Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 194
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 10. april 2013Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til anvendelse afvisse tilsætningsstoffer til tangbaserede tilberedninger ved ændring af bilag II til forord-ning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-resundhed (SCoFCAH) den 17. april 2013.En vedtagelse af forslaget skønnes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmarkog EU.Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Hanne Lauger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-29-221-01419/Dep sagsnr. 20213Den 9. april 2013FVM 131
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af visse tilsætningsstoffer til tangbaserede tilberedninger vedændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (ko-mitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af en række tilsætningsstoffer til tangbase-rede tilberedninger. Forslaget er i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentetsog Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstofferom, at der skal være en teknologisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen ikke må vild-lede forbrugeren, og at anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarlig. En vedtagelse afforslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kansåledes støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af en række tilsæt-ningsstoffer til tangbaserede tilberedninger.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-
2Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 17. april 2013.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdDer er søgt om anvendelse af en række tilsætningsstoffer (Curcumin (E 100), Riboflavin (E101), Carminer (E 120), Chlorophyll-kobber-kompleks (E 141), Karamel (E 150a), Vegeta-bilsk kul (E 153), Blandede carotener (E 160a), Paprikaekstrakt (E 160c), Beta-apo-8-carotenal (E 160e), Rødbedefarve (E 162), Anthocyaniner (E 163), Titandioxid (E 171), Jern-oxider og jernhydroxider (E 172), Phosphater (E 338-452), Ekstrakter af rosmarin (E 392) ogSaccharin (E 954)) til tangbaserede tilberedninger. De tangbaserede tilberedninger drejer sigom ”fiskeæg” fremstillet ud fra tang. De markedsføres som et alternativ til de gængse fiskeægog sælges blandt andet under navnet Cavi¶Art�. Det skal desuden bemærkes, at Cavi¶Art� eret dansk produkt, og ansøgning om fødevaretilsætningsstoffer til tangbaserede tilberedningerer på dansk initiativ. Da tangprodukterne er produceret ud fra tang, betragtes disse som enslags grøntsagstilberedning, hvorfor de indplaceres i denne fødevarekategori.Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat iEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fø-devaretilsætningsstoffer, som er:at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne,at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige.
Såfremt forslaget vedtages, vil ændring af bilagene til forordning 1333/2008 for så vidt angårstofferne Curcumin (E 100), Riboflavin (E 101), Carminer (E 120), Chlorophyll-kobber-kompleks (E 141), Karamel (E 150a), Vegetabilsk kul (E 153), Blandede carotener (E 160a),Paprikaekstrakt (E 160c), Beta-apo-8-carotenal (E 160e), Rødbedefarve (E 162), Anthocyani-ner (E 163), Titandioxid (E 171), Jernoxider og jernhydroxider (E 172), Phosphater (E 338-452), Ekstrakter af rosmarin (E 392) og Saccharin (E 954) finde anvendelse 20 dage efter of-fentliggørelsen.
3UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstofferI medfør af forordningen er der vedtaget en fællesskabsliste over godkendte tilsætningsstofferog deres anvendelsesbetingelser (bilag II). Fællesskabslisten finder anvendelse fra 1. juni2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller administrative konsekvenser.Forslaget vurderes heller ikke at have øvrige samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssigekonsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ikke blevet anmodet om en vurderingaf stofferne i forbindelse med vurdering af ansøgningen. Alle stofferne er godkendte til andrefødevaregrupper. Det vurderes, at anvendelse af de i forslaget omhandlede tilsætningsstoffer,ikke vil bidrage væsentligt til indtaget af stofferne. Der er således ikke sundhedsmæssige pro-blemer ved anvendelse af stofferne til den søgte anvendelse.En vedtagelse af forslaget skønnes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende høringssvar:DI Fødevarer støtter forslaget.Advokatrådet har ingen bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsæt-ningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætnings-stoffer sker ud fra kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig.
4Disse kriterier vurderes at være opfyldt for de pågældende tilsætningsstoffer, og regeringenagter på den baggrund at stemme for forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.