Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 218
Offentligt
1239381_0001.png
1239381_0002.png
Som borger i Danmark bekymrer det mig med de absurde sager, hvor politiet har både udøvende ogdømmende magt.

Det strider mod grundloven og almindelig retsbevidsthed.

Politikerne kan nemt finde flertal for nogle mindre ændringer, som afbøder de værste skadevirkninger, fxkrav om dyrlægevurdering af bid eller præcisering af, at bid skal være uprovokerede, før hunden kanklandres. Men

politikerne gør intet.

Rigspolitiets jurister har forfattet definitionen af skambid, men dyrlægerne ryster på hovedet af dennedefinition. Rigspolitiet kunne samarbejde med eksperterne om en ny definition, hvilket også ville afbødegroteske sager. Men

Rigspolitiet gør intet.

Hvorfor?Se fx nedenstående sag om en ti år gammel schæfer, der er højt præmieret avls- og konkurrencehund ogoven i købet mor til flere politihunde.

Bidepisoden ligger syv måneder tilbage i tiden, men Nordsjællands

Politi kræver hende aflivet. Denne afgørelse blev truffet to dage før, ejeren skulle i retten

for at fåafklaret, om hun har overtrådt hundeloven, så hendes hund blev skyld i en bidepisode.Desuden arbejder et udvalg under Fødevareministeren på at revidere hundeloven, hvor stort set samtligeaktører og alle eksperter er enige om, at politiets definition af skambid er helt ude af trit medvirkeligheden.

Coras historie kort:

I august 2012 kom den ti år gamle schæferhund Cora op at toppes med en gravhund, da denne gjordeudfald mod hende. Pga. størrelsesforholdet gik det mest ud over gravhunden. Schæferens ejer afleveredenavn og adresse samt betalte gravhundens dyrlægeregning.3. november 2012 fik schæferens ejer telefonisk oplysning om, at episoden var blevet politianmeldt.I december 2012 modtog schæferens ejer et bødeforlæg, men da hun ikke kunne erkende sig skyldig,berammedes

et retsmøde til 19. april 2013.

3. april 2013, syv måneder efter bidepisoden og 16 dage før retsmødet, troppede Nordsjællands Politi ophos familien, hvor

en 14-årig dreng

fik besked om at udlevere den ti år gamle Cora. Cora blev herefteranbragt på et internat. Angiveligt et internat som tidligere er blevet anmeldt for vanrøgt af dyr.

Begrundelsen

for afhentningen var at forhindre Cora i at gøre skade på andre dyr/mennesker eller blivegemt af vejen. Den risiko har åbenbart ikke været til stede i de forgangne syv måneder.Onsdag den 17. april 2013 fik Coras ejer besked fra Nordsjællands politi, om at de kræver Cora aflivet.Denne beslutning falder som nævnt to dage før en domstol skal tage stilling til, om Cora’s ejer var skyld iepisoden. Hvorfor dette hastværk?

Ved tidligere lejligheder er hundeejere blevet pure frikendt for overtrædelser, men først efter at politiet

havde fået deres hunde aflivet. Er ejeren ikke skyldig, må det vel også betyde, at hunden ikke er det.

Aflivning i sager som disse vil kunne ske igen, hvis ingen griber ind.

Nordsjællands Politis afgørelse er indklaget for Rigspolitiet. Rigspolitiet har nogle retningslinjer, der siger, ataflivning som udgangspunkt er forpasset, hvis sagen er 4 – 6 måneder undervejs. I denne sag er der gåetmere end 7 måneder.
Cora er som sagt tidligere udstillingshund, hvor hun blandt andet er blevet fremhævet for sit primatemperament. Hunden er 10 år gammel og har aldrig tidligere udvist aggression.

Jeg opfordrer såvel politi som politikere til at besinde sig og få stoppet disse helt unødvendige

aflivninger. Politiet kan uden problemer ændre sin definition af skambid. Folketinget kan ligeledes

vedtage mindre ændringer i Hundeloven nu og dermed få arbejdsro til den mere omfattende revidering

af loven senere på året. Gør det dog!

Foreningen Fair Dog, www.fairdog.dk, har alle detaljer om denne og mange andre sager.
Med venlig hilsen
Sonja G. NielsenVeksøvej 45DK-2700 Brønshøj