Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 299
Offentligt
1268139_0001.png
1268139_0002.png
1268139_0003.png
1268139_0004.png
Oplæring og afprøvning af gravsøgende jagthundeDanmarks Jægerforbunds og Dansk Kennel Klubs holdning:En effektiv forvaltning af rævebestanden er betinget af, at det er muligt at have rævehold, idetforsvarlig gravjagt forudsætter en oplæring af gravsøgende hunde. Der nedlægges årligt omkring39.000 ræve i Danmark, hvoraf mindst en tredjedel af disse nedlægges fra grav.Det er en forudsætning for en fremtidig effektiv forvaltning af rævebestanden (og bekæmpelse afmårhunde), at det også fremover er muligt at have rævehold, da dette er en nødvendighed foroplæring gravsøgende hunde.Det foreslås, at der i lighed med zoologiske haver, dyreparker samt ræve til tekniske ogvidenskabelige undersøgelser, indføres den samme undtagelse for ræve til oplæring og afprøvningaf gravsøgende hunde, og at der indledes et lovgivningsarbejde for at få lavet en bekendtgørelse,der i detaljer afstikker reglerne for hold af ræve samt brug af disse til oplæring af gravsøgendehunde, således at alt er på plads i god tid inden 2017, hvor ræveholdene skal være afviklet.Som en del af historien skal det nævnes, at der foreligger væsentlig dokumentation for hvordanrævehold, samt, oplæring og afprøvning af gravsøgende hunde foregår. Denne dokumentation erudviklet i slutning af 1980erne og løbende udbygget. Her har der løbende været demonstration afhvordan rævehold og oplæring foregår, hvor justitsminister Frank Jensen fik demonstreret dette i1998 med fuld accept af de anvendte fremgangsmåder. I 2008 blev der ligeledes foretaget endemonstration for fødevareudvalget, som førte til den nuværende lovtekst.
Oplæring og afprøvningsanlæg
Danmarks Jægerforbund – april 2013
Hvorfor afprøvning?Det er væsentligt, at gravsøgende hunde der anvendes til gravjagt afprøves på en levende ræv, forat hunden kan opnå den fornødne respekt for ræven. Baggrunden for dette er at det ikke erønskeligt, at anvende gravsøgende hunde der vil gå i direkte kamp med ræven. Her skal hunden istedet ad taktisk vej presse ræven under jagten, uden fysisk kontakt mellem hund og ræv.Her er det at den praktiske afprøvning af de gravsøgende hunde er væsentlig. Dels for at afprøveden enkelte hund før den anvendes til gravjagt, men lige så vigtigt at kunne vælge de bedstehunde til avlen, således at de hunde der fremadrettet anvendes til avl har de bedste egenskaber.Som et alternativ til afprøvning med ræv, er der ikke fundet brugbare alternativer. Det er blandtandet forsøgt med attrapper med ræveskind og urin fra ræve, ligeledes er andre tiltag forsøgt –alle uden effekt. Det har således vist sig, at det kun er det autentiske møde mellem ræv og hund,der giver det nødvendige resultat.De omfattede ræve anvendes kun tiloplæring af gravsøgende hunde medhenblik på jagt og afprøvning med hanblikpå avl. Antallet af disse ræve udgør i dag110 ræve. Rævene er alle domesticerederæve, avlet gennem generationer, hvormentalt og ustabile ræve er blevetfrasorteret.Rævene er alle i daglig nærkontakt medejeren og opdrætteren, hvilket giver enrolig, tillidsfuld og harmonisk ræv, og deanvendte ræve har alle været igennem etvaccinationsprogram for at forhindrespredning af smitsomme sygdomme.Rævene er domesticerede, og håndteres dagligt af mennesker
Rævene er chipmærkede og vaccineredesamt registreret i Dansk Kennel Klub (DKK)i en speciel database.
Enhver oplæring og afprøvning af hundene forestås af uddannede og autoriserede personer.Da afprøvningen af gravsøgende hunde aldrig må gøres til genstand for konkurrencer, afholdes derikke konkurrencer, hvilket er afskaffet for mange år siden.
Danmarks Jægerforbund – april 2013
Regler for rævehold og afprøvningAlle fem specialklubber for gravsøgende hunde samt DKK ogDanmarks Jægerforbund (DJ) har indgået en overenskomst, der sikreralle gravsøgende hunde mulighed for oplæring samt en høj standardfor ræveholdene.

Fakta om rævehold

31 rævehold110 ræve13 inspektioner i 20125 inspektører1 koordinator
Klubberne har i fællesskab udarbejdet et sæt regler for opbygning ogdrift af rævehold med minimumskrav for hus, volierer, løbegårde,miljøberigelse m.v., som tilgodeser rævenes behov. Her foretages derjævnlige kontrolbesøg af et uvildigt inspektionshold, som evt. kan erstattes af en offentligmyndighed, eller af en organisation som er bemyndiget til opgaven.
Oplæring af gravsøgende hunde foregår alene i godkendte gravsystemer, hvor rævens og hundensaktivitet kan følges og styres af gravtræningslederen. Denne person er uddannet og godkendt afden respektive specialklub.Gravsystemerne er indrettet således, at man kan følge hunden i dens færden og dermed vurderedens psykiske og taktiske evner. Endvidere er hund og ræv i forbindelse med oplæring adskilt medet flytbart tremmesystem, og dermed undgås fysisk kontakt mellem hund og ræv, hvilket er envigtig facet i oplæringen af hunden, så den undgår dette under praktisk gravjagt.I Danmark findes der 31 godkendte rævehold fordelt på de respektive specialklubber, hvilket ansesfor at være tilstrækkeligt til at dække behovet, for afprøvning af gravsøgende hunde i Danmark.Forvaltning af rævenDer er flere årsager til at der skal foretages enforsvarlig forvaltning af ræve i Danmark, hvortre af de vigtigste årsager er oplistet herunder.I en række af EF fuglebeskyttelsesområderne erder et samarbejde mellem DanmarksJægerforbund og Naturstyrelsen om at forvalterævene. Her har Naturstyrelsen anlagt kunstigerævegrave, med henblik på at der kan foretagesen målrettet regulering af ræven, hvor den erspeciel hård ved de jordrugende fugle.De jordrugende fugle i agerlandet, påvirkesogså af et ikke ubetydeligt pres, og da vi ved atagerlandets fugle som vibe, lærke og agerhøneer i væsentlig tilbagegang, er det også hernødvendigt at forvalte ræven.
Jordrugende fugle som viben er også et af rævens foretruknebyttedyr
Danmarks Jægerforbund – april 2013
Ræven bliver også mere almindelig i byområder og i den forbindelse etablerer den sig underbygninger m.v. Her kan der blive behov for at regulere ræve, f.eks. hvis de ræve der lever i byeninficeres af parasitten ”rævens lille bændelorm”, som også kan være farlige for mennesker. Herkræves der også veltrænede hunde, og det kræver en fortløbende træning. I tilfælde af der findesinficerede ræveekskrementer i børnehavens sandkasse eller lignende steder, er det for sent atstarte et nyt korps af brugbare gravhunde, da denne proces er langvarig.Ud over regulering af ræven foretages der ogsåbekæmpelse af mårhunden, som også lever i gravsom ræven. Skal mårhunden kunne bekæmpessom det er besluttet af miljøministeriet, er detligeledes nødvendigt, at have brugbare hunde tilgravjagt. Hunde som kan arbejde taktisk uden, atder opstår fysisk kontakt mellem hund ogmårhund.Det må derfor være i alles interesse, både jægereog det øvrige samfund, at der til stadighed er engod og sund, men ikke for tæt rævebestand iDanmark, da det vil give en uforholdsmæssig storprædation til skade for den øvrige fauna, ogsamtidig øger en tæt bestand smitterisikoen fordiverse sygdomme betragteligt. For at nå detteideal, skal der til stadighed være et veltrænet korpsaf gravsøgende hunde som både kan bruges tilgravjagt og stå til rådighed forreguleringsopgaverne, i den udstrækning detøvrige samfund har behov for hjælp.Gravhund på vej i grav
Spørgsmål kan rettes til:Danmarks JægerforbundFritz Heje Hansen8888 7523[email protected]Dansk Kennel KlubWisti Wistisen2924 8844[email protected]
Danmarks Jægerforbund – april 2013