Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del Bilag 69
Offentligt
1201128_0001.png
1201128_0002.png
Fra:Claus JuulSendt:30. november 2012 15:35Til:Nikolaj VillumsenEmne:Om tilsynet med de fanger, som de danske styrker har overgivet til de afghanske myndigheder.
Kære Nikolaj Villumsen,Samtidig med den britiske regerings meddelelse om, at man er i besiddelse af fortrolige rapporter, som viser,at der er en reel risiko for, at fanger, som overgives til de afghanske myndigheder udsættes for alvorligmishandling - og at man derfor har besluttet at fastholde stoppet for overgivelse af fanger - kan man iDagbladet Arbejderen læse nogle bekymrende udtalelser fra Hærens Operative Kommando om tilsynet medde fanger, som man overgiver til de afghanske myndigheder.Iflg. artiklen gennemfører de danske styrker tilsynsbesøg med endog betydelige intervaller. Der nævnesbesøg hver anden og hver fjerde måned. Det beskrives også, at de danske styrker har tilkendegivet, at manikke vil gøre det oftere, da man ikke ønsker at vække de afghanske myndigheders irritation, da dette kankomme til at gå ud over de fanger, som man vil beskytte gennem tilsynene.Artiklen vedhæftes i sin fulde længde nedenfor.Efter Amnestys opfattelse er det problematisk, at de danske styrker ser tilsynene som noget, der kan vækkeafghanernes irritation, og som derfor skal anvendes med tilbageholdenhed. I de senere års debat omfangeoverleveringer har det netop været skiftende forsvarsministres stærkeste argumentfor, at det erforsvarligt at overgive fanger til afghanernes varetægt, at fangerne beskyttes ved de danske styrkers tilsynmed dem.På den baggrund finder vi nedenstående citat, som vi har klippet ud af artiklen, særligt problematisk, fordidet synes at måtte forstås således, at Hærens Operative Kommando ikke mener, at de danske tilsyn yderfangerne nogen reel beskyttelse."OMFATTENDE BRUG AF TORTURAmnesty 's bekymringer er ikke grebet ud af den blå luft. To rapporter - fra FN's mission i Afghanistan og fraAfghanistans Menneskerettighedskommission ( AIHRC) - har dokumenteret omfattende brug af tortur iAfghanistan.Hærens Operative Kommando ( HOK), der står for fangetilsynene, oplyser i en mail til Arbejderen, at manhar " ingen kommentarer til Amnestys kritik".HOK's presseofficer Kim Grünberger siger dog: -Vi kan ikke garantere, at fangerne ikke bliver udsatfor fysisk eller psykisk vold. Men det kan man jo ikke garantere i noget fængsel. Vi gør hvad vi kanfor at undgå det, ved at føre tilsyn. Men Afghanistan er et frit land, og de må selv bestemme, hvordande behandler deres fanger.Kim Grünberger fortsætter: -Det eneste vi kan gøre, er at klage, hvis vi får mistanke om overgreb.Afghanistan er et helt andet land end Danmark. Det foregår på en en helt anden måde, end vi er vanttil hjemmefra. De har et helt andet menneskesyn."(Vores udhævning).
Er ovennævnte citat korrekt, sætter det efter Amnestys opfattelse de senere års diskussion om, hvornår mankan overgive fanger uden overtræde Torturkonventionen, i et anderledes lys. Vi skal på den baggrundopfordre dig og dine kolleger i Forsvarsudvalget til at sikre, at hele problemkomplekset om fangeovergivelserog tilsyn i Afghanistan underkastes en grundig belysning, og at forsvarsministeren bedes om at redegøre forsit og hærens syn på spørgsmålet.
Venlig hilsen
Claus JuulJuridisk konsulent/ Legal consultantAmnesty InternationalDansk Afdeling/Danish SectionGammeltorv 8, 5 sal1457 København Kwww.amnesty.dk