Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del Bilag 92
Offentligt
1211918_0001.png
1211918_0002.png
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN5. februar 2013Folketingets Grønlandsudvalg har den 18. december 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 37til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SørenEspersen (DF).

Spørgsmål nr. 37:

”Vil ministeren i forbindelse med de planlagte grønlandske storskalaprojekter bekræfte, atde fremmede - eksempelvis kommunistkinesiske - fragtskibe, som vil komme til at sejlemalm og andre udvundne råstoffer gennem Grønlands isfyldte farvande, samtidig vil sejlegennem farvande, hvor der stadig gælder danske love og ansvarsområder, og hvorledes harministeren forestillet sig, at det danske beredskab i denne forbindelse skal opgraderes? Hvorkostbart for danske skatteydere ventes dette beredskab at blive?”

Svar:

De grønlandske farvande omfatter dels søterritoriet, som strækker sig ud til tre sømil frabasislinjen, dels den Eksklusive Økonomiske Zone, som strækker sig fra søterritoriet op til200 sømil fra basislinjen.En række rigsmyndigheder har ansvaret for lovgivning og beredskaber i de grønlandske far-vande.Rigsmyndighedernes beredskaber i Grønland afspejler generelt en risikobaseret dimensione-ring. Forøget skibstrafik som følge af eventuelle kommende grønlandske storskalaprojektervil selvsagt indgå rigsmyndighedernes beredskabsovervejelser. Det er dog ikke muligt pånuværende tidspunkt at vurdere, i hvilket omfang dette eventuelt vil medføre yderligereudgifter for rigsmyndighederne til dimensionering og drift af beredskaberne. Dette vil i højgrad afhænge af omfanget, placeringen og karakteren af de konkrete storskalaprojektersamt de krav, der stilles til rettighedshaverne._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Grønlands Selvstyre er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarelse.Grønlands Selvstyre har i den anledning oplyst følgende:”I forbindelse med meddelelse af tilladelse til udnyttelse af råstoffer vil der altid blive stilletkrav til rettighedshaver om udarbejdelse og indsendelse af alle konkrete planer til godken-delse herunder rettighedshavers planer for beredskab- og miljø tilpasset de faktiske om-stændigheder ved de enkelte projekter”.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup