Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 247
Offentligt
1253658_0001.png
1253658_0002.png
Nordensvej 3, Taulov7000 FredericiaTlf. +45 70 10 40 40Fax. +45 75 45 19 28H. C. Andersens Boulevard 371553 København VTlf. +45 70 10 40 40Fax +45 33 32 32 38[email protected]www.dkfisk.dk
tilMedlemmerne afFolketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFolketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
Den27. maj 2013
DISCARDFORBUD I SKAGERRAK:DANSKE FISKERE HAR FÅET LAGT HÅNDEN PÅ KOGEPLADENKære medlemmer af Fødevareudvalget og Landdistriktsudvalget!Den 23. november 2011 underskrev de danske, svenske og norske ministre for fiskeri en aftale omat gennemføre et forbud mod udsmid (discard) af fisk i Skagerrak. Forbuddet skulle træde i kraftden 1. januar 2013, men det er efterfølgende blevet udsat til 2014.Nu nærmer tidspunktet for indførelsen sig, men stadig er væsentlige elementer uafklarede.Foruden Norge har 6 EU lande fiskerirettigheder i Skagerrak, men det er Danmark, som har langt,langt de største kvoter. Der for har Danmarks Fiskeriforening arbejdet konstruktivt for at findeløsninger på, populært sagt, hvordan man går fra et system med discardpåbud til et system meddiscardforbud.I øjeblikket tegner der sig et billede af:-At forhandlingerne trækker ud, så fiskerne ikke kan få ordentlig tid til at investere ogindstille sig på den nye lovgivning – vi mener, at 6 måneder er et absolut minimum!At vi ikke kan få besked om de længe proklamerede kvotetilskrivninger - Politikere,biologer og miljøorganisationer har i årevis slynget om sig med høje %-satser for discard.Hvor svært kan det så være at sige, hvad kvotetilskrivningen bliver ved et discard-forbud?At små bestande kan stoppe fiskeriet og at positiv bestandsudvikling - som den vi ser i dennordlige Nordsø og i Skagerrak i øjeblikket - kan stoppe fiskeriet helt (for os med fulddokumentation, altså Danmark).Der skal forhandles færdig, kvotetilskrivningerne skal på plads, og vi skal have indført enregel om en ”positiv nødprocedure”, så fiskeriet ikke stoppes affor mangefisk.
-
-
Der tegner sig også et billede af:-At reglerne for Skagerrak bliver mindre fleksible, end de regler, som kommer til at gældefor discard forbud i den øvrige fiskeripolitik i EU (for slet ikke at tale om Norge, der blotkører videre med egne regler, som vi også skal overholde).At der bliver forskel på kontrollen fra land til land, således at Danmark – og måske Sverige– bliver underlagt kameraovervågning, medens dette ikke bliver tilfældet for andre.Med andre ord forskellige spilleregler og dermed ulige konkurrence. Det er ikkeacceptabelt. Det skal sikres, at vi får ens spilleregler og dermed lige konkurrencevilkår.Det Regionale Rådgivende Råd for Nordsøen har, sammen med det Regionale Rådgivende Råd forPelagisk Fiskeri (sild, makrel..), henvendt sig til EU Kommissionen, Europaparlamentet, det irskeformandskab for EU og fiskeridirektørerne i de berørte medlemslande vedrørende Skagerrak.Jeg vedlægger til orientering en dansk oversættelse af denne henvendelse.Henvendelsen er dateret den 16. maj 2013 og siden er der naturligvis blevet forhandlet videre i ogmellem institutioner og regeringer, men det er af vital betydning for dansk fiskeri, at vi ikke bliversorteper i spillet i allersidste minut.Derfor vil jeg gerne bede jer følge udviklingen tæt og være med til at sikre danske interesser ispillet om den fremtidige fiskeripolitik.I er naturligvis velkomne til at henvende jer, hvis I ønsker uddybning.
-
Med venlig hilsen
Svend-Erik AndersenFormandDanmarks Fiskeriforening
CC. Fødevareminister Mette Gjerskov.2