren til en ny bærende søjle i Grønlands økonomi.Olien er ikke fundet endnu, men der er løfterige spor. Det er derimod dokumenteret, atmineralerne er til stede i kommercielt interessante og relativt tilgængelige forekomster.
Disse rige forekomster giver bl.a. grundlag for storskalaprojekter, som vil kræve gigantiskeinvesteringer og stor import af arbejdskraft.Future Greenland tager afsæt i”Vision for Grønland 2025”Naalakkersuisuts ”Vision for Grønland 2025” er et grundscenarie, som peger fremad. Men hvadskal der til for, at alle kan samles om den? Er den stærk nok? Fokuserer den på alleudfordringerne? Denne politiske vision bliver præsenteret af formand for Naalakkersuisut, KuupikV. Kleist, og bliver således både konferencens startskud og dens løbende, indholdsmæssigereference.Future Greenlands udgangspunkt er således, at vi kun kan virkeliggøre visionerne, hvis vi stårsammen i samfundet. At vi på tværs af de politiske og administrative systemer, civilsamfundetsorganisationer og erhvervslivet arbejder sammen i en konstruktiv mangfoldighed, så der skabesbæredygtige beslutninger.ResultaterDeltagelse i, ansvar for samt analyse og udvikling af en ny samfundsmodelMålet er, at Future Greenland skal involvere og engagere til deltagelse i færdiggørelsen af ensamlet, overordnet vision for Grønland med væsentlige og nyskabende tanker.(Deltagelse).Future Greenland skal inspirere borgere, erhvervslivet samt de politiske og civile organisationer tilat tage medansvar for udviklingen.
(Ansvar).Future Greenland skal sætte gang i den samfundsvidenskabelige forskning (’callfor papers’)omkring konferencens temaer.
(Analyse).Future Greenland skal være et markant skridt på vejen mod en grønlandsk ’tænketank’, der kanbære konferencens idéer videre og udvikle dem som et supplement til de politiskebeslutningsprocesser.(Udvikling).Konferencen skal pege på nye muligheder for samarbejder og måder at træffe beslutninger på.Det skal ske ud fra kriterier som demokratisk deltagelse, politisk legitimitet og værdibaseret,bæredygtig udvikling.
(Enny samfundsmodel?).Et godt eksempelFuture Greenland 2013 skal i sig selv være et godt eksempel på, hvordan man på tværs af enrække beslutningstagere, interesser og samfundsaktører kan samles i fordomsfri dialog oggensidig inspiration.Ikke en hvidbog - men en grønbogResultaterne stilles til rådighed via www.futuregreenland.gl- og i en grønbog, der afleveres til Naalakkersuisut
Se det endelige program på www.futuregreenland.gl