Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 189
Offentligt
1235175_0001.png
1235175_0002.png
1235175_0003.png
1235175_0004.png
1235175_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 9. april 2013Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om Kommissionens forslag tilændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004med hensyn til grænseværdier for yessotoksiner i levende toskallede bløddyr(komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 16. april 2013.Forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark.Regeringen kan tilslutte sig forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen,Foder- og Fødevaresikkerhed/Enheden for EU og internationale forholdSagsnr.: 2013-28-2301-01219/Dep sagsnr. 20181Den 4. april2013FVM 125
GRUNDNOTATTILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom Kommissionens forslag til ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 853/2004 med hensyn til grænseværdier foryessotoksiner i levendetoskallede bløddyr (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke.

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag om at hæve grænseværdierne for yessotoksiner i levendetoskallede bløddyr. Forslaget er udarbejdet i forlængelse af en rapport fra Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i februar 2009 og efter drøftelse af rapporten og tilslutninghertil på et møde i CodexAlimentariusKomitéen for Fisk og Fiskevarer i oktober 2012. Forslagetvurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark. Regeringen kan tilslutte sig forslaget.BaggrundKommissionen har fremlagt forslag til ændring af bilag III til forordning (EF) nr. 853/2004 af 29.april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer (hygiejneforordningen foranimalske fødevarer) om grænseværdier for bestemte marine biotoksiner i levende toskalledebløddyr.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 11, stk. 5, litra a, i hygiejneforordningen for animalskefødevarer.Forslaget behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kom-missionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeretog absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikkekvalificeret flertal i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH),forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsviskvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådetog Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
1
Forslaget forventes at komme til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 16. april2013.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor rege-ringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.Formål og indholdI bilag III til hygiejneforordningen for animalske fødevarer er der fastsat grænseværdier forindholdet af forskellige marine biotoksiner, herunder yessotoksiner, i levende toskallede bløddyr.Yessotoksinerer et naturligt forekommende giftstof, som dannes af visse algetyper, og som kanophobes i de toskallede bløddyr. De toskallede bløddyr må kun markedsføres, hvis de overholder defastsatte grænseværdier.Det fremgår af en videnskabelig udtalelse fra februar 2009 fra Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at der ikke (ved dyreforsøg) er set dødsfald eller kliniske tegnpå, at yessotoksiner er giftige, efter at de er blevet indtaget. Der er heller ikke kendskab til negativeindvirkninger på mennesker som følge af indtagelse af yessotoksiner. På den baggrund udtalerDenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at grænseværdien for yessotoksiner kan forøges.DTU bakker op om Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) vurdering og kansåledes tilslutte sig, at grænseværdien hæves til 3,75 mg yessotoksinækvivalenter pr. kg. DTUoplyser, at grænsen er baseret på den akutte reference dosis og derfor er en sikring mod akutforgiftning af yessotoksinerPå Codex Komitémøde for Fisk og Fiskevarer i oktober 2012 var der tilslutning til, at der ikke børtestes for yessotoksiner på internationalt niveau.På baggrund af de seneste videnskabelige udviklinger og Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) udtalelse herom foreslår Kommissionen derfor at sættegrænseværdien op fra 1 mg til 3,75 mg yessotoksinækvivalenter pr. kg.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftskomitéproceduren med kontrol.Gældende dansk retForslaget vedrører ændring af bilag III til hygiejneforordningen for animalske fødevarer. Ændringenvil være direkte gældende i Danmark og medfører ikke andre ændringer af lovgivningen.
2
KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser. Forslaget vurderes heller ikkeat have samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.Forslaget er udarbejdet på basis af en videnskabelig udtalelse fra Den Europæiske Fødevaresikker-hedsautoritet (EFSA), som har vurderet, at den foreslåede grænseværdi er sundhedsmæssigtacceptabel for forbrugerne.DTU Fødevareinstituttet har foretaget en gennemgang af den relevante litteratur publiceret siden2008, og der er ikke fremkommet nye informationer, der kan ændre på Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) vurdering. DTU bakker op om Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) vurdering og kan således tilslutte sig, at grænseværdienhæves til 3,75 mg yessotoksinækvivalenter pr. kg. DTU understreger dog, at grænsen er baseret påden akutte reference dosis og derfor alene er en sikring mod akut forgiftning af yessotoksiner. Derforeligger ingen data for kronisk toksicitet, karcinogenicitet, teratogenicitet og de toksikokinetiskedata er mangelfulde. Derfor har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ikke kunnetfastsætte et tolerabelt dagligt indtag.DTU Fødevareinstituttet bakker op om Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s)udtalelse og kan tilslutte sig, at grænseværdien hæves.Fødevarestyrelsen finder på baggrund af udtalelsen fra Den Europæiske Fødevaresikkerheds-autoritet (EFSA) og bemærkningernefra DTU Fødevareinstituttet, at de foreslåede ændringer afgrænseværdien for yessotoksiner vil medføre en tilstand på fødevareområdet, der ersundhedsmæssigt acceptabel.En vedtagelse af forslaget vurderes på den baggrundat betyde et uændret beskyttelsesniveau iDanmark og i EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er alene indkommet bemærkninger fra DTU,Fødevareinstituttet, jf. ovenstående afsnit.Regeringens foreløbige generelle holdningGrænseværdier for indhold af marine biotoksiner i toskallede bløddyr, der anvendes i EU, skalgennem en grundig sundhedsmæssig vurdering,inden de fastsættes.Korrekt fastsættelse afgrænseværdien er med til at beskytte de danske forbrugeres sikkerhed. Regeringen kan alene støtteforslag, der vurderes at være sundhedsmæssigt acceptable.
3
Den foreslåede grænseværdi er i overensstemmelse med Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) risikovurdering, og DTU Fødevareinstituttet tilslutter sigvurderingen.Regeringen kan på det grundlag tilslutte sig forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andremedlemsstater, men der vurderes på baggrund af ekspertdrøftelser at være kvalificeret flertal forforslaget.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
4