Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del Bilag 76
Offentligt
1203395_0001.png
1203395_0002.png
1203395_0003.png
1203395_0004.png
1203395_0005.png
1203395_0006.png
UDENRIGSMINISTERIET
SamrådsspørgsmålL og M af 23.november 2012 fraUdvalget forForskning,Innovation ogVideregåendeUddannelser tiludenrigsministerenog ministeren forforskning,innovation ogvideregåendeuddannelser.
Der er tale om et åbent samråd.Udenrigsministerens samlede besvarelse af L og M:Samrådsspørgsmål L:Ministrene bedes i et åbent samråd gøre rede for, hvordan det er i overensstemmelsemed kravet om uafhængighed og forskningsfrihed, der er fastsat i Magna ChartaUniversitatum (de europæiske universiteters Magna Charta) fra 1988, nårudenrigsministeren citeres i Dagbladet BTs internetversion 10. november 2012 for atsige: ”…Vi ønsker ikke, at danske forskningsinstitutioner deltager i aktiviteter, sommåtte medvirke til at opretholde de ulovlige bosættelser.”Samrådsspørgsmål M:Ministrene bedes i et åbent samråd gøre rede for, hvordan det er i overensstemmelsemed kravet om uafhængighed og forskningsfrihed, der er fastsat i Magna ChartaUniversitatum (de europæiske universiteters Magna Charta) fra 1988, når DTUs rektorciteres i Dagbladet BTs internetversion 10. november 2012 for at sige: ”…Vi har fåetden klare melding, at den danske regering ikke støtter dette samarbejde [samarbejdemellem DTU og et israelsk universitet i Ariel]. Så vi kan ikke opretholde det.”Svar:
Jeg vil give mit samlede svar på spørgsmålene L og M,hvorefterministerenfor1
forskning,
innovation
og
videregående uddannelser vil supplere med sine besvarelser afde samme spørgsmål. Herefter vil jeg besvare spørgsmål N.
EU og Danmarks holdning til de israelske bosættelser er klar -de er ulovlige og udgør en hindring for fred. I Danmark hardenne holdning været konsistent uanset regeringsfarve.
Som det fremgår af bl.a. rådskonklusioner fra EU-udenrigsministrenes møder, er der i EU-kredsen storopmærksomhed på at øge presset på Israel i forhold til devedvarende bosættelsesaktiviteter i Øst-Jerusalem og påVestbredden.
Formålet er at undgå, at der direkte eller indirekte sker enunderstøttelse af den økonomiske aktivitet i bosættelserne.
2
Derfor har regeringen i løbet af 2012 arbejdet for at sikre, atvarer fra israelske bosættelser ikke importeres til EU medpræferencetold, fordi denne eksport er medvirkende til atholde de ulovlige bosættelser økonomisk kørende. I EU-regihar Kommissionens meddelelse fra august i år,til importørerom import fra Israel til EU, bidraget til en ønsket opstramningpå dette område.
I Danmark har regeringen i oktober i år færdiggjort enoffentlig vejledning i forhold til virksomheders frivilligemærkning af fødevarer produceret på besat palæstinensiskområde.
Det er sket for at tydeliggøre, om en vare kommer fra en af deulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Vi arbejderfor, at andre lande vil følge op med en tilsvarende ordning,som også Storbriannien har indført.
3
Regeringen drøfter i tæt samarbejde med EU-kredsen ogNGO’erogså yderligere tiltag til at sikre, at direkte ellerindirekte støtte til bosættelserne kan bringes til ophør.
Helt konkret vil jeg
gerne henvise til de seneste
rådskonklusioner fra den 10. december. Her er der en skarpkritik af de israelske planer om udvidelser af bosættelserne. Iden forbindelse er EU og medlemslandenes forpligtelse til atsikre en fortsat, fuld og effektiv gennemførelse af gældendebestemmelserEU-ognationaltplanvedrørende
bosættelsesprodukter fremhævet.
Konklusionerne fastslår desuden, at det i alle EU-Israel-aftalereksplicit skal fremgå, at de ikke omfatter territorium uden forgrænserne før 1967 - og dermed altså ikke omfatterbosættelser.
4
Så samlet set er der en klar linje i Danmark og EU´s politik.Ogdengiverikkeanledningtiltvivlom
regeringensvejledning af danske private og offentligevirksomheder og institutioner: når det handler om aktiviteter iog med de israelske bosættelser, fraråder vi dem.Fordi
enhver aktivitet risikerer at medvirke til at opretholde ellerlegitimere de ulovlige bosættelser.
Det råd gælder også danske forskningsinstitutioner.Denkonkrete sag med DTU er en god anledning til at slå det fast.Jeg er meget tilfreds med DTU’s beslutning om ikke atfortsætte samarbejdet med Ariel Universitetscentret i Ariel-bosættelsen. [Og jeg noterer i øvrigt, at såvel DTU´s rektorsom den danske leder af DTU´s forskningssamarbejde medAriel Universitetscentret anerkender Danmarks linje.]
5
Lad mig afslutte med en væsentlig pointe: Alle Danmarks ogEU's aktiviteter og initiativer, som jeg har gennemgåetovenfor, er specifikt rettet mod de ulovlige bosættelser. De eraltså ikkerettetmoddetdansk-israelskesamarbejde.
Danmark og Israel samarbejder på en række områder, og vihar blandt andet et solidt samarbejde indenfor forskning oginnovation.BaggrundDen israelske regering godkendte den 9. september at give Ariel University Center,beliggende i den nordvestlige del af Vestbredden, status af fuldt juridisk universitet.The Council for Higher Education in Judea and Samaria (israelske benævnelse forVestbredden) godkendte den 17. juli 2012 opgraderingen. Dengang blev godkendelsenmødt af stor modstand fra rektorerne af de øvrige israelske universiteter, undtaget bar-Ilan universitetet. I forbindelse med regeringensgodkendelseudtaltepremierministerNetanyahu, at “Ariel is an integral part of the State of Israel and it will remain anintegral part of Israel in any future arrangement, like the rest of the settlementblocs”.Det er dog værd at bemærke, at endnu et par skridt udestår inden opgraderingenaf Ariel University Center er igennem beslutningsprocessen. Opgraderingen skal delsgodkendes af den israelske højesteret, dels af det israelske militær (IDF).
6