Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del Bilag 171
Offentligt
1247149_0001.png
1247149_0002.png

EnergiForsk2013 – Session ”Viden til vækst – Hvordan bruger vi energimilliarden bedst?”

20. juni 2013 kl. 13.30 – 15.00, IDA-huset store salModerator: Liselotte Lyngsøe

Baggrund

I finanslovene for 2010, 2011, 2012 og 2013 har et bredt flertal i Folketinget sikret ca. 1 mia. kr. om året(energimilliarden) til forskning, udvikling og demonstration i energiteknologier bl.a. beskrevet i”Kortlægning af offentlig grøn energiforskning, -udvikling og –demonstration i Danmark.” I 2002 var talletca. 200 mio. kr. Det fremgår endvidere, at de danske offentlige midler er suppleret af private investeringer ienergiteknologi på 4,6 mia. kr. i 2009 og det mest succesfulde hjemtag af EU-midler på ca. 6 % fra detsyvårige rammeprogram i forhold til øvrige forskningsområder. Der er danske deltagere i 1/3 af EU´skontrakter.I den brede energipolitiske aftale om den danske energipolitik 2012-2020 er det noteret, at regeringen ogde øvrige partier bag aftalen vil arbejde for et fortsat højt niveau for forsknings- og udviklingsmidlerne tilklima- og grønne energiteknologier (korrekt citat!!!).Støttelandskabet på energiområdet er spredt på forskellige offentlige strategiske ordninger med forskelligeformål og fordelt over værdikæden fra grundlagsskabende strategisk forskning over udvikling og industrielforskning til demonstration, som bl.a. er fastlagt i lovgivningen for Det Strategiske Forskningsråd, EUDP,Højteknologifonden, Energinet.dk, Rådet for Teknologi og Innovation m.v. Fordelingen af de offentligemidler mellem de forskellige ordninger sker årligt ved finanslovsforhandlingerne.Danmark er på en delt 4. plads i verden i forhold til offentlige midler per indbygger til energiforskning. KunFinland og Japan afsætter flere midler.Energiordningerne uddeler de offentlige midler i konkurrence mellem ansøgere med de danskeenergipolitiske målsætninger og kvalitet som overordnede vurderingskriterier. I 2013 er det endvidereforsøgt at effektivisere administrationen, så processen optimeres af hensyn til ansøgerne. Dette er bl.a. etelement i regeringens innovationsstrategi, som har til hensigt at gøre noget ved den danskeinnovationskrise.

Hvordan bruger vi energimilliarden bedst?

I denne session er det hensigten at drøfte, hvordan ”energimilliarden” fra statens midler bruges mesteffektivt, så den understøtter dansk energipolitik, vækst og beskæftigelse.Debatten kan understøttes af supplerende spørgsmål som f.eks.:Er niveauet for de danske FUD-midler til energi passende i forhold til målsætninger?Hvordan sikres den bedste fordelingen af midlerne mellem ordningerne for at understøtte heleværdikæden i forhold til udvikling af forskellige energiteknologier?
EnergiForsk2013 – Session. Fra V til V
Side 1
Er der tilstrækkelig risikovillighed i energiordningerne? Er der tilstrækkelige muligheder for helt nyeforsknings- og udviklingsområder? Hvordan ruster vi os bedst til den ukendte energifremtid?Hvordan sikres synergi mellem de danske FUD midler og EU midlerne til energi i HORION2010?Det overordnede spørgsmål søges belyst med korte indlæg og debat fra følgende, som anmodes om deresbud på ovenstående:1. Repræsentant fra regeringens vækstteam for energi og klima, som afleverede anbefalinger ifebruar 2013 (Forslag:

Frede Blaabjerg,

Anne Højer Simonsen)2. Repræsentant fra Det Økologiske Råd (Forslag: Christian Ege,

Søren Dyck Madsen)

3. Repræsentant fra Det Miljøøkonomiske Råd (Forslag:

Hans Jørgen Whitta Jacobsen,

andre…..)4. Repræsentant fra Energiindustrien i Danmark (Forslag:

Hans Peter Slente,

formand forforskningsudvalget i DI Søren Houmøller, Forskningspolitisk chef Charlotte Rønhoff, Repræsentantfra Dansk Energi (Anders Stouge)5. Repræsentant fra FT Klima- Energi- og bygningsudvalget udvalg (Steen Gade, Pernille Rosenkrantz-Theil,

Lars Christian Lillholt,

Rasmus Helveg, Per Clausen) og en Videnskabsudvalget (Forskning,innovation og videregående uddannelse: (Rasmus

Prehn,

Karen Ellemann)Evt.6. Repræsentant fra EU parlamentet: (Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) BrittaThomsen, Jens Rohde)7. Bud fra DTU, som årligt laver energiteknologirapport fx Hans Larsen eller en repræsentant fra dennylige Nordic EnergyTechnology Perspective, Nordisk Energiforskning, Anne Katrine Gjærde, EaEnergy analyse eller den svenske ansvarlige.13.3013.3513.45Kort introduktionIndlæg om anbefalinger fra vækstteamet Energi og klima vedr. FUD v) Frede BlaabjergIndlæg om Det økologiske råds synspunkter til den bedste udnyttelse af FUD midlerne v)Søren Dyck MadsenAlt. konklusioner fra Nordic Energy Technology Perspective om FUD13.55Indlæg 3 korte indlæg ca. 5 min fra øvrige deltagere i debatten kl. 14.10 – 15.00Frede Blaabjerg, Søren Dyck Madsen, Hans Peter Slente, Hans Jørgen Whitta Jacobsen, HansChr. Lillholt, Rasmus Prehn.14.1014.50Debat med udgangspunkt i ovenstående spørgsmål m.v.Afrunding
EnergiForsk2013 – Session. Fra V til V
Side 2