Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 99
Offentligt
1194591_0001.png
1194591_0002.png
Fra:Karen & Niels Pedersen [mailto:[email protected]]Sendt:5. december 2012 18:34Til:'[email protected]'Emne:Hørings svar
Ang. Høringssvar til reguleringsbekendtgørelsen 2013Kystfiskerordningen (§§61-66)Indledningsvist skal Kystfiskerudvalget konstatere, at det er med stor overraskelse at man harmodtaget disse forslag til ændring af Kystfiskerordningen. Det skyldes, at Kystfiskerudvalget ikkehar fået præsenteret forslag tidligere på møder i Erhvervsfiskeriudvalget, og så vidtKystfiskerudvalget er orienteret, er Danmarks fiskeriforening heller ikke blevet hørt om forslaget.Dvs. at de centrale parter, som forslaget angår, ikke er blevet hørt. Det finder Kystfiskerudvalget eren helt urimelig og forkert fremgangsmåde.Det viser sig desværre også, at det fremsatte forslag formentlig vil virke som en forringelse afKystfiskerordningen for de fleste kystfiskere og ikke som en forbedring. Derfor anbefalerKystfiskerudvalget at forslagene trækkes tilbage, og at kystfiskerordningen videreføres uændret i2013, så et udvalg kan få mulighed for ordentligt at drøfte de forslag, der kan være til forbedringeraf Kystfiskerordningen.Kommentarer til de konkrete forslag:.For det første foreslås det, at 80 % af fangstrejserne max bør være på ét døgn for at sikre, at derer tale om et reelt dagsfiskeri, som er kendetegnende for kystfiskeriet, frem for det nuværende kravom, at 80 % af fangstrejserne max må være på tre døgn.Den foreslåede skærpelse/afkortning af fangstrejsernes varighed kan gøre det svært at overholdebetingelserne for mange af de nuværende fartøjer i Kystfiskerordningen. Mange garnfartøjerrisikerer at skulle bruge tid (og energi) på at sejle en ekstra gang frem og tilbage. Ofte sejlergarnfartøjer ud den ene dag for at sætte garnene, og så bliver de på havet natten over for at hivefangsten ind om morgenen. Derefter vil de så sejle ind og lande og sælge den dagsfriske fangst.For ikke at tale om kystfiskeriet i de områder hvor kystfiskerne må sejle 20 til 25 sømil til havs for atundgå store problemer med Sæler Det vil ikke kunne lade sig gøre, hvis kun 20 procent affangstrejserne må være på over et døgn.Er en sådan en begrænsning hensigtsmæssig? Og vil en sådan ordning ikke afvikle i stedet for atudvikle?Kystfiskerudvalget finder at effekten af forslaget bør undersøges bedre og i lyset af dette, samt denmanglende drøftelse af forslaget med Kystfiskerudvalget ogDanmarks Fiskeriforening, kankystfiskerudvalget ikke anbefale denne ændring.
For det andet foreslås det, at det bliver en betingelse for tildeling af kystfiskertillæg, atkystfiskerfartøjer, kun må leje deres årsmængder af torsk og tunge ud til andre kystfiskerfartøjer.Også i forhold til kravet om udlejning finder Kystfiskerudvalget, at det bør overvejes nærmere. Kanfiskene overhovedet udlejes, hvis man kun kan udleje indenfor ordningen? Hvis ikke – forringeskystfiskerens indtægtsgrundlag så?
Kystfiskerudvalget finder at effekten af forslaget bør undersøges bedre og i lyset af dette, samt denmanglende drøftelse af forslaget med Kystfiskerudvalget og med Danmarks Fiskeriforening, kanKystfiskerudvalget ikke anbefale denne ændring.Afslutningsvist skal Kystfiskerudvalget bemærke, at hvis myndighederne absolut vil gennemførehurtige justeringer af Kystfiskerordningen, så anbefales at starte med at drøfte om der skalindsættes et aktivitetskrav, så man ikke får tildelt fisk fra kystfiskerordningen, medmindre man haroptjent en rettighed ved eget fiskeri. Det er Kystfiskerudvalgets opfattelse, atpå dette punkt kunnede relevante parter godt finde sammen om en løsning.
Med venlig hilsenNiels BjerregaardFormand for kystfiskerudvalget