Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 281
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 21. juni 2013Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering orienterende notat om markedsføring afpollen fra genetisk modificeret majs MON810 som fødevare og fødevareingrediens.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen /EUINTDep. sagsnr. 21197Den 20. juni 2013FVM 160
ORIENTERENDE NOTAT TIL
FOLKETINGETS
EUROPAUDVALG
om markedsføring af pollen fra genetisk modificeret majs MON810 som fødevare ogfødevareingrediensKommissionen fremsendte til mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed(SCoFCAH) den 10. juni 2013 forslag om markedsføring af pollen fra genetisk modificeret majsMON810 som fødevare og fødevareingrediens.MON810 majs har fået tilført genetcry1Ab,hvilket gør planten resistent over for visse skadeligebillelarver. Majs MON810 indeholder ikke antibiotikaresistens-markørgener. Cry-proteinet iplanten minder om de Bt-toksiner, de såkaldte cry-proteiner/endotoksinerne, der dannes af Bacillusthuringiensis, når denne anvendes som pesticid - og for hvilke, der er fastsat en standardgrænseværdi på detektionsniveau i reglerne om restindhold af pesticider i fødevarer og foder.Grænseværdien for restindhold af Bt-toksin i fødevarer og foder er ikke fastsat på baggrund af ensundhedsmæssig vurdering, men er sat på detektionsgrænsen på 0,01 mg/kg, fordi der ikke harværet ansøgt om en egentlig grænseværdi. Der er ikke fastsat en metode for måling af cry-proteinerne/endotoksinerne, og det kan derfor ikke udelukkes, at planteproteinerne ved kontrol afmajsen vil blive detekteret som Bt-toksin.Kommissionen er opmærksom på, at der kan være en potentiel kontrolmæssig uklarhed, hvis manved kontrol skulle finde indhold af Bt-toksiner i genmodificerede afgrøder i niveauer, som er højereend grænseværdien i pesticidreglerne. Kommissionen har oplyst, at dette potentielle problemforventes at blive løst i forbindelse med revurderingen af Bacillus thuringiensis som pesticid.Bacillus thuringiensis skulle ifølge pesticidreglerne være evalueret af Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i 2012.Ifølge oplysninger fra Kommissionen foreligger der nu en vurdering fra EFSA, og det overvejes,om denne er tilstrækkelig til, at Kommissionen kan foreslå en løsning af det potentiellekontrolmæssige problem. Fødevarestyrelsen holder løbende kontakt til Kommissionen med hensyntil status herfor. Fødevarestyrelsen vurderer, at genmodificerede afgrøder med Bt-toksin, indtil ensådan tilpasning er fundet, altid kontrolmæssigt vil kunne adskilles fra toksinet stammende fra
anvendelse af Bacillus thuringiensis ved en dokumentkontrol. Det dannede indhold af Cry-proteineri MON810-majs er af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderet som værendesundhedsmæssigt uproblematisk. Vurderingen er bl.a. baseret på resultater fra dyreforsøg hvordyrene har været fodret med store mængder af proteinerne.MON810 majs er allerede godkendt til fødevare- og foderbrug samt til dyrkning i EU. En ansøgningom fornyelse af godkendelsen er indsendt. Den eksisterende godkendelse omfatter imidlertid ikkepollen fra majsen. Dette har vist sig relevant i forhold til at små mængder pollen fra majs MON810kan forekomme som utilsigtet indhold i honning. Såfremt pollen fra MON810 majs ikke ergodkendt til fødevarebrug vil honning med påviseligt indhold heraf ikke lovligt kunne markedsføresi EU.Den genetiske modifikation, der indgår i majsen, har været vurderet før og er blevet godkendt.Indholdet af det nye protein, der dannes i majs MON810 som følge af genmodificeringen, vurderesaf Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som værende sundhedsmæssigtuproblematisk.DTU Fødevareinstituttet har ligeledes vurderet det fremsendte ansøgningsmateriale. DTUFødevareinstituttet kan tilslutte sig den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s)vurdering af, at pollen fra majs MON810 er lige så sikker som pollen fra konventionelle majs irelation til ernærings- og sundhedsmæssige aspekter. Det er DTU Fødevareinstituttets vurdering, udfra det fremsendte materiale, at der er foretaget alle de relevante analyser og målinger, der ernødvendige for at vurdere, om pollen fra majs MON810 kan anvendes som ansøgt.Fødevarer, der indeholder, består af eller er fremstillet af majs MON810 pollen skal i henhold tilforordning (EU) 1829/2003 mærkes til den endelige forbruger med ”genetisk modificeret majs”eller ”fremstillet af genetisk modificeret majs”.Forslaget var til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed(SCoFCAH) den 10. juni 2013, men opnåede ikke kvalificeret flertal hverken for eller imod.Danmark afstod fra at stemme, da forslaget var modtaget fra Kommissionen senere end deforeskrevne 14 dage før afstemningen i henhold til komitéens forretningsorden. Det var dermedikke muligt at gennemføre den danske EU beslutningsprocedure forud for afstemningen. Forslagetvil nu blive forelagt appelkomiteen. Datoen for afstemning i appelkomiteen foreligger endnu ikke.Forslaget vil derfor blive sendt til appelkomiteen. Det forventes, at afstemningen i appelkomiteenvil give samme resultat som ved afstemningen i komiteen. Forud for afstemningen i appelkomiteenvil der blive oversendt et grundnotat til Folketingets Europaudvalg.
2