Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del Bilag 35
Offentligt
1181454_0001.png
1181454_0002.png
Vedr. kørselsfradrag i forbindelse med videregående uddannelse.
Jeg skriver vedrørende problematikken omkring transport til og fra uddannelse.Den 27 august 2012 startede jeg på sygeplejeruddannelsen i Viborg, netbaseret. Jeg valgte denne form foruddannelse da jeg er enlig mor, som gør at jeg har brug for fleksibilitet, samt at jeg helt naturligt måttesøge bredt for at have større chance for at komme ind på min drømmeuddannelse.Jeg har mødetider startende fra kl. 8.00 – disse kan ikke understøttes af de offentlige transportmidler framin adresse til skolens adresse. Hvis jeg skal møde kl 8.00 på skolen, så vil det bevirke, at jeg skal tage afsted kl 22.48 dagen før med bus 120 mod Kolind st og videre derfra, med ankomst til Campus dagen efterklokken 6.30. Dette er på ingen måde rimeligt eller muligt for mig at gøre, da jeg helt naturligt ikke bare haret ansvar overfor mig selv, men også overfor min søn.Hvis jeg skal tage de offentlige transportmidler de dage hvor jeg eventuelt skal møde senere end kl 8.00, såvil transporttiden lyde på minimum 2 timer og 9 minutter, hvilket overstiger de 2 timers transporttid, som inetop har omtalt i paragraffen her, som er citeret fra denne side:https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=138050#K3Citeret:Befordringsgodtgørelse efter en kilometersats§ 5.Uddannelsesstedet kan efter ansøgning træffe afgørelse om, at studerende, der har ret til befordringsrabat, givesgodtgørelse efter en kilometersats til befordring med andre befordringsmidler end offentlige befordringsmidler, hvis mindst enaf følgende betingelser er opfyldt, jf. dog stk. 2:1) Der ikke er mulighed for at benytte offentlige befordringsmidler på hele eller dele af strækningen mellem denstuderendes bopæl og uddannelsesstedet,2) befordring med offentlige befordringsmidler medfører en samlet ventetid på 2 timer eller mere pr. undervisningsdag,3) den faktiske transporttid med offentlige befordringsmidler er mere end 2 timer længere pr. undervisningsdag endtransporttiden med andre befordringsmidler eller4) den studerende har fået støtte til køb af bil efter § 114 i lov om social service.Stk. 2.For studerende, der opfylder betingelserne i stk. 1, nr. 1-3, er det yderligere en betingelse for at fåbefordringsgodtgørelse, at den samlede befordring med andet befordringsmiddel end offentlige befordringsmidler overstiger 24kilometer.
Ifølge paragraf 5, illustreret ovenstående, så er jeg berettiget til kørselsfradrag på min videregåendeuddannelse. Jeg har derfor været ude at investere i en ny bil, netop for at imødekomme mit ønske om at fådet til at fungere med uddannelsen både i forhold til tid, transport – og min evne til at være mor for minsøn, også om morgenen. I har ikke i denne paragraf tilkendegivet at disse regler ikke gør sig gældende foren netbaseret uddannelse, og det at i ikke mener at det gør sig gældende i det scenarie finder jeg på ingenmåde finder rimeligt eller retfærdigt. Jeg har, lige som alle andre studerende, et ansvar for at møde til tidensamt på alle, af skolen valgte, undervisningsdage. Som skrevet længere oppe, så er de vilkår i stiller mig ikkeforeneligt med dette ansvar, da transport med det offentlige netop vil bevirke både en meget langtransporttid samt urimelige tider at måtte tage af sted på (f.eks. aftenen før som beskrevet) – samt at detder udover afskærer mig muligheden for at møde til den skemalagte tid, som netop er en af de faktorersom gør sig gældende i forhold til at være både en ansvarlig studerende samt medstuderende.
Jeg søger ikke om kørselsfradrag for alle hverdage hvor en skole normaltvis har undervisningstimer, da vinetop ikke har timer alle dage, men jeg søger ganske rimeligt fradrag for de dage, hvor jeg grundetundervisning på skolen, må køre i min bil til skolen, og dermed have ekstra udgifter forbundet hermed.Det er dermed ikke urimelige ønsker jeg har, - og slet ikke på baggrund af ovenstående forklaringvedrørende de offentlige transportmuligheder og deres store begrænsninger. Jeg må derfor anmode om, ati tager sagen op igen, samt kigger på reglerne omkring det, da jeg er informeret om, at jeg på ingen mådeer den eneste som står med denne problematik på nuværende tidspunkt.Det er ikke længere unormalt med netbaserede uddannelser, - vi får samme uddannelse som dem der gårpå en skole, det foregår bare anderledes, men det er nøjagtig samme vilkår og pensum, samt antalarbejdstimer og arbejdsmængde. Det bør derfor også være lige for lige hvordan reglerne håndteresomkring de studerende, både for netbaseret samt almindelig undervisning på skole, der iblandt ogsåreglerne for kørselsfradrag. Jeg er trods alt berettiget til SU, så det er jo delvist anerkendt, derfor giver detingen mening heller, at denne del ikke ligeledes har fået sin anerkendelse.Jeg ser frem til at høre fra jer.Mvh.Tania HansenThorsgade 34A, Thorsager8410 RøndeMail: [email protected]