Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del EU-note E 1
Offentligt
EuropaudvalgetEuropaudvalget sekretariatEU-note
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere3. oktober 2012
Europaudvalgets dagsordenEuropaudvalgets dagsordener adskiller sig betydeligt fra de traditionelledagsordener for et udvalgsmøde i Folketinget. Europaudvalgets dagsorden ernemlig styret af, hvordan dagsordenen for møderne i EU’s Ministerråd (Rådet)ser ud. Idéen med dette notat er derfor at give en kort introduktion til opbyg-ningen af Europaudvalgets dagsorden, udsendelsestidspunkter og de mestbrugte forkortelser og kørebemærkninger.Dagsordenen udsendes elektronisk 3 gange pr. mødeEuropaudvalgets dagsorden for et bestemt møde udsendes normalt pr. mail i3 udgaver. Udsendelsen af dagsordenen op til et ordinært fredagsmøde følgeret helt fast mønster (jf. figur 1):
Uge 1ManMan
Uge 2
Onsdag:Torsdag:1. udgaveudgave1.(inkl. FF/FL)
Tirsdag:2. udgave(inkl. ministreog bilag)
Torsdag:3. udgave(inkl. FO/L)
Fredag:EUU-møde
Figur 1: De normale udsendelsesdage for Europaudvalgets dagsorden
1/23
1. udgaveaf dagsordenen udsendes torsdag ugen forinden, dvs. 8 dage førudvalgsmødet. 1. udgave giver en oversigt over de møder i Rådet, der skalforelægges på Europaudvalgets møde samt hvilke ministerier, der har ressortpå de forskellige punkter på dagsordenen. I denne udgave har Europaudval-gets sekretariat for hvert punkt tilføjet enhenvisning til det relevante samleno-tat,dvs. det notat, hvori regeringen gennemgår mødet i Rådet fra A til Z. End-videre fremgår det, på hvilke punkter regeringen forventer at forelægge etforhandlingsoplæg – med andre ord: på hvilke punkter udvalget skal giveregeringen et mandat. Disse punkter bliver markeret med forkortelsen ”FF”(FF= Forventet Forhandlingsoplæg).Endelig angives det på 1. version afdagsordenen, hvilke punkter på rådsmødedagsordenen, der forventes be-handlet bag lukkede døre. Her benyttes forkortelsen ”FL”(FL = ForeløbigtLukket).2. udgaveaf dagsordenen omdeles om tirsdagen i samme uge som mødet,dvs. 3 dage før mødet. Af 2. udgave af dagsordenen fremgår det,hvilke mini-stre, der fremlægger de enkelte punkter.Desuden vil Europaudvalgets sekre-tariat have påført dagsordenen yderligerebilagshenvisninger(mere heromnedenfor).3. udgaveaf dagsordenen udsendes torsdag, dvs. dagen før mødet. Somhovedregel er der kun få ændringer på denne udgave. Dels vil ”FF” markerin-gen være ændret til ”FO” (FO= Forhandlingsoplæg),da regeringen nu harendeligt afgjort, hvilke sager der skal forelægges til mandat i udvalget. Dels vildet endelig fremgå, hvilke punkter der behandles bag lukkede døre. Detteangives med et ”L”(L = Lukket).L-punkterne vil være de sager, der tidligerevar markeret med ”FL”.Det sker ofte, at der kommer nye punkter på dagsordenen i ugen op til mødet– i så fald vilændringerne blive markeret med fed skrift.Det skal understreges, at selv om der typisk vil være 3 udgaver af en dagsor-den, kan der godt forekommeundtagelser,så man enten får flere eller færreudgaver af dagsordenen. Eksempelvis kan det ske, at regeringen kommermed vigtige nye punkter til dagsordenen uden for den normale møderytme, ogderfor vil der blive udsendt en ekstra dagsorden, så medlemmer så hurtigtsom muligt bliver bekendt med disse.Omvendt vil der ved de møder, hvor regeringen enten forelægger eller afrap-porterer fra etmøde i Det Europæiske Råd(DER) typisk være færre versioneraf Europaudvalgets dagsorden.
2/23
Åbne/lukkede punkter på dagsordenenSiden Folketingsåret 2006-07 har Europaudvalgets møder været åbne foroffentligheden. Som udgangspunkt er udvalgets behandling af EU-rådsmøderne derfor åben. Dog kan regeringen og Europaudvalget beslutte, atvisse punkter behandles for lukkede døre, typisk pga. en særligt vanskeligforhandlingssituation i Rådet.Både regeringen og Europaudvalget kan rejse ønske om at punkter på dags-ordenen behandles for lukkede døre. Sådanne ønsker skal fremsættes i sågod tid før mødet som muligt, og udvalgets formand skal godkende, at punk-terne behandles for lukkede døre.Endelig skal det bemærkes, at udvalgets interne punkter, hvor man tilrette-lægger sine arbejdsgange eller behandler udtalelser til EU’s institutioner, be-handles for lukkede døre. Det betyder, at punktet ”eventuelt” er lukket.Tilmelding til åbne møderTilmelding for tilhørere skal skesenestkl. 12.00 dagen inden mødet ved hen-vendelse til Europaudvalgets sekretariat ([email protected]; tlf. 33 37 3610). Der vil være pladsbegrænsning. Udvalgets faste mødeværelse er vær. 2-133.
Dagsordenen udsendes elektroniskEuropaudvalgets dagsorden udsendes elektronisk. Den elektroniske dagsor-den bliver mailet direkte til medlemmer og medlemssekretærer og sendt tilderes e-dueslag (markeret med gult).På den elektroniske dagsorden er derlinks til alle de europaudvalgsbilagog kommissionsforslag,som der henvises til på dagsordenen.Er man kommet til at slette mailen med den elektroniske dagsorden, kan manaltid finde den seneste version af dagsordenen på Internettet på adressen:www.euo.dk/dagsordenellerwww.ft.dk.
Hvornår på dagen udsendes dagsordenen?Det præcise tidspunkt for, hvornår dagsordenen udsendes, afhænger af,hvornår Europaudvalgets sekretariat modtager den nødvendige informationfra Udenrigsministeriet. Det skerofte først sidst på eftermiddagen– og nogle
3/23
gange senere. Dog vil den elektroniske dagsorden så vidt muligt altid bliveudsendt på den ”rigtige” dag, uanset hvornår sekretariatet har modtaget denødvendige oplysninger.
Dagsordenens forside giver overblik over udvalgsmødetDagsordenen består af enforsideog en rækkevedhæftede rådsmødedags-ordener –jf. den fiktive dagsorden ibilag 1.Dagsordenens forside giver et overblik over alle punkter på dagsordenen for1Europaudvalgets møde. De fleste punkter er derådsmøder, regeringen skalorientere udvalget om. Det vil normalt være de rådsmøder, som regeringensforskellige ministre skal deltage i den efterfølgende uge i Bruxelles.Det er regeringen (Udenrigsministeriet), der fastsætter, hvilke rådsmøder derskal på Europaudvalgets dagsorden, og i hvilken rækkefølge ministrene skalforelægge sagerne. Fra og med 2. udgave af dagsordenen fremgår det afforsiden, hvilke ministre der møder op i udvalget for at forelægge de enkeltepunkter.Udover rådsmøder kan der også være andre emner på Europaudvalgetsdagsorden – det kan f.eks. dreje sig om et samråd, modtagelse af en deputa-tion, behandling af udtalelser om kommissionsforslag eller grønbøger, drøftel-se af et beslutningsforslag, eller udvalgets deltagelse i et arrangement. Dissepunkter vil være sat på dagsordenen af Europaudvalgets sekretariat efteraftale med udvalgsformanden.Hvis tidspunktet for et udvalgsmøde bliver ændret, anføres det øverst pådagsordenens forside.
Dagsordenen vedlægges en kopi af rådsmødedagsordenenFor hvert af de rådsmøder, der nævnes som punkter på forsiden af Europa-udvalgets dagsorden, vil der på de efterfølgende sider være en separat dags-orden – den såkaldte rådsmødedagsorden. Rådsmødedagsordenen fremsen-des af Udenrigsministeriet og gengiver de væsentlige punkter, som ministreneskal diskutere på det pågældende rådsmøde i Bruxelles.
1
”Rådsmøder” er møder i EU’s Ministerråd (”Rådet”), hvor regeringen deltager på Danmarksvegne. Rådet mødes i 9 forskellige ministerkonstellationer, f.eks. Rådet for miljøministre ellerRådet for økonomi- og finansministre (Økofin).
4/23
Da danske regeringer som regel består af væsentligt flere ministerier end de10 forskellige konstellationer, som Rådet er nedsat i, vil ansvaret for punkter-ne på en rådsmødedagsorden ofte være delt mellem flere forskellige ministre.Det vil derforfremgå af en fodnote nederst på rådsmødedagsordenen,hvilke ministerier, de enkelte punkter på rådsmødedagsordenen falderind under.
Henvisninger til de mest relevante bilag på dagsordenenFor de fleste af punkterne på rådsmødedagsordenen tilføjer Europaudvalgetssekretariat henvisninger til de mest relevante bilag, udvalget har modtaget omsagen.Den vigtigste bilagshenvisning er til detsamlenotat,der giver et overblik overet rådsmøde og som er udarbejdet af det ansvarlige ressortministerium. Deter fremsendt 8 dage inden udvalgsmødet.Ved de punkter på rådsmødedagsordenen, der vedrører EU-lovgivningsforslag (fx et direktiv- eller forordningsforslag), er der desudenhenvist til detgrund- og nærhedsnotat,regeringen har fremsendt til udval-get, da lovgivningsforslaget i sin tid blev fremsat af Kommissionen. Grund- ognærhedsnotatet vil derfor ofte være lidt forældet. Når grund- og nærhedsnota-tet alligevel medtages på dagsordenen, skyldes det, at mange medlemmergerne vil kunne se, hvad regeringen oprindeligt skrev om forslaget, da detblev fremsat.På dagsordenen henvises der desuden til de notater, som EU-konsulenten iFolketinget og Folketingets udsendte repræsentant ved EU har udarbejdet omsagen (kaldetEU-noter).For de sager, som tidligere har været behandlet i udvalget, henvises der en-delig tilsidetallet i referatetfor det møde eller de møder, hvor sagen harværet behandlet. Der henvises dog kun til densenestebehandling i udvalgetsamt til det eller de udvalgsmøder, hvor udvalget har givet et mandat (FO) isagen.Siden den 6. oktober 2006 har referatet fra de punkter på dagsordenen, derbehandles for åbne døre, været offentligt tilgængeligt. De offentlige referateromdeles til udvalgets medlemmer og lægges på EU-Oplysningens hjemme-side. Udvalgsmødereferater dateret før den 6. oktober 2006 er fortrolige, og eralene sendt rundt i ét eksemplar til hvert partis EU-ordfører. Referat fra punk-
5/23
ter, der er behandlet bag lukkede døre efter den 6. oktober 2006, er dog fort-sat fortrolige.Endelig vil det også fremgå af dagsordenen, hvis der erhenvendelser frainteresseorganisationermv. om et punkt på rådsmødedagsordenen.
De elektroniske statusblade indeholder alle bilag i en sagHvis man ikke kun vil have henvisninger til de umiddelbart mest relevantebilag, men derimod gerne vil seallede dokumenter, som udvalget har modta-get om en given sag, kan det anbefales at bruge de link til Folketingets EU-Oplysning, som findes i den elektroniske dagsorden. Her finder man bl.a. linktil ”Statusbladet” på de forslag fra Kommissionen, som er på dagsordenen.Et statusblad rummer bl.a. et elektronisk arkiv over alle bilag, hvor forslaget eromtalt. Man finder det elektroniske statusblad ved at klikke på dagsordens-punktets henvisning til et Kommissionsdokument (f.eks. KOM (2011) 0999).Derefter klikker man på linket ”Gå til oversigten” i boksen ”Relaterede doku-menter” i højre side af skærmen. Her finder man alle relaterede dokumenter tilsagen.
Punktet ”Siden sidst”Punktet ”Siden sidst” bruges, når regeringen løbende og tidligt i beslutnings-processen ønsker at orientere Europaudvalget om behandlingen af et forslag,der formodes at være af større rækkevidde eller når regeringen ønsker atinformere udvalget om væsentlige verserende sager ved EU-Domstolen. Detvil sige, at punktet ikke er en del af den rådsmødedagsorden, som ministerenforelægger.Sekretariatet henviser til de relevante tidligere notater på dagsordenen underpunktet ”Siden sidst”, idet der til disse punkter ikke udarbejdes samlenotater.
Mange forkortelser i rådsmødedagsordenenDer anvendes en del forskellige forkortelser på dagsordenen. De hyppigsteer:
FF
Forventet ForhandlingsoplægMarkerer de punkter, hvor regeringenforventerat forelægge
6/23
Europaudvalget et forhandlingsoplæg (= et forslag til mandat).FOForhandlingsOplægMarkerer de punkter, hvor regeringen vil forelægge Europa-udvalget et forhandlingsoplæg.Forventet LukketMarkerer de punkter, som regeringen indstiller behandlesbag lukkede døre.LukketMarkerer de punkter, der behandles bag lukkede døre.Stjernemarkeringen anvendes til at markere de sager pådagsordenen, der er omfattet af et af de danske forbehold.”KOM” er en forkortelse for EU-Kommissionen. KOM-nummeret er en reference til det konkrete lovgivningsforslagfra Kommissionen, som dagsordenspunktet handler om.Kommissionens forslag kan rekvireres i Europaudvalgetssekretariat eller læses på Internettet. På den elektroniskeudgave af Europaudvalgets dagsorden er der direkte links fraKOM-nummeret til dokumenterne fra Kommissionen.Betyder at punktet er udgået.
FL
L
*
KOM (2006)xxxx
Udg.
KørebemærkningerUdover forkortelser anvendes også mange forskellige såkaldte kørebemærk-ninger på dagsordenen. Kørebemærkninger udtrykker, hvad der forventes atske med et forslag under det pågældende punkt på Rådets dagsorden – f.eks.”– Vedtagelse”eller ”– Præsentation”.Der eksisterer ingen udtømmende liste over kørebemærkninger, hvorfor derkan være variationer afhængig af formandskabsland. Følgende kørebemærk-ninger er dog hyppigt forekommende:Tidlig forelæggelseAnvendes om sager, der ikke er på rådsmøde-dagsordenen, men hvor forhandlingerne i CO-REPER (blandt EU-ambassadørerne) og/ellermed Europa-Parlamentet er så fremskredne, atregeringen gerne vil have en tilkendegivelse fra
7/23
Europaudvalget.
Præsentation
Anvendes normalt første gang en sag er pådagsordenen for et rådsmøde og er koncentre-ret om Kommissionens præsentation af forsla-get.
Status over drøftel-ser/orientering fra for-mandskabet
Anvendes normalt, hvor formandskabet ønskerat redegøre for fremskridt i arbejdet med ensag, men uden at der lægges op til større debateller beslutninger.Anvendes normalt, hvor formandskabet ønskeren drøftelse af visse aspekter af en sag sompolitisk bidrag til de videre drøftelser på em-bedsmandsniveau.Anvendes normalt, hvor der lægges op til poli-tisk enighed om en sag, men hvor visse proce-duremæssige betingelser for en endelig udta-lelse ikke er opfyldt, fx fordi Europa-Parlamentet endnu ikke har udtalt sig.Anvendes normalt, hvor der lægges op til poli-tisk enighed om en sag, men hvor det sidstetjek i Rådets juridiske sprogtjeneste endnu ikkehar fundet sted, og endelig vedtagelse derforikke er mulig.Markerer de punkter på dagsordenen, hvor derpå forhånd er opnået politisk enighed mellemEU-landene på embedsmandsniveau. Punkter-ne skal formelt vedtages af ministrene pårådsmødet, men vedtagelsen vil normalt ikkegive anledning til debat. På dagsordenen med-tages kun de A-punkter, som regeringen skøn-ner, har politisk interesse.
Udveksling af synspunk-ter/orienterede debat
Generel indstilling/fællestilgang
Politisk enighed
A-punkt
8/23
Kontakt udvalgssekretærerne for yderligere informationUdvalgsmedlemmer, medlemssekretærer og øvrige medarbejdere i partise-kretariaterne er altid meget velkomne til at kontakte Europaudvalgets sekreta-riat på ekspeditionsnummeret 3610 eller direkte til undertegnede udvalgsse-kretærer med spørgsmål til dagsordenen/bilagshenvisningerne eller spørgs-mål til Europaudvalgets arbejde i øvrigt.
Med venlig hilsenIben Schacke (3694)UdvalgssekretærAnders Nymark (3638)Udvalgssekretær
9/23
EuropaudvalgetBI L AG 1 – KO N ST RU E RET E K S E M PE L PÅ E N DA G SO R D ENEU RO P AU D V A LG ET
Mødedato:Tidspunkt:Sted:
Fredag den 11. februar 2011kl. 10.00Vær. 2-133
Dagsorden1. Modtagelse af deputation: Læger uden GrænserFO2. Forhandlingsdirektiver vedrørende aftalen mellem EU og USA omdatabeskyttelse–VedtagelseForelæggelse ved justitsministerenKOM (2010) 02523. Samråd med justitsministeren vedr. samrådsspørgsmål C om Europolm.v.EUU alm. del (10) – samrådsspørgsmål CFO/L4. Rådsmøde nr. 3067 (økonomi og finans) den 15. februar 2011Punkt 10 er lukket punktForelæggelse ved finansministeren5. Rådsmøde nr. 3071 (retlige og indre anliggender - justitsdelen) den 24.-25. februar 2011Justitsministeren forelægger dagsordenspunkterne 1-11, 24 samt 26Integrationsministeren forelægger dagsordenspunkterne 12-23L6. Udvalgets videre behandling af Kommissionens grønbog om revisionspoli-tikKOM (2010) 0561
Den 3. oktober 2012
10/23
KOM (2010) 0561 - bilag 2 (udtalelse fra Erhvervsudvalget)EU-note (10) - E 7 (notat af 28/10-10)L7.Politisk drøftelse af B 37 (stabiliserings- og associeringsaftale medSerbien)B 37 (10) – svar på spørgsmål 1B 37 (10) – svar på spørgsmål 2
L
8. EventueltDer vedlægges foreløbige oversigter over de under 4-5 nævnte møder.
Praktiske oplysninger:
Hvor intet andet er angivet, afholdes Europaudvalgets ordinære møder for åbne døre. Tilmeldingfor tilhørere skal skesenest kl. 12.00 dagen inden mødetved Europaudvalgets sekretariat (euro-[email protected]; tlf. +45 33 37 36 10). Der vil være pladsbegrænsning.Anvendte forkortelser:
FF =Forventet forhandlingsoplægFO =ForhandlingsoplægFL =Forventet lukket behandlingL=Lukket behandling
11/23
Rådsmøde (økonomi og finans) den 15. februar 2011Dagsorden, 3. udgave1. Styrket økonomisk samarbejde i EU – status for arbejdeta) Stabilitets- og Vækstpagtens forebyggende og korrigerende del, effek-tiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet og nationalebudgetmæssige rammer–Politisk drøftelseKOM (2010) 0522, KOM (2010) 0523, KOM (2010) 0524 og KOM(2010) 0526Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 3)KOM (2010) 0522 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 23/11-10)KOM (2010) 0522 - svar på spørgsmål 1KOM (2010) 0523 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 23/11-10)KOM (2010) 0524 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 23/11-10)KOM (2010) 0526 - bilag 2 (grund- og nærhedsnotat af 23/11-10)KOM (2010) 0526 - svar på spørgsmål 1KOM (2010) 0526 - svar på spørgsmål 2KOM (2010) 0526 - bilag 1 (fælles fransk/tysk deklaration)EUU alm. del (10) - svar på spørgsmål 1EUU alm. del (10) - svar på spørgsmål 2EUU alm. del (10) - svar på spørgsmål 3KOM (2010) 0367 - svar på spørgsmål 7Det Europæiske Råd 28-29/10-10 - bilag 5 (konklusioner fra mø-det i DER)EU-note (10) - E 3 (notat af 7/10-10 fra den økonomiske konsu-lent)Udvalgsmødereferat:EUU alm. Del (10) – bilag 246 (Senest behandlet i EUU 14/1-11)(foreløbigt referat)EUU alm. del (10) - bilag 170 (side 450, behandlet i EUU 3/12-10)EUU alm. del (10) - bilag 67 (side 66 FO, forhandlingsoplæg fo-relagt EUU 15/10-10)EUU alm. del (09) - bilag 490 (side 1489 FO, forhandlingsoplægforelagt EUU 9/7-10)EUU alm. del (09) - bilag 449 (side 1270 FO, forhandlingsoplægforelagt i EUU 4/6-10)b) En bredere makroøkonomisk overvågning–Politisk drøftelseRådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 7)
12/23
FO
I) Forordning om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiskeubalancerKOM (2010) 0527Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 7)KOM (2010) 0527 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 23/11-10)KOM (2010) 0527 - svar på spørgsmål 1KOM (2010) 0527 - svar på spørgsmål 2KOM (2010) 0527 - svar på spørgsmål 3II) Forordning om håndhævelsesmekanismer til effektiv korrektion afmakroøkonomiske ubalancer i euroområdetKOM (2010) 0525Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 7)KOM (2010) 0525 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 23/11-10)2. Rentebeskatningsdirektivet–Orienterende debatKOM (2008) 0727Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 14)KOM (2008) 0727 – bilag 3 (Supplerende grundnotat af 25/2-09)KOM (2008) 0727 – bilag 2 (Grundnotat af 11/12-08)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) – bilag 158 (side 360, senest behandlet i EUU27/11-09)EUU alm. del (08) – bilag 138 (behandlet i EUU 28/11-08)EUU alm. del (072) – bilag 289 (side 799, Kommissionens frem-skridtsrapport behandlet i EUU 9/5-08)3. Antisvigaftale med Liechtenstein og andre tredjelande–Orienterende debatKOM (2008) 0839Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 20)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) – bilag 408 (senest behandlet i EUU 12/5-10)EUU alm. del (09) – bilag 57 (side 81 FO, forhandlingsoplæg fo-relagt EUU 16/10-09)
13/23
4. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 24.-25. marts 2011a) EU 2020: Anbefalinger vedr. makroøkonomiske og strukturelle udfor-dringer–RådskonklusionerKOM (2011) 0011Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 24)Det Europæiske Råd 4/2-11 - bilag 6 (konklusioner af 4/2-11)EU-note (10) - E 31 (notat af 1/2-10 fra den økonomiske konsu-lent)Udvalgsmødereferater:EUU alm. Del (10) – bilag 246 (Senest behandlet i EUU 14/1-11)(foreløbigt referat)EUU alm. del (09) - bilag 490 (side 1489 FO, forhandlingsoplægforelagt EUU 9/7-10)b) Udnævnelse af nyt direktionsmedlem i Den Europæiske Centralbank–Rådsindstilling til Det Europæiske RådRådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 28)5. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Vurdering af effektivetiltag foretaget af Danmark, Bulgarien, Cypern og Finland–RådskonklusionerKOM (2011) 0022Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 30)SEK (2010) 0743 – bilag 1 (forslag til Rådets afgørelse om etuforholdsmæssigt stort underskud i Danmark)SEK (2010) 0744 – bilag 1 (Rådets henstilling om et uforholds-mæssigt stort underskud i Danmark)EUU alm. del (09) – svar på spørgsmål 79Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (09) – bilag 490 ( side 1505, senest behandlet iEUU 9/7-10)6. Forberedelse af G20-finansministermøde den 17.-18. februar 2011- Forberedelse af fælles EU-holdning (Terms of References)Rådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 37)Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (10) – bilag 67 (side 60, orientering om G20-møde22-23/10-10 på EUU-møde 15/10-10)EUU alm. del (10) – bilag 133 (side 232, opfølgning på G20-møde 11-12/11-10 på EUU-mødet 12/11-10)
14/23
FO
7. Revisionsrettens årsberetning om budgetgennemførelsen i 2009–RådshenstillingRådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 43)EUU alm. Del (10) – bilag 145 (notat fra Rigsrevisionen af 17/12-10)EUU alm. Del (10) – bilag 249 (Finansudvalgets udtalelse af10/2-11)EUU alm. del (10) – bilag 68 (Revisionsrettens meddelelse omårsberetning for 2009)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 133 (side 227, senest behandlet i EUU12/11-10)8. Retningslinjer for EU-budgettet i 2012–RådskonklusionerRådsmøde 3067 – bilag 1 (samlenotat side 53)EUU alm. Del (10) – bilag 249 (Finansudvalgets indstilling af10/2-11)9. Eventuelt10. Siden sidst
L
a) Orientering vedr. status for arbejdet med den europæiske stabilitets-mekanisme (ESM)Rådsmøde 3067 – bilag 2 (supplerende samlenotat)
Dagsordenspunkt 1a, 1b, 4a, 4b, 5, 6, 7, 8 og 10a henhører under Finansministerietsressort. Dagsordenspunkt 2 og 3 henhører under Skatteministeriets ressort
15/23
Rådsmøde (retlige og indre anliggender) den 2.-3. december 2010Foreløbig oversigt, 3. udgave1. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ret til informationunder straffesager–Generel indstillingKOM (2010) 0392Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 5)KOM (2010) 0392 - bilag 1 (grundnotat af 22/9-10)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 94 (side 188, senest behandlet i EUU5/11-10)EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1665, behandlet i EUU 1/10-10)2. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forebyggelse ogbekæmpelse af menneskehandel og beskyttelse af ofrene herfor og omophævelse af rammeafgørelse 2002/629/RIA*–StatusKOM (2010) 0095Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 19)KOM (2009) 0136 – bilag 1 (grundnotat af 20/5-09)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) – bilag 447 (side 1149, senest behandlet iEUU 28/5-10)EUU alm. del (09) – bilag 158 (side 409, behandlet i EUU27/11-09)3. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om bekæmpelse afseksuelt misbrug af børn, seksuel udnyttelse af børn og børnepornografiog om ophævelse af rammeafgørelse 2004/68/RIA*–Generel indstillingKOM (2010) 0094Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 34)KOM (2009) 0135 – bilag 1 (grundnotat af 20/5-09)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1666, senest behandlet i EUU1/10-10)EUU alm. del (09) – bilag 447 (side 1151, behandlet i EUU 28/5-10)EUU alm. del (09) – bilag 158 (side 407, behandlet i EUU 27/11-09)
16/23
4. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om den europæiskeefterforskningskendelse i straffesager*–Politisk enighed om visse principielle spørgsmålCOD (2010) 0817Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 58)COD (2010) 0817 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 16/9-10)Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (10) – bilag 94 (side 190, senest behandlet i EUU5/11-10)5. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om den europæiskebeskyttelsesordre*–InformationCOD (2010) 0802Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 69)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) - bilag 447 (side 1145, behandlet i EUU 28/5-10)EUU alm. del (09) - bilag 266 (side 679, senest behandlet i EUU12/2-10)6. Handlingsplan for bekæmpelse af illegal handel med tunge skydevåben–VedtagelseRådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 78)7. Diskussionsoplæg om EU’s strategi for bekæmpelse af terrorisme–PræsentationKOM (2010) 0386Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 82)Rådsmøde 2979 - bilag 8 (redegørelse vedr. rådsmøde RIA30/11-09)8. EU’s eksterne relationer inden for området for ”frihed, sikkerhed og ret-færdighed”–StatusRådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 86)
17/23
9. SIS II–StatusKOM (2010) 0633Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 89)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 94 (side 193, senest behandlet i EUU5/11-10)EUU alm. del (10) - bilag 93 (side 1668, senest behandlet i EUU1/10-10)EUU alm. del (09) - bilag 447 (side 1152, behandlet i EUU 28/5-10)EUU alm. del (09) - bilag 402 (side 915, behandlet i EUU 16/4-10)EUU alm. del (09) - bilag 266 (side 680, behandlet i EUU 12/2-10)10. Europa-Kommissionens meddelelse om en intern sikkerhedsstrategi forDen Europæiske Union–PræsentationKOM (2010) 0673Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 93)11. Udkast til Rådets konklusioner om bekæmpelse af identitetstyveri og lig-nende kriminalitet–RådskonklusionerRådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 96)12. Udkast til Rådets konklusioner om bekæmpelse af kriminalitet begået afomrejsende kriminelle grupper–RådskonklusionerRådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 99)13. Rådets afgørelse om bemyndigelse til at indlede forhandlinger vedrørendeen aftale mellem Den Europæiske Union og Australien om overførsel oganvendelse af passagerlisteoplysninger (Passenger Name Record (PNR))til at forebygge og bekæmpe terrorisme og anden form for grov grænse-overskridende kriminalitet**–VedtagelseKOM (2010) 0492Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 102)Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1670, senest behandlet i EUU1/10-10)
18/23
14. Rådets afgørelse om bemyndigelse til at indlede forhandlinger vedrørendeen aftale mellem Den Europæiske Union og Canada om overførsel og an-vendelse af passagerlisteoplysninger (Passenger Name Record (PNR)) tilat forebygge og bekæmpe terrorisme og anden from for grov grænse-overskridende kriminalitet**–VedtagelseKOM (2010) 0492Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 102)Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1670, senest behandlet i EUU1/10-10)15. Rådets afgørelse om bemyndigelse til at indlede forhandlinger vedrørendeen aftale mellem Den Europæiske Union og Amerikas Forenede Staterom overførsel og anvendelse af passagerlisteoplysninger (PassengerName Record (PNR)) til at forebygge og bekæmpe terrorisme og andenfrom for grov grænseoverskridende kriminalitet**–VedtagelseKOM (2010) 0492Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 102)Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1670, senest behandlet i EUU1/10-10)16. Meddelelse fra Europa-Kommissionen om databeskyttelse**–Orienterende drøftelseKOM (2010) 0609Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 108)KOM (2010) 0609 - bilag 1 (grund- og nærhedsnotat af 19/11-10)
19/23
FO
17. Forhandlingsdirektiver vedrørende aftalen mellem EU og USA omdatabeskyttelse–VedtagelseKOM [2010] 0252Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 119)EU-note (10) - E 9 (notat af 2/11-10)Udvalgsmødereferat:EUU alm. del (10) – bilag 94 (side 195, udgik af dagsordenen formødet i EUU 5/11-10)Kommissionens pressemeddelelse fra 26. maj 2010:http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/609&type=HTMLUdkast til Rådets forhandlingsoplæg til Kommissionen - offentlig-gjort på det hollandske parlaments hjemmeside:http://www.eerstekamer.nl/eu/europeesvoorstel/com_2010_252/2_en/document/f=/viiajy61zde1.pdfNotat fra den svenske regering til Riksdagen:http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=251&doktyp=fpm&dok_id=GX06FPM100&rm=2009/10&bet=FPM10018. E-justice–StatusRådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 123)EUU alm. del (09) - bilag 324 (handlingsplan for europæisk e-justice af 15/4-10)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) - bilag 447 (side 1164 - ministeren nævnte ik-ke dette punkt)EUU alm. del (09) – bilag 402 (side 913, ministeren nævnte ikkedette punkt)EUU alm. del (09) – bilag 158 (side 408, behandlet i EUU 27/11-09)19. Konklusioner fra seminaret den 14. oktober 2010 om international fami-liemægling i tilfælde af internationale børnebortførelser–RådskonklusionerRådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 132)
20/23
20. Europa-Kommissionens forslag til Rådets forordning om indførelse af etforstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisseog separation*–Generel indstillingKOM (2010) 0105Rådsmøde 3051 - bilag 2 (samlenotat side 136)KOM (2010) 0105 - bilag 1 (grundnotat og høringssvar af 17/5-10)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1672, senest behandlet i EUU1/10-10)EUU alm. del (09) - bilag 447 (side 1156, behandlet i EUU 28/5-10)21. Det belgiske formandskabs status på det fælles europæiske asylsystem(CEAS) og indvandringsområdet*–StatusKOM (2007) 0298, KOM (2008) 0825, KOM (2008) 0820, KOM (2009)0067, KOM (2009) 0066, KOM (2009) 0551, KOM (2010) 0378, KOM(2010) 0379Rådsmøde 3051 – bilag 1 (samlenotat side 2)KOM (2009) 0554 – bilag 1 (grundnotat af 17/5-10)KOM (2009) 0551 – bilag 1 (grundnotat af 24/3-10)KOM (2008) 0825 – bilag 1 (grundnotat af 14/4-09)KOM (2008) 0820 – bilag 1 (grundnotat af 14/4-09)KOM (2008) 0360 – bilag 1 (grundnotat af 19/12-08)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1674, senest behandlet i EUU1/10-10)EUU alm. del (09) – bilag 158 (side 414, behandlet i EUU 27/11-09)EUU alm. del (09) – bilag 57 (side 96, behandlet i EUU 16/10-09)EUU alm. del (09) – bilag 13 (side 1643, behandlet i EUU 11/9-09)EUU alm. del (08) – bilag 452 (side 1303, 1306 og 1307, behandlet iEUU 29/5-09)22. Europa-Kommissionens forslag til omarbejdelse af flygtningedefinitionsdi-rektivet*–Tidlig forelæggelseKOM (2009) 0551Rådsmøde 3051 – bilag 1 (samlenotat side 7)KOM (2009) 0551 – bilag 1 (grundnotat af 24/3-10)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (10) – bilag 93 (side 1674, senest behandlet i EUU1/10-10)
21/23
23. Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv om status som fastboen-de udlænding*–VedtagelseKOM (2007) 0298Rådsmøde 3051 – bilag 1 (samlenotat side 21)KOM (2009) 0551 – bilag 1 (grundnotat af 24/3-10)24. Europa-Kommissionens forslag til et direktiv om en enkelt procedure forudstedelse af en samlet opholds- og arbejdstilladelse samt om et fællesrettighedssæt for arbejdskraftsindvandrere, der opholder sig lovligt i enmedlemsstat (single permit)*–VedtagelseKOM (2007) 0638Rådsmøde 3051 – bilag 1 (samlenotat side 26)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (08) – bilag 129 (side 362, senest behandlet i EUU26/11-08) (punktet ikke nævnt)Rådsmøde 2887 – bilag 3 (skriftlig forelæggelse af rådsmødeRIA 24-25/7-08)25. IT-agenturet*–Generel indstillingKOM (2010) 0093Rådsmøde 3051 – bilag 1 (samlenotat side 32)KOM (2005) 0669 – bilag 1 (grundnotat af 1075-06)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) – bilag 13 (side 1640, senest behandlet i EUU11/9-09)26. Europa-Kommissionens rapport om gennemførelsen af Rådets konklusio-ner om 29 foranstaltninger til styrkelse af beskyttelsen af de ydre grænserog bekæmpelse af ulovlig indvandring–StatusRådsmøde 3051 – bilag 1 (samlenotat side 40)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (09) – bilag 447 (side 1175, senest behandlet iEUU 28/5-10)27. Eventuelt28. Siden sidst:Ingen punkter
22/23
Punkterne 1-20 henhører under Justitsministeriets ressort. Punkterne 21-26 henhører underIntegrationsministeriets ressort.*
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUF, tredje del, afsnit V. Protokollen om Danmarks
stilling, der er knyttet til Lissabon-traktaten, finder derfor anvendelse.
** Meddelelsen fra Kommissionen vedrører bl.a. behandling af personoplysninger, som fore-tages af medlemsstaterne under udøvelsen af aktiviteter, der er omfattet af TEUF, tredje del,afsnit V, kap. 4 eller 5. Ifølge artikel 2 i protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet tilLissabon-traktaten, er ingen af de foranstaltninger, der er vedtaget i henhold til TEUF 3. del,afsnit V, bindende for eller finder anvendelse i Danmark. Det følger af protokollens artikel 2a, at den nævnte bestemmelse ligeledes finder anvendelse i forbindelse med de regler, derer fastsat på grundlag af TEUF artikel 16 og vedrører medlemsstaternes behandling af per-sonoplysninger under udøvelsen af aktiviteter, der er omfattet af TEUF tredje del, afsnit V,kap. 4 eller 5.
23/23