Forsvarsudvalget 2012-13, Det Udenrigspolitiske Nævn 2012-13
FOU Alm.del Bilag 83, UPN Alm.del Bilag 113
Offentligt
1208971_0001.png
1208971_0002.png

FORSLAG TIL EMNER TIL ANALYSER M.V. FOR FORSVARSFORLIGS-

KREDSEN TIL PRODUKTIONS- OG YDELSESKONTRAKT

2013

Asien i Arktis

En række asiatiske stater, ikke mindst Kina, viser en stigende interesse for Arktis. Enstor del af denne interesse er kommerciel, men har ikke desto mindre udsigt til grund-læggende at forandre hvilke stater der har interesser i det arktiske og nordatlantiskeområde. Projektet vil kortlægge de asiatiske interesser i området og analysere, hvor-vidt konkurrencen mellem asiatiske magter, såvel som mellem USA og Kina, overfø-res til de arktiske områder og hvilke konsekvenser det har for dansk sikkerheds- ogforsvarspolitik.

Special Operationsstyrker og strategisk effekt

Baseret på en komparativ analyse af de andre nordiske landes anvendelse af specialoperationsstyrker vil projektet analysere og diskutere, hvordan relativ små specialope-rationsenheder kan anvendes med størst strategisk effekt og politisk gevinst i forholdtil allierede. Projektet vil inkludere en diskussion af den politiske vilje til at anvendedenne type enheder.

Britiske forsvarsreformer

Storbritannien har været Danmarks tætte samarbejdspartner i en række militære ope-rationer og Forsvaret har brug det britiske forsvar til at måle sig op imod. Presset frasærligt krigen i Afghanistan og den økonomiske krise har imidlertid betydet en debatom mål, midler og ressourcer i det britiske forsvar. Denne debat og de reformer af detbritiske forsvar, som følger af den, vil have direkte konsekvenser for Danmark.

Fremtidige FN-operationer

På baggrund af de seneste 20 års internationale militære operationer i FN-regi vurde-res det, hvordan Danmark i fremtiden kan operer i internationale operationer. Vægteni undersøgelsen bliver på en analyse af mulige fremtidige FN operationer, særligt ilyset af diskussioner om R2P.

Computer Networked Operations

Projektet vil give et overblik over de teknologiske muligheder for defensive og offen-sive CNO. I den forbindelse vil projektet se på muligheder og udfordringer for danskforsvar.

Konference om megatrends i Sikkerhedspolitik

En konference som beskriver tendenser i det globale sikkerhedspolitiske miljø, medsærligt henblik på udfordringer og muligheder for Danmark. Konferencen vil beskæf-tige sig med udfordringer inden for de næste 20 år inden for spørgsmål som urbanise-ring, energi, kamp om ressourcer, magtforskydning mod Asien mv.

Dansk-fransk forsvarssamarbejde

Aktionen i Mali har givet fornyet fokus på fransk-dansk forsvarssamarbejde. Dan-mark har haft et tæt samarbejde med Fankrig i bl.a. Kosovo, men aktionen i Mali gi-
ver grund til at se på erfaringer og udviklingsmuligheder for dette samarbejde, herun-der hvordan franske sikkerheds- og forsvarspolitiske prioriteter passer sammen meddanske prioriteter.

Droner

Med udgangspunkt i USA’s anvendelse af bevæbnede droner (UCAV) vil projektetanalysere droner som en ny generation af våbensystemer, der giver nye militære mu-ligheder og nye politiske og moralske udfordringer.

Principper for aktivisme

Projektet vil redegøre for diskussionen om hvilke principper man kan og skal stille opfor militære interventioner med henblik på at afklare spørgsmål, som danske politike-re og beslutningstagere med fordel kan tage stilling til i forbindelse med brugen afvæbnet magt.