Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 122
Offentligt
1208371_0001.png
1208371_0002.png
1208371_0003.png
Udvalget for Fødevare-, Landbrug- og Fiskeriv. formand René Christensend. 23. januar 2012Ang. samråd om indplacering af fisk og skaldyr i opgørelser under det økologiske spisemærkeØkologisk Landsforening har et input til udvalgets samråd med Fødevareministeren d. 30. januarom, hvordan vildtfangede fisk og skaldyr skal håndteres i opgørelser over økologiprocenter underdet økologiske spisemærke. Sagen er trukket meget langt ud, og vi håber, at udvalget kan – isamarbejde med fødevareministeren -- medvirke til, at sagen landes. Og landes rigtigt!Økologisk Landsforening mener, at vildtfangede fisk skal betragtes som konventionellefødevarer i opgørelser over økologiprocenter.Det vil sikre troværdigheden bag det økologiskespisemærke og fremme udvikling af økologisk fiskeproduktion i Danmark og gøre omlægning af deoffentlige køkkener til en drivkraft for økologisk fiskeopdræt.Vores indstilling er udarbejdet på baggrund af nær dialog med kantine- og storkøkken-aktører,ernæringseksperter, økologiske fiskeproducenter og grossistvirksomheder. I dag er samtligenationale og regionale grossister—såvel økologiske som konventionelle/økologiske medlem afØkologisk Landsforening, herunder Dansk Cater (Inco, AB Catering, BC Catering), Catering Engros,Hørkram, ØGT, Grøn Fokus, Biogan, Flint&Hvids og Solhjulet.Vedhæftet er et brev sendt til Fødevaredirektør Hanne Larsen i august 2012, hvor vi redegjordefor, hvorfor alle fiskeprodukter bør indgå i beregningen af økologiprocenten underspisemærkerne, samt bad om en snarlig afgørelse. På det tidspunkt var det tæt på et år siden, atFødevarestyrelsen havde indledt et arbejde, der skulle kunne føre til ændring af kravene tilspisemærket, for så vidt angår placering af vildtfangede fisk og skaldyr i økologiregnskabet. Detskal nævnes, at 15 kommuner, flere statslige institutioner, landets grossister, flere fagforbund,Økologisk Landsforening og flere konsortier af omlægningskonsulenter — er i fuld sving medarbejdet i køkkener, i forvaltninger, og i produktionskæden, for at vi kan nå regeringens mål om60% økologi i alle offentlige køkkener. Alle disse aktører har behov for en afklaring.Brevet opsummerer vores argumentation. Kort sagt:Vi ønsker, at sikre Spisemærkets troværdighed, som garanti for bæredygtighed.Enhverform for økologimærkning skal være i overensstemmelse med forbrugernes forventninger.Statens økologiske spisemærke bliver mindre troværdigt, når vildtfangede fisk og
skaldyrikke indgår i økologiberegningen. En meget store dele fanges med metoder, somikke er bæredygtige (bl.a. på grund af bifangst med spild og miljøpåvirkning til følge), ogder er ingen garanti mod overfiskeri. Når disse fisk ikke indgår i beregningen giver det etalvorligt forklaringsproblem og vi risikerer en helt legitim offentlig kritik af spisemærket,idet en restaurant kan have økologisk guldmærke uden at servere én eneste økologisk fiskpå menuen, hvis den fravælger økologiske opdrætsfisk og i stedet vælger vildtfangede fiskog skaldyr.Vi ønsker en ligestilling af fisk og skaldyr med alle andre fødevarer.Indplacering afvildtfangede fisk og skaldyr som konventionelle fødevarer under spisemærket er alene enligestilling af fiskeprodukter med alle andre fødevarer. Det er økologisk, eller det erkonventionelt. Vi kan ikke se nogen argumenter for, at fiskeprodukter skal håndteresanderledes.Vi ønsker at fremme en økologisk fiskeproduktion,som har mange fordele for miljøet, fornaturen, for reduceret medicinforbrug i fødevareproduktion m.m.Der er ingen ernæringsmæssig downside.Påstanden om, at indplacering af vildtfangedefisk og skaldyr som konventionelle vil reducere forbrug og indtag af fiskeprodukter, kanikke dokumenteres.
Økologisk Landsforening er også meget optaget af ernæring, herunder at danskerne indtager godtmed fisk. Derfor vil vi uddybe sidste punkt.Der er ingen dokumentation for, at en håndtering af vildtfangede fisk som konventionelfødevare(under spisemærket) vil medføre en reduktion i anvendelse eller indtaget af fisk.Fiskeprodukter skønnes at omfatte ca. 3% (i vægt) af fødevareindkøbet i food service.Derer derfor ingenvæsentlig motivation til at reducere indtaget af fisk for at opnå detøkologiske spisemærkepå 30, 60 eller højere procenter, fordi fisk og skaldyr batter ikkemeget ift. økoprocenter. Det understøttes yderligere af, at opdrætsfisk (laks) allerede i dagfylder meget i fiskeforbruget (og skal opgøres som konventionelle, hvis ikke de erøkologiske). Derfor kan der ikke forventes en reduktion i fiskeforbruget, hvis vildtfangedefisk betragtes som konventionelle.Allerede i dag håndterer de fleste grossister al vildtfanget fisk og skaldyr somkonventionel(på linje med konventionel opdrætsfisk), fordi det er administrativt lettere,(man undgår at skulle forholde sig til tre fiskeprodukter:vildfanget, konventionel ogøkologisk), og fordi fisk ikke fylder meget i økologiopgørelser. Det er netop lykkedes at fåalle landsdækkende grossister at lave økologi opgørelserne for køkkenerne –en stor
lettelse for de offentlige køkkener—og derfor afspejler håndtering af vildtfanget fisk (somkonventionel) branchens praksis i dag.Økologiomlægning er en del af en omlægning til sundere kost.Indsatsen for 60% økologi ioffentlige køkkener er fuldt integreret i en samlet formidling om omstilling af produktion istorkøkkener, der omfatter sundere kostsammensætning, herunder naturligvis de danskeanbefalinger om indtag af fisk.Fiskeprodukter — økologisk som konventionel — bliver netop en mere interessantproteinkilde,når omlægning til økologi gør fisk (og ikke animalske proteinkilder) til en mereøkonomisk konkurrencedygtig proteinkilde sammenlignet med det lidt dyrere økologiskekød. Så fiskeindtagetkan let vise sig at være større via omlægning til økologi.Der vil ikke opstå mangel på økologiske fiskeprodukter.Som vedhæftede brevdokumenterer, er der både volumen og bredde i det økologiske sortiment.
Økologisk Landsforening håber på baggrund af ovenstående, atFødevareudvalget kan bidrage til atafslutte sagen både hurtigt og på en måde, som sikrertroværdighedenbag det økologiskespisemærke, som er et nøgleredskab i omlægning af offentlige køkkener og for en markedsdrevetudvikling af økologi i restaurationsbranchen.
Med venlig hilsen
Paul HolmbeckDirektør