Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 99
Offentligt
1194593_0001.png
1194593_0002.png
1194593_0003.png
1194593_0004.png
Nordensvej 3, Taulov7000 FredericiaTlf. +45 70 10 40 40Fax. +45 75 45 19 28
NaturErhvervstyrelsenatt. Lisbeth NielsenCenter for fiskeriNyropsgade 301780 København V
H. C. Andersens Boulevard 371553 København VTlf. +45 70 10 40 40Fax +45 33 32 32 38[email protected]www.dkfisk.dk
6. december 2012Deres ref.: oll

Høring af bekendtgørelse om regulering af fiskeriet i 2013 og visse vilkår for

fiskeriet i følgende år og ændring af bekendtgørelse om trawl- og andet vodfiskeri

Danmarks Fiskeriforening har den 30. november 2012 modtaget høring af bekendtgørelseom regulering af fiskeriet i 2013 og visse vilkår for fiskeriet i følgende år og ændring afbekendtgørelse om trawl- og andet vodfiskeri.Danmarks Fiskeriforening har følgende kommentarer:

Forenkling af melderegler ved ankomst (§§14 og 21) + farvandsskift og § 22

Der henvises til Danmarks Fiskeriforenings kommentarer på møde i Erhvervsfiskeri-udvalget den 27. november 2012.Det skal dog fremhæves, at Danmarks Fiskeriforening finder det mærkværdigt, at der skaludarbejdes specielle regler for arter omfattet af flerårige forvaltningsplaner. Disse arter erjo i reglen de arter, hvor der er det største kendskab til bestandssituationen, og bedstkontrol med forvaltningen.Danmarks Fiskeriforening er tilfreds med, at Danmark har søgt om godkendelse om atreducere anmeldelsesfristen til 2 timer og give mulighed for plusmeldinger en time førankomst.Det skal dog bemærkes, at denne ”lempelse” utvivlsomt vil opleves som en kraftigopstramning i forhold til kravene til mindre fartøjers meldepligt ved landing, idet mængdensamtidig bliver nedsat fra 2000 /1000 / 300 kg til 50 kg. Danmarks Fiskeriforening vilanbefale vore medlemmer at søge i havn hver gang der er risiko for, at skibets sikkerhedeller arbejdsmiljøet vil blive tilsidesat ved at vente til søs på at tidsfristen for at gå i havn,udløber. Danmarks Fiskeriforening forventer, at NaturErhvervstyrelsen vil udvise dennødvendige fleksibilitet i disse tilfælde.Meddelelse om farvandsskift:Det har ofte på møder i Erhvervsfiskeriudvalget været drøftet om ikke anvendelse af e-logog satellitter – nu på alle fartøjer under 12 m – ikke kan reducere behovet for meddelelse
om farvandsskift. Danmarks Fiskeriforening går ud fra, at det indgår i de aktuelleovervejelser om justering af e-log melderegler, også at fjerne overflødige meldinger omfarvandsskift.Danmarks Fiskeriforening har konkret forslag om følgende ændring til § 22, således:§22, stk. 3, 1) foreslås nuværende tekst erstattet af følgende::”Fartøjer, der afsejler Hanstholm med henblik på fiskeri i Nordsøen ellerforlægningssejlads til Nordsøen skal ikke anmelde farvandsskift ved grænsepassagemellem Skagerrak og Nordsøen hverken ved afsejling eller ankomst til Hanstholm.”Dette for at undgå, at et fartøj der ved forlægningssejlads fra Hanstholm til fx Thyborønunder losningen skal starte en ny logbog for at kunne sende farvandsskifte en time førkrydsning af grænsen, for at kunne foretage en forlægning til Thyborøn.

Motorkraftsbegrænsning i område 22 (§30)

Danmarks Fiskeriforening er tilfreds med at denne regel nu ophæves.

Parslæbning (§31)

Danmarks Fiskeriforening er tilfreds med at denne regel nu ophæves.

Betingelser for fiskeri med frysefartøjer (§34)

Ingen bemærkninger

Nye redskaber i Skagerrak (§36)

Danmarks Fiskeriforening forventer at overgang til nye redskaber vil ske med den nød-vendige overgangsperiode.

Kystfiskerordningen (§§61-66)

Indledningsvist skal Danmarks Fiskeriforening konstatere, at det er med stor overraskelse,at man har modtaget disse forslag til ændring af Kystfiskerordningen. Det skyldes, atDanmarks Fiskeriforening ikke har fået præsenteret forslag tidligere på møder iErhvervsfiskeriudvalget, og så vidt Danmarks Fiskeriforening er orienteret, erKystfiskerudvalget heller ikke blevet hørt om forslaget. Dvs. at de centrale parter, somforslaget angår, ikke er blevet hørt. Det finder Danmarks Fiskeriforening er en helt urimeligog forkert fremgangsmåde.
2
Det viser sig desværre også, at de fremsatte forslag formentlig vil virke som en forringelseaf Kystfiskerordningen for de fleste kystfiskere og ikke som en forbedring.Konsekvenserne/effekten af ændringerne vil være mere afhængig af, hvorfra man fiskergeografisk, end om man i nogens øjne er mere eller mindre ”rigtig” kystfisker. Derforanbefaler Danmarks Fiskeriforening, at forslagene trækkes tilbage, og at kystfisker-ordningen videreføres uændret i 2013, så et udvalg kan få mulighed for ordentligt at drøftede forslag, der kan være til forbedringer af Kystfiskerordningen.

Kommentarer til de konkrete forslag:

For det første foreslås det, at 80 % af fangstrejserne max bør være på ét døgn for at sikre,at der er tale om et reelt dagsfiskeri, som er kendetegnende for kystfiskeriet, frem for detnuværende krav om, at 80 % af fangstrejserne max må være på tre døgn.Den foreslåede skærpelse/afkortning af fangstrejsernes varighed kan gøre det svært atoverholde betingelserne for mange af de nuværende fartøjer i Kystfiskerordningen. Mangegarnfartøjer risikerer at skulle bruge tid (og energi) på at sejle en ekstra gang frem ogtilbage. Ofte sejler garnfartøjer ud den ene dag for at sætte garnene, og så bliver de påhavet natten over for at hive fangsten ind om morgenen. Derefter vil de så sejle ind oglande og sælge den dagsfriske fangst. Det vil ikke kunne lade sig gøre, hvis kun 20procent af fangstrejserne må være på over et døgn. Er en sådan en begrænsninghensigtsmæssig?Danmarks Fiskeriforening finder at effekten af forslaget bør undersøges bedre, og i lysetaf dette, samt den manglende drøftelse af forslaget med Danmarks Fiskeriforening ogKystfiskerudvalget, kan Danmarks Fiskeriforening ikke anbefale denne ændring.For det andet foreslås det, at det bliver en betingelse for tildeling af kystfiskertillæg, atkystfiskerfartøjer kun må leje deres årsmængder af torsk og tunge ud til andrekystfiskerfartøjer.Også i forhold til kravet om udlejning finder Danmarks Fiskeriforening, at det bør overvejesnærmere. Kan fiskene overhovedet udlejes, hvis man kun kan udleje indenfor ordningen?Hvis ikke – forringes kystfiskerens indtægtsgrundlag så?Danmarks Fiskeriforening finder at effekten af forslaget bør undersøges bedre og i lyset afdette, samt den manglende drøftelse af forslaget med Danmarks Fiskeriforening ogKystfiskerudvalget, kan Danmarks Fiskeriforening ikke anbefale denne ændring.Afslutningsvist skal Danmarks Fiskeriforening bemærke, at hvis myndighederne absolut vilgennemføre hurtige justeringer af Kystfiskerordningen, så anbefales det at starte med atdrøfte om der skal indsættes et aktivitetskrav, så man ikke får tildelt fisk frakystfiskerordningen, medmindre man har fanget en vis procentdel af sine egne fisk. Det er
3
Danmarks Fiskeriforenings opfattelse, at på dette punkt kunne de relevante parter godtfinde sammen om en løsning.

Generationsskiftesild (§112)

Danmarks Fiskeriforening er enig i forslaget.Hvis der er spørgsmål til de fremsendte kommentarer kan der rettes henvendelse tilundertegnede.
Med venlig hilsen
Svend-Erik Andersen
Ole Lundberg Larsen
4