Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del Bilag 74
Offentligt
1205099_0001.png
1205099_0002.png
1205099_0003.png
Åbent brev til ForsvarsministerenSvanemøllen 10. januar 2013

Fysioterapeuter i Forsvaret

Efter mange års arbejde med at minimere skadesfrekvensen for danske soldater, har mani løbet ad det sidste år endelig fået en fysioterapeutisk undervisningsplan på plads, for dedanske soldater.Det vil på sigt, være ensbetydende med at de vil være godt rustet til at træne korrekt oghensigtsmæssigt, igennem deres karriere i Forsvaret. Man har med ansættelsen af 6fysioterapeuter, nået det antal der minimum skal til for at dække behovet bare nogenlunde.Mest til undervisning, men også til behandling af opståede skader, så soldaterne kanfastholdes i tjeneste. Antallet af fysioterapeuter og deres geografiske placering, giver enstor grad af fleksibilitet for de enkelte tjenestesteder, da den enkelte soldat kan fårådgivning/behandling på tjenestestedet, og ikke er afhængig af muligheden for transporttil privatpraktiserende fysioterapeut i nærområdet, endsige om der overhovedet er tid tilvedkommende indenfor et par dage.De fysioterapeutiske tiltag i Forsvaret har indenfor det sidste år signifikant reduceretantallet af behandlinger i missionsområdet ( med mere end 50% fra ISAF Hold 12 til ISAFHold 14). Hold 14 er de første der generelt har haft adgang til fysioterapi indenudsendelse. Hold 15 har modtaget fælles undervisning og haft adgang til individuelkonsultation inden udsendelse. Med Hold 16 var/er det tanken at alle i ”bruttotruppen” skalscreenes og der skal laves individuelle træningsprogrammer, hvis nødvendigt, og de skalhave fællesundervisning samt adgang til individuel behandling. Det siger sig selv, at enreduktion i skadesfrekvens i missionsområdet, er ensbetydende med bedre operativkapacitet.De 6 fysioterapeuter er fordelt på seks tjenestesteder. Høvelte, Antvorskov, Almegaard,Holstebro, Hvorup og Svanemøllen (hvor ledende fysioterapeut er tjenestegørende)Det er grundigt beskrevet i rapporten over fysioterapeuternes arbejde (Juni 2012), hvadbehovet er, og hvad det har medført af forbedringer/lettelser i Forsvaret igennem de sidsteår. Rapporten konkluderer, at der bør være mindst 7 fysioterapeuter i Forsvaret for atkunne dække behovet. De skal være tjenestegørende på udsendelsessteder, og supplerede udsendelsessteder der ikke har fast tilknyttet fysioterapeut.Igennem det seneste år er arbejdet varetaget af 6, hvilket medfører at der stadig brugesmeget tid på transport mellem tjenestesteder. Tid der kunne bruges på at være produktiv,på det enkelte tjenestested i stedet.De 4 er ansat på almindelig kontrakt med Forsvaret. De to sidst ankomne, er blevet ansatpå en etårig kontrakt med støtte fra Veterancentret via midler fra Remmen Fonden. Deres
kontrakt udløber pr 28. februar d.å. Skal de fortsætte i Forsvaret, skal de derfor ansættespå kontrakt i lighed med de andre fire.Det er nu kommet frem, at pga. struktur ændringerne i Forsvarets Sundhedstjeneste, dertrækker ud, og ikke forventes færdig planlagte før ultimo sommer 2013, vil man ikke, herog nu, ansatte de to fysioterapeuter i faste stillinger.Når struktur ændringerne er på plads, vil stillingerne blive opslået, og så kan de søgesigen.Det er ikke acceptabelt for de resterende fysioterapeuter, at skulle vende tilbage til deres”førstehjælps” arbejde. Hvor der kun kan rådgives/behandles enkelte soldater. Højeretidsforbrug på landevejene. Ingen tid til undervisning/forebyggelse, der ellers skulle værederes primære fokusområde.Det er heller ikke acceptabelt for de enkelte udsendelsessteder, nu at skulle vende tilbagetil ”de gamle dage”, hvor soldaterne ikke har mulighed for individuel rådgivning/behandlingunder missionsforberedelse, når det passer ind i deres program, men er afhængige afmuligheder i primærsektoren.Det opnåede niveau af forebyggende tiltag, vil ikke kunne bibeholdes. Detilbageværende/fastansatte fysioterapeuter, vil blive nødt til at holde fast i detforebyggende arbejde de har sat i gang på deres faste tjenestesteder. Derfor vil andreudsendelsessteder ikke kunne få nogen fysioterapeutisk konsultation i perioden fra 1.marts til eventuel genansættelse. Dette kan resultere i at skadesfrekvensen for soldater påmission øges igen, og de som tidligere risikere at ende i kroniske forløb, der betyderarbejdsskadesanmeldelser, med erstatningsansvar til følge.

Konsekvens af reduktion i Fysioterapeutisk kapacitet i Forsvaret.

Reducering i den fysioterapeutiske kapacitet i Forsvaret de næste 8 måneder, vil medføreat det vil være umuligt for de resterende fysioterapeuter af gennemføre nedenståendefuldt. Men det vil især ramme Almegaard, Hvorup, Skive, Varde og Fredericia kaserner,samt Frømandskorps og Jægerkorps.For ISAF styrker med udsendelse til Afghanistan.- Screening af ISAF hold 16 og 17, og udarbejdelse af individuelletræningsprogrammer for hvem det er nødvendigt.-4 x 1½ times undervisning af Hold 16+17 med fokus på Militær Fysisk TræningMFT, og træningsprincipper og fokusområder i missionsområdet.Behandling af skader på soldater i forberedelsesfasen til udsendelse.
-
For specialstyrker der udsendes til Afrikas Horn, Afghanistan mm.
-
Screening, behandling og udarbejdelse af individuelle træningsprogrammer forspecialstyrker med høj udsendelsesfrekvens. (Frømandskorps/Jægerkorps), mednedsættelse af operativ kapacitet til følge. Reduktionen vil ramme disse to sektioneri Forsvaret hårdt, da det er de to midlertidigt ansatte fysioterapeuter, der har dissesoldater som en del af deres ansvarsområde.
For de værnepligtige, Hærens Basis Uddannelse HBU.- Undervisning af HBU. HBU får undervisning på 2. dagen, i skadesforebyggelse, oghvad man kan forvente af smerter/ømhed under HBU´en.-Løbende samarbejde med den idrætsansvarlige, for at minimere risikoen foroverbelastningsskader under HBU.Behandling af HBU. HBU har 2. prioritet hvad angår behandling. Men de fylder endel, og det vil være ensbetydende med flere hjemsendelser, hvis ikke de kanfastholdes under uddannelsen.
-
Økonomi. Og det gælder for alle værn, og soldater.- Flere steder i landet var det tidligere nødvendigt for soldater med muskuloskeletaleproblemer, at søge hjælp hos fysioterapeut i primærsektoren der arbejder udenforsygesikringen. For det var dem der havde tid. Andre steder blev de behandlet herog nu uden henvisning. Begge konsultationsformer er dyre og koster ca 400 prbehandling. Samtidigt er det en tidsrøver for eskadronen, når soldater skal køres tilog fra behandling.- Hjemsendelse af en HBU koster i gennemsnit Forsvaret 15.000 kr. i ”tabte udgifter”Fleksibilitet i forhold til primærsektor med hensyn til tidsbestilling til behandling.
Af hensyn til soldaterne og de kommende udsendelser beder vi om at der hurtigst muligtkommer en afklaring, på om dette kan være rigtigt.At der eventuelt kommer en ad hoc bevilling, der om ikke andet, så i hvert fald dækker deto fysioterapeuters løn, indtil endelig struktur i Forsvarets Sundhedstjeneste er på plads.Med venlig hilsen
Torsten BilenbergFysioterapeutForsvarets Fysioterapeutersmedlem af Samarbejdsudvalget iForsvarets Sundhedstjeneste.