Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del Bilag 96
Offentligt
1214528_0001.png
1214528_0002.png
1214528_0003.png
1214528_0004.png
1214528_0005.png
1214528_0006.png
1214528_0007.png
1214528_0008.png

Foretræde for Folketingets

Forsvarsudvalg omkring bevarelse

af Vordingborg Kaserne

Borgmester Henrik Holmer (A)Viceborgmester Knud Larsen (V)Fmd. Arbejdsmarkedsudv. Niels Fog (C)Oberst (pens) Bjarne HesselbergUdviklingsdirektør Torben Gleesborg
Tirsdag d. 5. februar 2013
Etablissementsanalysens fokusEn optimering af driften og kapacitetsudnyttelse tilpasset forsvarets fremtidigebehovVedligeholdelsesstand og energioptimeringIværksatte og fremtidige investering i etablissementerneNatur- og miljøforholdSamfundsmæssige forhold
Optimering af drift, kapacitet,vedligehold og energiGarnison Vordingborg bidrager til en bedre kapacitetsudnyttelse i forhold tilforsvarets fremtidige behov.
Moderne faciliteter for soldater og administrative medarbejdere (moderniseret formellem 250 – 300 mio. kr.).
En af Danmarks mest velholdte og energiøkonomiske kasernerKasernen ligger tæt på motorvej E55/E47 og 1000 m. fra Vordingborg station.Kasernen ligger tæt ved et af Sjællands største sammenhængendeøvelsesområder på 496 ha. med skydebane og stort vartninganlæg.
Iværksatte og fremtidige investeringerBegrænset fremtidigt investeringsbehov i forbindelse med vedligehold afbygninger og energibesparende tiltag på Vordingborg Kaserne
Stadig mulighed for yderligere grønne tiltag på vartninganlægget påøvelsesområdet ved Kulsbjerg
Vordingborg Kommune vil investere i nye boldbaner, der skal sikre forsvaret oglokalsamfundet nye og bedre idrætsfaciliteter. Der planlægges ny idrætshal tætved kasernen og evt. svømmehal.
Natur- og miljøforholdGarnison Vordingborg – herunder øvelsesområdet i Kulsbjerg er miljøgodkendt .Vordingborg Kaserne ligger tæt på et af Sjællands største øvelsesanlæg, som bl.a.Den Kongelige Livgarde benytter, med skydebane og stort vartningsanlæg medplads til pansrede kampkøretøjer og militære hjulkøretøjer.
Skydebanen ved øvelsesområdet i Kulsbjerg forventes miljøgodkendt i efteråret2013 - fremtidssikres med hensyn til fremtidige anvendelsesmuligheder.
Arealet ved øvelsesanlægget kan let udvides ved køb af jord, hvis forsvaret måtteønske dette.
Samfundsmæssige forholdKasernen er en meget vigtig del af Vordingborg bys identitet og stolthed somgarnisonsby – byen og kommunen vil kasernen.
Vordingborg Kommune har gode erfaringer med at integrere forsvaretsinstitutioner og ansatte i lokalsamfundet og en lang tradition for et godt og tætsamarbejde – f.eks. velkomstarrangement for nye rekrutter.
Vordingborg Sundhedshus ligge ved siden af kasernen med mulighed forsamarbejde om infirmeriopgaver.
Kasernen giver brutto ca.1000 arbejdspladser svarende til 6 % af samtligearbejdspladser i Vordingborg Kommune.
Øvrige politiske forholdVordingborg Kommune har i perioden 1997 – 2010 mistet 8 % af sine statsligearbejdspladser, mens der på landsplan har været en stigning på 10 %.
DTU Veterinærinstituttets flytning fra Lindholm Ø efterlader de sydlige kommuneri Region Sjælland med et årligt tab på 35 mio. kr.
At sikre et Danmark i balance hvor målet er at skabe udvikling, dynamik ogvækst i hele Danmark (Regeringsgrundlaget og Landsplanredegørelsen)
Etablissementsanalysens fokusEn optimering af driften og kapacitetsudnyttelsen tilpasset forsvaretsfremtidige behovVedligeholdelsesstand og energioptimeringIværksatte og fremtidige investering i etablissementerneNatur- og miljøforholdSamfundsmæssige forhold
= Kaserne i Vordingborg