Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del Bilag 55
Offentligt
1185043_0001.png
1185043_0002.png
Varde Kommune er meget bekymrede over det fravær af hensyntagen til militærstrategiske ogsamfundsøkonomiske argumenter, som tilsyneladende præger de igangværende forsvarsforhandlinger.Navnlig ser det for os ud til, at regeringens udspil til kasernelukninger er helt løsrevet fra de meget godeargumenter for at bevare Varde Kaserne, som bl.a. kan findes i Forsvarskommandoensetablissementsrapport.Vi håber, at du som forsvarsordfører vil være med til at rejse nogle af de spørgsmål der opstår som følge afden manglende fokus på disse argumenter. Vi mener, at bl.a. følgende spørgsmål er centrale at rejseoverfor Forsvarsministeren:
Det anbefales i Forsvarskommandoens etablissementsrapport, at Varde Kaserne fastholdes, hvisværnepligten samtidig bevares, da kasernen har et stort potentiale grundet dens logistiskeplacering samt et stort rekrutteringspotentiale.Det anbefales ligeledes, at Varde Kaserne fastholdes, da kasernen til sammenligning med andre aflandets kaserner har ledig kapacitet og derfor kan huse en sammenlægning med andre kaserner inærheden af Varde.

1. spørgsmål:

Hvorfor indgår anbefalingerne fra Forsvarskommandoens etablissementsrapport ikke medstørre vægt i regeringen udspil – og hvilke kommentarer har man til den konkluderende figur på side 171 ietablissementsanalysen, hvoraf det klart anbefales ikke at nedlægge Varde Kaserne?
Igennem de sidste år er der investeret 500 mio. kr. i forbedringer og fornyelse af Varde Kaserne.Derfor vil kasernen i årerne fremover kræve få omkostninger til vedligeholdelse.Ved en mulig løsningsmodel, hvor Varde Kaserne lukkes og funktionerne flyttes, vil der derfor efteralt at dømme opstå et stort nettoinvesteringsbehov.

2. spørgsmål:

Er man enig i konklusionerne i Forsvarskommandoens etablissementsrapport, hvoraf detfremgår, at der ligger et stort besparelsespotentiale i at bevare den nyrenoverede Varde Kaserne?
Varde Kaserne ligger mindre end et kvarters kørsel fra Nordeuropas bedste øvelsesterræn iOksbøl/Borris. Varde er derfor helt central i et stærkt trænings- og uddannelsescentrum, der erafgørende for det danske forsvar i fremtiden.Øvelsesterrænet i Oksbøl er det eneste sted i Danmark, hvor det er tilladt at træne med øvelse afdrone fly, ligesom artilleriet kan øve skarpskydning under de næsten realistiske forhold.

3. spørgsmål:

Hvilke ekstraudgifter forventer man der vil være, såfremt Varde Kaserne nedlægges, og derbliver væsentligt længere transport til øvelsesterrænet?
Varde Kaserne er ikke en bykaserne, tæt på bymidten. Det gør det sværere at anvende dens storebygningsmasse til andet kommercielt brug. Derfor vil det være svært at finde en alternativanvendelse for kasernen.

4. spørgsmål:

Hvordan vurderer man reelt mulighederne for at afhænde Varde Kaserne og dermed sikre enindtægt herfra i forbindelse med en mulig lukning?Med venlig hilsenGylling HaahrBorgmester, Varde Kommune