Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 236
Offentligt
1248826_0001.png
1248826_0002.png
1248826_0003.png
1248826_0004.png
1248826_0005.png
1248826_0006.png
1248826_0007.png
1248826_0008.png
1248826_0009.png
1248826_0010.png
1248826_0011.png
1248826_0012.png
SEJLIVEDE MYTER &FEJLFORTOLKNINGERDer er især i de senere år gennem forskning i hundensadfærd dokumenteret banebrydende nyt om hunden ogdens sociale relationer.Således ved man nu, at social rangorden er situationsbe-stemt – ikke et stationært hierarki. Den, der er bedst egenttil at klare situationen, tager føringen.Det er naturligvis svært for garvede hundefolk at omstillesig til denne nye viden, men vi som hundeejere kan gøreen stor indsats ved først og fremmest at starte hos os selv.Dominans eller lederskab?den, der altid sætter sig i respekt og bliver adlydt, er ennatur ikke er en artsfælle (en hund).Derimod taler vi nu om lederskab, hvor du som den, derved bedst, viser hunden på rette vej i (alle) situationer. Nårhunden lærer, at den kan stole på dig også i truende situa-tioner, bliver den tryg og veltilpasset.Når hunden eks. beskytter sin mad, så er det ikke, fordi dener dominant, men fordi den er utryg ved sin foderforsyning.Som hundeejer skal du i disse situationer i højere grad ad-og indlære en ny og mere hensigtsmæssig. Det tager lidttid, men det lønner sig!EN TRYG HUND ER EN GLAD HUND!Problemhund?Ændrer din hund pludselig adfærd, så skyldes det sand-synligvis, at den har smerter.Hvis din hund eks. begynder at tisse i din seng, så kan detskyldes en urinvejsinfektion. Har hunden smerter i eks.bevægeapparatet reagerer den ofte ved at blive aggressivover for andre hunde.Lad derfor altid din hund undersøge hos en dyrlæge før dukonsulterer en adfærdsterapeut. Det kan spare dig og dinhund for mange besværligheder!
SEJLIVEDE MYTER &FEJLFORTOLKNINGERDet er en udbredt misforståelse, at man bare skal overla-det’. Ja, det gør de såmænd, men ofte med høje omkost-ninger for mindst én af parterne.Store hunde sammen med små kan uforsætligt kommetil at skade de små alene med deres fysiske kraft. Småhunde klarer sig overfor andre og større hunde ved at bidedem i munden. Det går ikke altid stille af.En lidt forsigtig hund kan blive presset ud i angst situatio-ner af andre mere robuste hunde, der bare vil lege.Det er dit ansvar som hundeejer at passe på, din hundikke lider overlast – selv om det bare er i leg.Gennem årene har vi haft vældig fokus på, at vores hundskal tåle alt, hvad vi byder den – bogstavelig talt. Vi glem-mer, at en hund i bund og grund er et levende væsen medde muligheder og begrænsninger, det nu måtte indebære.Derfor er det dit ansvar som hundeejer at sørge for, atdin hund kun oplever situationer, den med rimelighed kanklare. Det er dig, der er den forstandige med overblikket –du viser vejen.-tationer, der kan blive for meget for den.Det er i orden, at din hund ikke lige elsker alle hunde, atden ikke har lyst til at lege med alle andre hunde, at denikke bryder sig særlig meget om vand – eller hvad det nukan være.Lær din hund så godt at kende, at du kan hjælpe den gladog problemfrit gennem livet.
OMSOR
hundensunden og
tuationsbe-bedst egent
Når du væsvaret forglæde forDet er diggelser ogHunden k
at omstillee kan gørehos os selv.
Vær åbenFrem for abedst ken
Så skal d
ydt, er en
m den, derationer. Nårende situa-
ke, fordi denerforsyning.ere grad ad-
et tager lidt
det sand-
g, så kan detter i eks.ve aggressiv
DÉT ER DIT ANSVAR!
rlæge før due dig og din
bull-image-gruppen.dk
OMSORGNår du vælger at blive hundeejer, påtager du dig an-svaret for et andet levende væsen. Det er ikke kun tilglæde for dig – det forpligter også!Det er dig, der sætter rammerne for hundens livsbetin-gelser og levevilkår – du er ansvarlig for dens ve og vel.Hunden kan ikke selv vælge.Vær åben, men stol ikke blindt på teorier og eksperter.Frem for alt brug din sunde fornuft – det er dig, derbedst kender din hund.
skal overla-
øje omkost-
gt kommekraft. Småe ved at bide
gst situatio-lege.din hund
Så skal du nok lykkes som hundeejer
vores hundtalt. Vi glem-e væsen medte indebære.ge for, atmelighed kanoverblikket –-
e hunde, atnde, at denhvad det nuDenne vejledning er udgivet af
ælpe den glad
BULL IMAGE GRUPPENDansk Terrier Klub
mail: [email protected]webside: bull-image-gruppen.dk� ZØSS BRABRAND 2012
HANDEL MED HUNDEKøbelovenHunde uanset alder er ifølge dansk købelov en vare pålige fod med andre varer som køleskabe, fjernsyn etc.Alle, der formidler salg af hunde (opdrættere, hundehand-lere), er som minimum forpligtet til at efterleve Købeloven.Ingen aftale indgået mellem sælger og køber, må stillekøber ringere end købeloven.AnsvarDet er sælgers (opdrætters) ansvar at levere en vare, derså vidt muligt er fri for fejl og mangler.Er sælger vidende om en eventuel fejl/mangel på handels-tidspunktet, er sælger forpligtet til at oplyse køber om det,oftest ledsaget af et passende afslag i salgsprisen.
PRODUKTION & SALGHundefabrikker-drættere, der producerer hvalpe udelukkende for økono-misk vindings skyld.Hundene holdes sådanne steder under kummerlige for-hold, er dårligt ernærede og tages oftest alt for tidligt framoderen.Hvalpekøbere falder tit for en sådan hundehvalp ud fraproducenten, der dermed får succes med sin hvalpepro-duktion.Og hvalpekøberne står gerne med en sygdomsplaget hun-dehvalp, hvor det tit ender med store dyrlægeregninger og
n vare på
hundehand-Købeloven.
en vare, der
på handels-ber om det,
HundehandlereProducenter af hundehvalpe skyr ingen midler for at fra-lægge sig ethvert ansvar for deres produkter (hundehval-pene). Oftest er de umulige at lokalisere efter salget.Fra udlandet importeres illegalt vognladninger
en helt anden race.
Denne vejledning er udgivet afBULL IMAGE GRUPPENDansk Terrier Klubmail: [email protected]webside: bull-image-gruppen.dk� ZØSS BRABRAND 2012

bull-image-gruppen.dk

OM BLANDINGEROpdræt-for økono--tion opdrætter.Alle opdrættere har ansvar for at sætte sunde og veltil-passede hvalpe i verden.ValgKender man med bestemthed begge forældrene til etkuld hvalpe, har man også en rigtig god formodning om,hvordan hvalpen udvikler sig som voksen.Hvis faderen er ukendt, kan man komme ud for uven-tede udfordringer, når hvalpen vokser til. Og så risikererman at stå med en hund, der slet ikke passer ind i fami-lien og de livsbetingelser, de kan give hunden.Ægte hunde?samme race) men som vælger at opdrætte hvalpe udenstamtavle. Disse hunde er som sådan ægte, men dehar ingen dokumentation for det.
merlige for-or tidligt fra
alp ud fra
hvalpepro-
msplaget hun-eregninger og
r for at fra-(hundehval-
pris. Oftest er disse ikke racerene og heller ikke opvok-set under ordentlige forhold.SygdommeDer er intet belæg for at påstå, at blandingshunde ermere sunde end racehunde.I sagens natur er dokumentationen om sygdomme hosblandingshunde ikke opsamlet og dokumenteret, somdet sker for racerene hunde.