Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 200
Offentligt
1235939_0001.png
1235939_0002.png
1235939_0003.png
1235939_0004.png
1235939_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 11. april 2013Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til ny anvendelse afrosmarin ekstrakt (E 392) i visse fedtfattige kød- og fiskeprodukter ved ændring af bilagII til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 17. april 2013.Forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og resten af EU.Regeringen kan således støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-29-221-01229/Dep sagsnr. 20211Den 10. april 2013FVM 129
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til ny anvendelse af rosmarin ekstrakt (E 392) i visse fedtfattige kød- og fi-skeprodukter ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretil-sætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke.

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til ny anvendelse af rosmarin ekstrakt (E 392) i visse fedt-fattige kød og fiskeprodukter. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder med forslaget.Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets for-ordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer om, at derskal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede for-brugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU. Regeringen kan således støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om udvidet anvendelse af rosmarinekstrakt (E 392) i visse fedtfattige kød- og fiskeprodukter.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 og artikel 30, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretil-sætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,
2såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 17. april 2013.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører en ny anvendelse af det allerede godkendte tilsætningsstof rosmarin eks-trakt (E 392) som antioxidant i visse fedtfattige kød- og fiskeprodukter som en ændring af fæl-lesskabslisten over tilladte tilsætningsstoffer. Rosmarin ekstrakt skal forhindre oxidation ifedtfattige kød- og fiskeprodukter, som på trods af det lave fedtindhold meget nemt oxideres.Rosmarin ekstrakt er allerede en godkendt antioxidant i kød- og fiskeprodukter, men mæng-debegrænsningen er fastsat ud fra fedtindholdet, hvilket medfører, at der kun må tilsættes småmængder til fedtfattige produkter. Der er derfor behov for at godkende en større mængde ifedtfattige produkter.Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat iEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fø-devaretilsætningsstoffer, som er:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil den udvidede anvendelse af rosmarin ekstrakt (E 392) i vissefedtfattige kød- og fiskeprdukter finde anvendelse 20. dagen efter offentliggørelsen.
3UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en fællesskabsliste over godkendte tilsætningsstofferog deres anvendelsesbetingelser (bilag II). Fællesskabslisten for tilsætningsstoffer (bilag II)finder anvendelse fra 1. juni 2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderesheller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2008 risikovurderet rosmarin eks-trakt som tilsætningsstof. Den nye anvendelse i visse fedtfattige kød- og fiskeprodukter vil ik-ke have nogen effekt på menneskers sundhed. Da rosmarin ekstrakt allerede anvendes, er dersåledes alene tale om en udvidet anvendelse heraf. Fødevarestyrelsen vurderer således, at be-skyttelsesniveauet er uændret.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Landbrug og Fødevarer støtter forslagetRegeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsæt-ningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætnings-stoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. de-cember 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regeringen ag-ter på den baggrund at stemme for forslaget.
4
Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.