Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 326
Offentligt
1274571_0001.png
1274571_0002.png
1274571_0003.png
1274571_0004.png
1274571_0005.png
Information om økologisk ægproduktion
August 2013
Information om økologisk ægproduktion med henvisning til spørgsmål, der stilles til fødevareministerenforud for åbent samråd den 28. august 2013
Økologisk Landsforening vil gerne bidrage med oplysninger om den økologiske ægproduktion, som errelevante for de spørgsmål, der stilles til ministeren på et åbent samråd om oplysning og produktion af æg iDanmark.Foreningen har bemærket sig, at nogle af spørgsmålene er udløst af et forslag fra Dan Jørgensen vedrørendemarkedsføring af buræg.Foreningen vil ikke forholde sig til Dan Jørgensens forslag, foreningen vil alene kommentere på forholdvedrørende miljø og velfærd, som er rejst i spørgsmålene til ministeren. Gældende regler på området liggeroffentligt tilgængeligt på blandt andet NaturErhvervstyrelsens hjemmeside. Dette materiale indeholder, doget kort faktaark om flere centrale forhold i de forskellige produktionssystemer for æglæggende høner.
VelfærdDen bagvedliggende begrundelse for at have en økologisk ægproduktion er et ønske om at tilbyde dyreneforhold, hvor de får opfyldt deres naturlige behov og får mulighed for at udføre naturlig adfærd, altså et godthønseliv.Således skal økologiske høns have adgang til udearealer hvor de kan søge føde og rode i jorden, de må ikkenæbtrimmes fordi næbbet er et vigtigt sanseorgan, og de bruger næbbet i deres fødesøgning, de skal havegrovfoder, der både fungerer som beskæftigelse og fremmer dyrenes sundhed, de skal have siddepinde istalden og i øvrigt plads til at bevæge sig rundt i stalden og bruge gulvet til skrabeareal og sandbadning.Det ser rigtig flot ud i mange økologiske besætninger, men vi oplever desværre også på trods af godehensigter og et godt økologisk regelsæt, at det ikke altid går, som det skal. Der er for mange producenterbåde erfarne og mindre erfarne, der oplever at få problemer med fjerpilning. Det kan være enkeltståendetilfælde eller tilbagevendende problemer med forekomst af fjerpilning.Det er ærgerligt og meget utilfredsstillende, når hensigten er at give dyrene et system, hvor de har det godt.Det vigtigste er dog, at producenterne ikke blot vælger at leve med problemet, som en accepteret del afsystemet. De økologiske producenter har målrettet arbejdet på at samle erfaringer ind og finde løsninger.Det er vigtigt for økologerne fordi en flot fjerdragt signalerer sundhed og trivsel, og økologer nøjes ikke alenemed at have de rigtige regler, men også de rigtige resultater i praksis.Der er ikke en færdig opskrift, men der er samlet meget viden og erfaring som producenterne ogkonsulenterne søger at dele bedst muligt i bestræbelserne på at nå målet om, at alle dyr i det økologiskeproduktionssystem har haft et godt liv, hvor de har fået opfyldt deres adfærdsmæssige behov. Helt aktuelter Økologisk Landsforening, fjerkræbranchen og rådgivningen ved at gøre en fjerpilningsnøgle klar, som skalhjælpe landmanden til at identificere en mulig årsag i det enkelte år og udpege løsninger, så problemet ikkeopstår igen.
Dødelighed er et andet område, som der selvfølgelig er stor opmærksomhed på hos de økologiskeproducenter. Uden at vide hvor den ”naturlige” dødelighedsprocent ligger i en årsproduktion hos høns, så erder ikke tvivl om, at en producent altid gerne vil have den så lav som mulig. Vi glæder os over, at dødelighedi økologiske høns er nedbragt sammenholdt med, hvor vi lå, da økologerne startede med at holde høns, menden kan komme længere ned, og det gør den. Så langt ned, som dødeligheden hos burhønsene, det kommerden dog nok aldrig i økologien. Udeliv indebærer, at dyrene udsættes for de risici, der er i naturen somparasitter, rovfugle og ræve. Disse forhold vil altid kunne aflæses på dødelighedsprocenten. De økologiskeproducenter vil dog hellere give dyrene et naturligt udeliv end holde dyrene inde for at beskytte dem moddisse farer.At fjerpilning og dødelighed tages seriøst af økologerne bevidnes også af, at det er producenterne selv, der isin tid efterspurgte at få indarbejdet en velfærdskontrol målrettet økologisk ægproduktion som en del aføkologikontrollen hos økologiske ægproducenter. Denne kontrol er med til at fastholde fokus på, omintentionerne om god velfærd bliver opfyldt i praksis.
MiljøØkologiske høns går ud, og jo mere de går ud, jo mere slider det på vegetationen. Der er lavet beregningerpå, hvor mange næringsstoffer, der lægges i hønsegården. I valget af den rigtige beplantning, så vil derkunne opnås en fin balance mellem vegetationens kvælstofbehov og den mængde gødning, som dyrenelægger. Den ideelle beplantning er en blanding af urtedække og træer og buske. Det er også den typebeplantning, som dyrene finder mest attraktiv, da den både giver føde og et skjul til hønerne, så dyrene ikkeskal frygte rovfugle. I en godt indrettet hønsegård vil dyrene fordele og udnytte arealet bedre end i en åbenhønsegård.De fleste økologiske ægproducenter har en blandet beplantning i hønsegårdene det er dog ikke alle steder,den er så god som den burde være. Det skyldes især, at der er visse administrative forhold, der afskrækkernogen, da det er besværligt rent administrativt at indberette arealet, hvis der er en ideel beplantning, og detkan også indebære, at arealtilskuddet bortfalder. Økologisk Landsforening er derfor i dialog medNaturErhvervstyrelsen for at gøre det nemmere rent administrativt for landmændene at indrette den ideellehønsegård, således at dyrenes velfærd fremmes og kvælstofudvaskning minimeres.
Produktionspotentiale - forsyningØkologisk ægproduktion er stor og professionelt drevet i Danmark.Økologiske høns må kun leve i flokke på hver 3000 dyr, men hjulpet på vej af pakkeriernes krav, så harmange producenter i dag flere flokke på ejendommen. Således er en besætningstørrelse på 9 – 18.000høner, fordelt på flokke med hver 3000 dyr meget udbredt, men der er også større producenter, således erder både producenter med 24.000, 36.000 og en enkelt med 80.000 høner.Mere end 20% af de skalæg der sælges i detailleddet er økologiske, og i 2013 blev der indledt en eksport aføkologiske æg. Der er ingen tvivl om, at økologisk ægproduktion kan vokse meget mere.

Faktaark økologiske og ikke-økologiske høns i Danmark

Krav og regler

Maks. antal høns pr.kvadratmeterindendørsKrav om udeareal

Økologiske

6

Frilandshøns

9

Skrabehøns

9

Burhøns

13
Ja*. Der skal væremindst 4kvadratmeterudeareal pr. høne.Maks. 3.000. Frem tiljanuar 2014 måflokken i enkeltetilfælde være på op til4.500 høns.Forbudt
Ja*. Der skal væremindst 4kvadratmeterudeareal pr. høne.Ingen regler forflokkens størrelse.Normalt mellem5.000 og 15.000 hønspr. flok.Tilladt og almindeligtbrugt.
Nej. Hønsene erindendørs i en storflok året rundt.
Nej. Hønsene leverindendørs i bure åretrundt.
Antal høns pr. flok
Ingen regler forflokkens størrelse.Normalt mellem5.000 og 15.000 hønspr. flok.Tilladt og almindeligtbrugt.
Maks. 10 pr. bur.
Næbtrimning (spidsenaf næbbet brændes afmed en laserstråleeller glødendejernplade)Økologisk foder
Forbudt ifølge enintern aftale ibranchen fra juni2013.
Mindst 95 procent affoderet skal væreøkologisk. Fra 2015stiger kravet til 100procent. Heri er ikkemedregnet fiskemel,som kan udgøre op tilcirka 5 procent affoderet.Forbudt
Nej. Foderet kommerfra almindeligt ikke-økologisk landbrug.
Nej. Foderet kommerfra almindeligt ikke-økologisk landbrug.
Nej. Foderet kommerfra almindeligt ikke-økologisk landbrug.
Gensplejset foder
Tilladt. Det ernormalt, at der ifoderet indgårimporteretgensplejset soja.Nej
Tilladt. Det ernormalt, at der ifoderet indgårimporteretgensplejset soja.Nej
Tilladt. Det ernormalt, at der ifoderet indgårimporteretgensplejset soja.Nej
Adgang til grovfoder(fiberrigt foder somf.eks. frisk grønt ogrodfrugter)Tilsætning afsyntetiskefarvestoffer i foderetfor at farve blommenKrav om dagslys i
Ja. Økologiske hønsskal have fri adgangtil grovfoder.
Forbudt
Tilladt
Tilladt
Tilladt
I dagtimerne skal der
Nej. Stalden kan være
Nej. Stalden kan være
Normalt er der ingen
hønsehuset
være naturligt lys istalden. Det er tilladtat supplere detnaturlige lys medelektrisk lys.
uden vinduer og kunoplyst med elektrisklys.
uden vinduer og kunoplyst med elektrisklys.
vinduer i stalden, kunelektrisk lys.
* I perioder med risiko for fugleinfluenza kan myndighederne bestemme, at hønsene ikke må komme ud under åbenhimmel.