Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 69
Offentligt
1183770_0001.png
1183770_0002.png
1183770_0003.png
Til høringsparter
FØDEVARESTYRELSEN
J.nr.: 2012-28-2301-01116/CAM/RIKA20.11.2012Høring om ændring af bekendtgørelse om autorisation og registrering af fødevarevirksomhederm.v. vedr. kilometergrænse for detailvirksomheders begrænsede levering af fødevarer til andredetailvirksomheder og registrering af denne aktivitetFødevarestyrelsen har udarbejdet udkast til ændringsbekendtgørelse til autorisationsbekendtgørelsen1.Eventuelle bemærkninger til udkastet til ændringsbekendtgørelse bedes mærket med j.nr. 2012-28-2301-01116 og sendt til[email protected]senest den 3. december 2012.Efter høringsperioden skal ændringsbekendtgørelsen i henhold til informationsproceduredirektivet98/34/EF2notificeres over for Europa-Kommissionen og de øvrige medlemsstater. Kommissionen og deøvrige medlemsstater har tre måneder til at komme med bemærkninger til udkastet. Hvis Kommissioneneller en medlemsstat anmoder om det, kan denne periode forlænges med yderligere tre måneder.Ændringerne kan ikke sættes i værk før efter notifikationsperioden.Ændringerne - § 10, stk. 2 og stk. 4, nr. 2.1) Levering af fødevarer fra en detailbutik til andre detailbutikker skal registreres som en særlig aktivi-tet i fødevarevirksomheden. Dette gælder, hvad enten det handler om afsætning af animalske ellerikke-animalske fødevarer. Baggrunden er, at der er behov for at kunne føre målrettet kontrol meddenne aktivitet, herunder specielt virksomhedernes registreringer af deres afsætning.2) Udvidelse af 50 km grænsen for levering af forarbejdede animalske produkter til 150 km, når der le-veres til detailvirksomheder i Danmark.Udgangspunktet for ændringerne er en række grundlæggende forhold:Virksomhederne skal overholde de generelle indretnings- og driftskrav, herunder temperaturkrav, iforbindelse med fremstilling, opbevaring og transport.Udvidelsen af afstandsgrænse ud over 50 km omfatter ikke rå varer som fx fersk kød, hakket kød, til-beredt kød, rå fisk, rå mælk og rå æg.Bekendtgørelse nr. 1151 af 12. december 2011 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder m.v.Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF af 22. juni 1998 om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder ogforskrifter (som ændret ved direktiv 98/48/EF).21
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31DK - 2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00Fax +45 72 27 65 01
[email protected]www.fvst.dk
Udvidelsen af afstandsgrænsen til 150 km gælder kun for forarbejdede animalske produkter, hvadenten disse produkter skal holdes på køl eller frost eller kan opbevares ved omgivelsestemperatur.Udvidelsen gælder kun i Danmark. Det betyder, at hvis der leveres til detailvirksomheder i Tysklandeller Sverige, gælder den generelle afstandsgrænse på 50 km.Der sker ikke nogen udvidelse af mængden af animalske produkter, der kan afsættes til andre detail-virksomheder. Dvs. der må stadig leveres op til 1.500 kg pr. uge i gennemsnit over virksomhedensregnskabsår. Hvis alle 1.500 kg er forarbejdede animalske fødevarer, kan alle afsættes inden for denudvidede grænse. Hvis der også afsættes rå varer, fx hakket kød, kan en tilsvarende mindre mængdeforarbejdede produkter afsættes ud til den nye grænse på 150 km.Der er en overgangsordning for registrering af aktiviteten, således at virksomheder, der allerede haraktiviteten ved ændringens ikrafttræden, kan fortsætte hermed, når de sørger for at anmelde aktivite-ten til registrering i Fødevarestyrelsen senest 1 måned efter ændringens ikrafttræden.
Skematisk ser ændringerne således ud, hvor det gule felt markerer udvidelsen:Detailbutikkers levering af animalske fødevarer til andre detailbutikkerKriteriumBetingelseNugældende reglerGenereltLeverandørvirksomheden skal have karakter af detailbutik.Modtagervirksomheden skal være detailbutik, der leverer direkte tilden endelige forbruger.Grænse for omsætning1/3 af den totale omsætning af animalske fødevarer i gennemsnitover virksomhedens regnskabsår.Mængdebegrænsning1.500 kg pr. uge i gennemsnit over virksomhedens regnskabsår.Afstandsgrænse50 km radius fra leverandørvirksomheden.Denne afstand gælder uanset landegrænse, dvs. virksomheder nærTyskland eller Sverige kan levere til disse lande.Undtagelse for specialprodukter 100 kg (af de 1.500 kg) pr. uge i gennemsnit over virksomhedensregnskabsår i hele Danmark.Ved levering over landegrænse gælder den generelle afstandsgrænsepå 50 km.Udvidelse af afstandsgrænse til 150 km for forarbejdede animalske produkterMængdebegrænsningen på 1.500 kg pr. uge i gennemsnit over virk-Forarbejdede animalske pro-somhedens regnskabsår gælder stadig. Forarbejdede animalske pro-dukterdukter kan leveres til andre virksomheder, som ligger inden for enradius på 150 km fra leverandørvirksomheden.Ved levering over landegrænse gælder den generelle afstandsgrænsepå 50 km.ProdukteksemplerAlle forarbejdede animalske fødevarer, uanset eventuelt behov fortemperaturregulerede oplagringsforhold (køl eller frost).(Fx pølser, leverpostej, kødpålæg, røget skinke, røget laks, pasteuri-seret mælk, yoghurt, ost, pasteuriseret æggeblomme, pasteuriseret
Side 2/3
æggehvide).Ved forarbejdede animalske fødevarer forstås kødprodukter, mejeriprodukter, ægprodukter, forarbejdedefiskevarer, afsmeltet animalske fedt, grever, gelatine, kollagen og behandlede maver, blærer og tarme.Dette fremgår af hygiejneforordningen for animalske fødevarer3, bilag I, punkt 7.I hygiejneforordningen4, artikel 2, stk. 1, litra m og o, er der definition af ”forarbejdning” og ”forarbej-dede produkter”.De nævnte forordninger kan findes i EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/da/index.htm), og den gældendeautorisationsbekendtgørelse i Retsinformation (http://www.retsinfo.dk).Både forordninger og bekendtgørelse kan også findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside:http://www.fvst.dk-> Fødevarer -> Hygiejne og indretning -> Regler om hygiejne -> Lovgivning på hy-giejneområdet(http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Hygiejne_og_indretning/Regler%20om%20hygiejne/Sider/Ny%20_ovgivning.aspx).Med venlig hilsenRikke Karlsson
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarermed senere ændringer4Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne med senere ændringer
3
Side 3/3