Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del Bilag 142
Offentligt
1233955_0001.png
1233955_0002.png
1233955_0003.png
25. marts 2013.
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.København, den 25. marts 2013.
a.
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser anmoder om Finansudvalgetstilslutning til, at Danmarks Tekniske Universitet afholder udgifter på 142,1 mio. kr. (forventet 2013-prisniveau) til tredje etape af universitetets samlokaliseringsplan på campus i Lyngby, hvoraf 80,3mio. kr. finansieres af laboratoriepuljen under Klima-, Energi- og Bygningsministeriets ejendoms-virksomhed. Den resterende udgift på 61,8 mio. kr. finansieres af universitetets likvide midler og re-alkreditbelåning af universitetets egne bygninger.Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.Danmarks Tekniske Universitets tredje etape af Life Science-byggerietFem sektorforskningsinstitutioner blev fusioneret med Danmarks Tekniske Universitet pr. 1. januar2007. Efterfølgende har universitetet integreret forskningsaktiviteterne gennem faglige reorganiserin-ger. For at opnå fusionernes mål om forskningsfaglig volumen og synergi samt styrke undervisnin-gen har universitetets bestyrelse besluttet at samle hovedparten af sine aktiviteter på to campusser ihenholdsvis Lyngby og på Risø.Den samlede plan omfatter tre etaper, hvor Danmarks Tekniske Universitet får samlokaliseret alleindfusionerede aktiviteter fra DTU Space i København, DTU Aqua i Charlottenlund, DTU Fødeva-reinstituttet i Mørkhøj og DTU Veterinærinstituttet i Aarhus, på Frederiksberg og på Lindholm ifremtidssikrede faciliteter i et nyt Center for Life Science og Bioengineering på Lyngby Campus.Med aktstykke 42 af 18. december 2012 godkendte Finansudvalget 1. og 2. etape af samlokalise-ringsplanen for Danmarks Tekniske Universitet. I samme aktstykke blev samlokaliseringens tredjeetape også beskrevet. Den tredje etape afventede dog resultatet af et tværministerielt udvalgsarbejdeom organisering af One Health-området i Danmark.Udvalget omkring One-Health har haft deltagelse af Sundhedsministeriet (formand), Fødevaremi-nisteriet og Uddannelsesministeriet - med inddragelse af Statens Serum Institut, Danmarks TekniskeUniversitet samt Københavns Universitet. Udvalget har færdiggjort deres arbejde primo 2013. Føde-vareministeren, sundhedsministeren og uddannelsesministeren har på den baggrund besluttet, at detnuværende samarbejde mellem Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet skal udbygges ogformaliseres. Beslutningen betyder, at der er grundlag for, at Danmarks Tekniske Universitet kanigangsætte tredje etape af universitetets samlokaliseringsplan.For at kunne løse de veterinære beredskabsforpligtelser ønsker Danmarks Tekniske Universitet atfuldføre opførelsen af de nødvendige nye laboratorier og staldfaciliteter i den planlagte sidste etape
b.
BR000233
25. marts 2013.
2
af samlokaliseringsplanen. Som det fremgår nedenfor, vil de økonomiske besparelser ved afviklingaf de gamle spredte lokaliteter og faciliteter bidrage til, at den samlede nationale investering i nyetopmoderne laboratorier og faciliteter ved Danmarks Tekniske Universitet er selvfinansieret. Samlo-kaliseringen vil fra 2017 og frem bidrage til at løse det løbende driftsunderskud, der gennem en år-række har været knyttet til opretholdelsen af det veterinære beredskab blandt andet som følge af denuværende spredte lokaliseringer.I rammeaftalen mellem Danmarks Tekniske Universitet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri er der tilslutning fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til, at Danmarks TekniskeUniversitet gennemfører 3. etape af samlokaliseringsplanen.De frigjorte arealer på Lindholm, som ejes af Bygningsstyrelsen, forventes solgt gennem statensejendomsselskab Freja Ejendomme. Salgsindtægterne anvendes til nedbringelse af Bygningsstyrel-sens gæld via statens likviditetsordning.Lokalisering af arbejdspladserMed henblik på at reducere det aktuelle underskud på det veterinære beredskab og for hurtigst mu-ligt at høste de faglige synergier ved samlingen af de veterinære forsknings- og beredskabsaktiviteterunder Veterinærinstituttet, har Danmarks Tekniske Universitet iværksat samlokaliseringer på Frede-riksberg og i Lyngby.Konsekvenserne for arbejdspladserne er, at de overføres til Frederiksberg og/eller Lyngby i taktmed en forventet gradvis opgaveoverførsel til enheder placeret disse steder, men i øvrigt også eftertilpasning ift. udviklingen i de kommercielle aktiviteter samt udviklingen i de forskningsmidler, derløbende hjemtages.I en overgangsperiode fra 2015 til 2017, indtil byggeriet på campus i Lyngby er færdig, er der laveten aftale med Friedrich Loeffler Instituttet i Tyskland om anvendelse af mund- og klovsyge laborato-riefaciliteter. Denne aftale er godkendt af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og fremgåraf rammeaftalen med Danmarks Tekniske Universitet.Samtlige arbejdspladser flyttes endeligt til Lyngby i 2017 i de nye faciliteter, hvorved der forventesbalance i økonomien for de veterinære beredskabsaktiviteter ved DTU Veterinærinstituttet med reali-seringen af dette aktstykke.ØkonomiDen samlede investering og besparelse ved gennemførsel af alle tre etaper fremgår etapevis af ta-bellen nedenfor, hvoraf første og anden etape er godkendt ved aktstykke 42 af 18. december 2012:Tabel 1. – Samlet investering og besparelse (mio. kr., 2013-prisniveau)Husleje-Heraf laboratorie-midlerDriftsbesparelse Samlet besparelsebesparelse*Investering1. etape82,216,4-1,7-1,0-2,72. etape1.131,9263,0-44,526,4-18,13. etape142,180,30,820,221,0Samlet1.356,2359,7-45,445,60,2*
Omkostninger til husleje for de tidligere lejede bygninger sættes i forhold til omkostninger til afskrivning og renter ved nybyggerierne.
Tredje etape finansieres af Danmarks Tekniske Universitets likvide midler samt realkreditbelåningaf Danmarks Tekniske Universitets eksisterende bygningsmasse. Dertil kommer 80,3 mio. kr. fra la-boratoriepuljen. Tredje etape vil give en årlig huslejebesparelse på 0,8 mio. kr. og en driftsbesparelsepå 20,2 mio. kr.
25. marts 2013.
3
Bygningsstyrelsen har godkendt, at Danmarks Tekniske Universitet benytter 80,3 mio. kr. fra labo-ratoriepuljen til byggeri i Lyngby med de forhold, der er gældende i den indgåede samejeoverskomst,der ligeledes er nævnt i aktstykke 42 af 18. december 2012.Den samlede økonomi for alle tre etaper betyder, at Danmarks Tekniske Universitets årlige byg-ningsudgifter falder med 0,2 mio. kr.Den reducerede arealanvendelse og de nye bygninger, der opføres i lavenergiklasse 2015, vil med-føre et væsentligt mindre energiforbrug og dermed reduceret CO2udledning. Energiforbruget for desamlokaliserede aktiviteter vil blive reduceret med 85 % ved gennemførelse af alle tre etaper af denplanlagte lokalisering i Lyngby. CO2udledningen vil mindskes på grund af mere miljørigtige forsy-ningssystemer på Lyngby Campus med bl.a. fjernvarme og fjernkøling.c.Ansøgningen forelægges for Finansudvalget med henblik på, at projekteringen af 3. etape kanigangsættes. Projekteringen vil hermed kunne foretages sammen med projekteringen af 2. etape ogderved reducere de samlede projekterings-omkostninger.---Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til, at Danmarks Tekniske Universitet af-holder udgifter på 142,1 mio. kr. (forventet 2013-prisniveau) til tredje etape af universitetets samlo-kaliseringsplan på campus i Lyngby, hvoraf 80,3 mio. kr. finansieres af laboratoriepuljen under Kli-ma-, Energi- og Bygningsministeriets ejendomsvirksomhed. Den resterende udgift på 61,8 mio. kr.finansieres af universitetets likvide midler og realkreditbelåning af universitetets egne bygninger.Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.Finansministeriets tilslutning foreligger.
d.e.
f.
København, den 25. marts 2013
MORTENØSTERGAARD/ Pernille UlrichTil Finansudvalget.