Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 126
Offentligt
Januar 2013
MSC og dansk fiskeri
MSC og dansk fiskeri
Januar 2013
OVER 75 PROCENT AF KONSUMFISKERIETER NU MSC-CERTIFICERETDanske Fiskeres PO har nået målet for sin strategi for MSC-certificering af detdanske fiskeri – langt størstedelen af konsumlandingerne er nu certificeredeDer blev sat store mål for MSC-certificeringen i2009, da Danske Fiskeres PO kastede sig ud i ar-bejdet med at bæredygtighedscertificere kon-sumfiskeriet. Men målet er nået ved udgangenaf 2012, hvor de danske fiskere mængdemæssigtlander langt hovedparten af deres fisk med MSC-certificering.Det viser sig således, at over tre-fjerdedele af densamlede landede konsummængde nu er certifi-ceret – det svarer til omkring 230.000 tons ud afde samlede landinger på omkring 280.000 tons i2012. I kroner og ører er det en lidt mindre del afden samlede omsætning i konsumfiskeriet – nem-lig omkring 1,3 milliarder kroner. Det svarer til ligeover halvdelen af den samlede omsætning, der i2012 for konsum endte på knap 2,5 milliarder kro-ner.- Der er grund til at glæde sig over, at vi har nåetvores mål for certificering af fiskerier, og navnligat over tre-fjerdedele af den landede konsum-mængde er MSC-certificeret. På verdensplan erdet kun Norge der kan prale af et lignende niveauaf certificering, siger konsulent og certificerin-gsansvarlig i Danske Fiskere PO, Jonathan BrochJacobsen.- Desværre har det kun sjældent vist sig på bun-dlinjen for den enkelte fisker, når vi ser på, hvadhan får for sine fisk, tilføjer han dog og peger på,at det er op til opkøberne og de senere led i kædenmellem fiskere og forbruger at få øget værdien afden MSC-certificerede fisk.- Lidt forenklet sagt, så skal der findes nye marked-er og dermed skabes en øget efterspørgsel efterlige netop den MSC-certificerede fisk, hvis fiskerneskal have mere på deres bundlinje, forklarer Jona-than Broch Jacobsen.
Det tager længere tid
Men selvom det mål er nået, så fortsætter arbej-det med de resterende arter, hvor fiskerne er af-hængige af, at andre også skal gøre en indsats forat skabe grundlaget for en certificering. Det han-dler med andre ord om certificering af de fiskerier,hvor det kommer til at tage længere tid end hidtil.Han nævner som et konkret eksempel det arbejde,som er i gang for at gøre rødspætter i Skagerrakklar til certificering. Det er et længe næret ønskeblandt fiskere at få rødspættefiskeriet i Skagerrakcertificeret, men det er en mindre enkel proces,fordi det ikke kun er fiskerne, der skal ændre deresfiskeri for at nå i mål.- Det tager bare længere tid, når vi skal have bådede danske myndigheder, de svenske fiskere, Kom-missionen og ICES med på det stykke arbejde derer brug for, konstaterer Jonathan Broch Jacobsen.- Hele den europæiske fiskeriforvaltning er i højgrad designet til, at det er styret fra toppen og ned- altså at det fx er Kommissionen, der beslutter eteller andet, og så skal fiskerne gøre sådan eller så-dan. Her kommer ønsket om ændringer nedefra- fra fiskerne - og skal helt op i toppen og så nedigen. Så man kan sige, at der er dobbelt så langt,forklarer han om grunden til, at de kommendecertificeringer kommer til at tage længere tid.
Andre faktorer
Derfor kommer det fremadrettede arbejde medcertificering til også at omhandle andre faktorer.Fx vil der ske en prioritering baseret på, hvilkemuligheder der er for at opnå certificering af deenkelte fiskerier, men Danske Fiskeres PO vil ogsåskele til, hvor mange fiskere der kan drage fordelaf en certificering.- Da Danske Fiskeres PO i sin tid besluttede atkaste sig ind i arbejdet med MSC-certificering, vardet netop for at sikre, at det kom så mange fiskeretil gode som muligt. Derfor er vi også glade forde fiskerier, vi arbejder på at få klar i øjeblikket –rødspætter i Skagerrak, jomfruhummer i Kattegatog Skagerrak samt garnfiskeriet i Østersøen – fordet berører rigtig mange af de fiskere, som ikkekunne blive omfattet af de første certificeringer,siger Jonathan Broch Jacobsen.
Vi kan ikke trylle
Strategien har fra begyndelsen været, at DanskeFiskeres PO målrettet gik efter at certificere debestande, som fiskerne - lidt populært sagt - selvhar været i stand til at agere på i forhold til at fåcertificeringen godkendt.- Vi kan ikke trylle og gøre bestande større fraden ene dag til den anden, og vi kan heller ikke tr-ylle med den biologiske rådgivning. Derfor har vi iførste omgang fokuseret på de fiskerier, hvor detdirekte har været i vores magt at ændre på no-get for at opnå en certificering, forklarer JonathanBroch Jacobsen.
Januar 2013
MSC og dansk fiskeri
SPØRGSMÅL OG SVARHvem efterspørger et miljømærke på fisk?I daglig tale siger vi de miljøbevidste for-brugere. Men mere nøjagtigt er det først ogfremmest de store europæiske supermarked-skæder, som er gået forrest med kravet ommiljømærkede fisk. De ønsker at kunne sige tilderes kunder: ”Køber I fisk hos os, behøver Islet ikke bekymre jer om bæredygtighed – dethar vi allerede sørget for ved udelukkende atsælge fisk, som er certificerede”.
Hvad kræves der af fiskernefor at være med?
Hvorfor lige MSC?
Der findes andre miljømærker for vildfangedefisk, men MSC har de sidste fem år etableretsig som den klart mest udbredte ordning påmarkedet. MSC’s standard og metoder er be-vidst udformet efter FN’s fødevareorganisationFAO’s retningslinier, og flere sammenlignendeundersøgelser har da også på det seneste vist,at MSC er langt mere gennemgribende end deandre ordninger – det gør, at resultatet er tilat stole på.
De fiskere som ønsker at kunne sælge MSC-fisk skal aktivt melde sig til og skrive under påDFPO’s kodeks – et særligt sæt af regler somgår ud over dem fiskeri-myndighederne harstillet op. Det betyder for eksempel at far-tøjerne skal indrapportere alle bifangster afsjældne og beskyttede arter og bundtyper.Det vil give et enestående detaljeret kort overudbredelsen af disse arter og bundforhold –og dermed gøre os i stand til at passe endnubedre på dem.
Kan man blive smidt ud?
Ja! De medlemmer som ikke overholder DF-PO’s kodeks – og fiskerireglerne i øvrigt – bli-ver taget af listen over fartøjer der må landeMSC-certificerede fisk. Ligeså kan DFPO mistecertifikatet ved de årlige tjek hvis fiskeriet ikkelængere opfylder standarden.
Hvad med sporbarheden?
Hvad sker der i nabolandene?
Når et fartøj lander MSC-certificerede fisk, skalalle led i kæden, som håndterer fisken fremtil forbrugerne, også være godkendte efterMSC’s sporbarhedskrav. Dette er naturligvisfor at sikre, at der ikke sker sammenblandingaf MSC-fisk og fisk, som ikke er certificerede.
Hvad kan gå galt undervejs?
Undervejs i en certificerings-undersøgelsekan der vise sig et problem, som ikke er set iforundersøgelsen – og som er så alvorligt, atdet gør, at fiskeriet ikke kan certificeres. Detkan betyde, at certificeringen bliver forsinket,mens problemet bliver løst. Hvis problemetikke kan løses, kan det i værste fald betyde, atcertificeringen må opgives og fiskeriet trækkesig ud af processen.
Flere af vores nabolande er også langt fremmei arbejdet med MSC. Både i Norge, Skotland,England, Holland og Tyskland er der adskilligecertificerede fiskerier. Der er dog to ting, derskiller DFPO’s projekt ud. I modsætning til defleste andre lande foregår certificeringen somen samlet proces for hele det danske fiskeri,for at sikre at det kommer både store og småfartøjer til gode. Desuden arbejder vi ikke kunmed de fiskerier, som umiddelbart kan leve optil standarden, men vil også forsøge at forbed-re resten, således at de kan løftes op til detsamme høje niveau.
Hvad med de fiskerier,som ikke er klar endnu?
Er der en udløbsdato på certifikatet?
Et MSC-certifikat er gyldigt i fem år, så skalfiskeriet gennemgås på ny. I de mellemliggen-de år skal eksperterne hvert år tjekke, at fiske-riet stadig overholder standarden.
Forundersøgelsen af rødspættefiskeriet i 2012viste for eksempel klart, at rødspættebestan-den i Skagerrak-Kattegat ikke var klar til atblive certificeret. Dels var den biologiske videnom bestanden for usikker, dels manglede deren forvaltningsplan i tilfælde af at bestandenfalder. Derfor har DFPO i samarbejde medfiskeribiologerne hos DTU Aqua arbejdet for atforbedre vores viden om bestanden – og sam-tidig ud fra den viden udarbejdet et udkast tilen forvaltningsplan gennem EU’s rådgivenderåd for Nordsø-fiskeriet, den såkaldte Nordsø-RAC.
VIL DU VIDE MERE
Følg arbejdet på: www.msc-fiskere.dkLæs mere om MSC: www.msc.org
KONTAKT
MSC og dansk fiskeri
Januar 2013
STATUS JANUAR 2013Certificerede danske arterARTMØRKSEJRØDSPÆTTETORSKTUNGEKULLERSILDSILDMAKRELMUSLINGERMUSLINGERMUSLINGERLINEMUSLINGERØSTERS
FARVANDNordsøen, SkagerrakNordsøenØstlige ØstersøNordsøenNordsøen, SkagerrakNordsøenNorskehavetNordøstatlantenLimfjordenIsefjorden, ØstjyllandØstjyllandLimfjordenLimfjorden
REDSKABERTrawl, snurrevod, og garnSnurrevod, garn og trawlTrawl og langlineGarn og trawlTrawl, snurrevod, garnog langlineNot og trawlNot og trawlNot og trawlSkraberSkraberSkraberLinedyrketSkraber
CERTIFICERETFEBRUAR 2011MARTS 2011MARTS 2011JUNI 2011AUGUST 2011JUNI 2009JULI 2009JULI 2009suspenderetJANUAR 2010JANUAR 2012JANUAR 2012APRIL 2012MAJ 2012
BESTILT AFDanske Fiskeres PODanske Fiskeres PODanske Fiskeres PODanske Fiskeres PODanske Fiskeres PODanmarksPelagiske PODanmarksPelagiske PODanmarksPelagiske POVilsund BlueWittrup Seafooda/s, Seafood RømøRoyal Fysk,Vilsund BlueVilsund BlueVilsund Blue
Der arbejdes aktivt på at gøre disse klarARTKULMULEREJERRØDSPÆTTEHESTEREJERJOMFRU-HUMMERTORSK
FARVANDNordsøen, SkagerrakNordsøen, SkagerrakSkagerrakNordsøenSkagerrak, KattegatØstersøen
REDSKABERTrawl, snurrevod, garnog langlineTrawlSnurrevod, garn og trawlBomtrawlTrawlGarn
STATUSUNDERCERTIFICERINGUNDERCERTIFICERINGFORVALTNINGSPLANUDARBEJDETFORVALTNINGSPLANINDFØRTBEDRE VIDENNYE REDSKABERUDEN BIFANGSTAF MARSVIN
BESTILT AFDanske Fiskeres POLaunisDanske Fiskeres PODanske Fiskeres PODanske Fiskeres PODanske Fiskeres PO
Denne folder er udarbejdet af Danmarks Fiskeriforening og Danske Fiskeres Producent Organisation ijanuar 2013.
www.msc.orgwww.danmarks-fiskeriforening.dkwww.dfpo.dk
Den Europæiske FiskerifondDanmark og EU investerer ibæredygtigt fiskeri
Danmark og EU investerer i bæredygtigt fiskeri. Projektet er støttet af Fødevareministeriet og EU.