Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del Bilag 128
Offentligt
1226176_0001.png
1226176_0002.png
ForsvarskommandoenKøbenhavn 16. januar 2013

Redegørelse vedr. havmiljøflyvninger i 2012.

Formålet med denne redegørelse er at informere om forsvarets varetagelse af denflybårne havmiljøovervågning i 2012, herunder at forsvarets opgaveløsning i dele af 2012ikke fuldt ud har overholdt intentionerne i de internationale aftaler.

Havmiljøovervågning og ansvarsfordeling.

Forsvarskommandoen, der er overordnet ansvarlig for forsvarets varetagelse afhavmiljøopgaven, har delegeret varetagelse af opgaven til Søværnets OperativeKommando. Flyvertaktisk Kommando er beordret til at støtte med at levere den flybårnehavmiljøovervågning i henhold til de krav, der er for overvågningen. Den flybårnehavmiljøovervågning foretages med Challenger inspektionsfly. To af de tre Challenger flyer udstyret med den sensorpakke, som forudsættes til opgavens løsning.

Kravene til flybåren overvågning.

Kravene til den flybårne havmiljøflyvning består af et nationalt fastsat krav om at levere450 timers flyovervågning samt en række krav til afflyvningsmønstret, der reflekterer deinternationale aftaler, som Danmark er part i.

Nationalt krav.

Forsvaret er pålagt at udføre 450 timers flybåren havmiljøovervågning, hvilket fuldt ud erimødekommet i 2012.

Internationale aftaler.

De internationale aftaler fremgår bl.a. af samarbejdet i regi af Helsingfors Kommissionen.Helsingfors Kommissionen anvender betegnelsen ”anbefalinger”, men disse er nationalttillagt opsættende virkning og dermed reelt kategoriseret som forpligtelser. Derudoverdeltager Danmark i trilateralt samarbejde med henholdsvis Sverige og Tyskland iØstersøen og Tyskland og Holland i Nordsøen.De internationale aftaler indebærer:Ifølge Helsingfors Kommissionen anbefales Danmark at overflyve de mest trafikeredeskibsruter to gange per uge.Etområde i den vestlige Østersø og sydlige Bælthav er omfattet af den trilateralesvensk-dansk-tyske SWEDENGER samarbejdsaftale. Dette område har Danmarktilkendegivet at ville beflyve minimum fire gange per måned. Samtlige danskehavmiljøruter går gennem dette område. For august og september er områdetgennemfløjet henholdsvis én og to gange pr. måned, mens det i de resterende måneder ergennemfløjet mindst fire gange.
PostadresseDanneskiold-Samsøes Allé 11434 København KEAN: 5798000201507
BesøgsadresseDanneskiold-Samsøes Allé 11434 København KCVR: 16 28 71 80
Telefon45 67 45 67Gennemvalg:
Telefax45 89 07 48
E-mail og Internet[email protected]www.forsvaret.dk
Landene,der har underskrevet Bonn-Aftale miljøsamarbejdet, har forpligtet sig til hvermåned at flyve en patrulje, der overvåger Nordsøen med fokus på olie- og gasindustrien.Flyvningerne afholdes efter en turnusordning, hvor én af aftalepartnerne dækker heleNordsøen med sine flyvninger den pågældende måned. Danmark flyver én gang per år.Patruljen, der for dansk vedkommende gennemføres over to dage, blev fløjet i juli måned.Ihenhold til den trilaterale dansk-tysk-hollandske DENGERNETH samarbejdsaftale, derer en aftale under Bonn Aftalen, har Danmark tilkendegivet at ville overflyve den danskedel af Nordsøen minimum tre gange per måned. For august og september måned erområdet dog gennemfløjet henholdsvis én og to gange pr. måned, mens det i deresterende måneder er gennemfløjet mindst tre gange.De internationale anbefalinger fra Helsingfors Kommissionen, SWEDENGER ogDENGERNETH samarbejdet medfører, at der for Danmarks vedkommende skalgennemflyves tre ruter benævnt Alfa, Bravo og Charlie. Rute Alfa skal gennemflyves éngang per uge, mens én af ruterne Bravo eller Charlie også skal gennemflyves én gang peruge.I forbindelse med støtte til Forsvarsministeriets redegørelser over for Folketinget i 2012har Forsvarskommandoen tidligere oplyst, at opgaveløsningen levede op til deinternationale forpligtelser. Ultimo oktober 2012 modtog Forsvarskommandoen imidlertidindikationer på, at dette ikke helt var tilfældet.Forsvarskommandoen kan konstatere, at der i 19 kalenderuger i 2012 enten ikke er fløjeteller kun fløjet én af de fastlagte to flyvninger. Forsvarskommandoen vurderer på denbaggrund, at de internationale anbefalinger ikke fuldt ud har været opfyldt i 2012. Det skaldog anføres, at de manglende flyvninger er udført på andre tidspunkter i løbet af 2012.Således er det samlede årlige antal flyvetimer på 450 overholdt.

Iværksatte foranstaltninger.

Med henblik på at sikre grundlaget for en fremadrettet efterlevelse af nationale oginternationale anbefalinger er følgende tiltag iværksat:Forsvarskommandoenhar over for Flyvertaktisk Kommando indskærpet, at deinternationale forpligtelser skal efterleves.Derer iværksat skærpede rapporteringsforpligtelser omkring udfald i forhold til denbeordrede afflyvningsfrekvens. Flyvertaktisk Kommando skal fremadrettet underretteForsvarskommandoen, såfremt der forekommer udfald, der medfører, at kravene iForsvarskommandoen iværksættelsesskrivelse ikke opfyldes.FlyvertaktiskKommando skal månedligt fremadrettet redegøre for havmiljøflyvningernesafvikling.FlyvertaktiskKommando skal fremover oplyse i detaljer om eventuelle konsekvenser forhavmiljøflyvninger, når andre opgaver overvejes.(Slut)
2