Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 568
Offentligt
1281010_0001.png
1281010_0002.png
1281010_0003.png
NOTAT
KemikalierJ.nr. MST-620-00189Ref. Lafoc/kirstDen 12. september 2013
GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TILFOLKETINGETS EUROPAUDVALG OG MILJØUDVALGKommissionens forslag om ændring af bilag XVII til Europa-Parla-mentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering,vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier(REACH) for så vidt angår krom(VI)-forbindelser. (Komitésag)
1. ResuméFormålet med forslaget er at forbyde markedsføring af lædervarer medhudkontakt, der afgiver hexavalent krom, (krom(VI)), i kvantificerbare mængder(over 3 mg per kg tørt læder).Der skal stemmes om forslaget i REACH-komiteen 17.-18. september 2013.Forslaget vil hæve beskyttelsesniveauet.Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle, samfundsøkonomiske ellerlovgivningsmæssige konsekvenser, men kan have ikke-væsentlige økonomiske ogadministrative konsekvenser for importører af lædervarer, som vil skulle sikresig, at læderet overholder kravene.Regeringen er positivt indstillet over for forslaget. Krom(VI) fremkommer veduhensigtsmæssig garvning af læder, og kan give anledning til kraftig allergi.Med forslaget forventes forekomsten af kromallergi relateret til læder reduceretmed 80 %.Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.2. BaggrundKommissionen sendte den 23. august 2013 invitation til afstemning blandt med-lemsstaterne om ovennævnte forslag. Afstemningen skal ske efter forskriftsproce-duren med kontrol i REACH-komiteen den 17. – 18. september 2013.Forslaget vedrører en tilpasning af REACH forordningens bilag XVII, derindeholder de stoffer, for hvilken der er fastsat begrænsninger vedrørendefremstilling, markedsføring og anvendelse af visse farlige stoffer, blandinger ogartikler. Kommissionen har foreslået, at der tilføjes begrænsninger for lædervarer(eller artikler med læderdele) hvis læderet indeholder krom(VI) i koncentrationerpå eller over 3 mg/kg af den samlede tørvægt af læderet.
3. Formål og indholdMed forslaget tilføjes begrænsninger på bilag XVII til REACH forordningen, undernr. 47 (krom(VI)-forbindelser). Krom(VI)forbindelser anvendes ikke længere tilgarvning, men opstår utilsigtet ved ikke-optimal garvning af læder med krom(III)forbindelser. Krom(VI) er et meget hudsensibiliserende stof og kan give anledningtil svær allergi.Kommissionen har udarbejdet det fremlagte forslag på baggrund af et danskforslag til restriktion sendt til EU's Kemikalieagentur i januar 2012. Det danskeforslag var foranlediget af en undersøgelse fra Videncenteret for Allergi, som visteat en lang række læderartikler afgav krom(VI).Forslagets begrænsninger er rettet mod læderartikler eller de læderdele af enartikel, som kan komme i direkte eller indirekte kontakt med huden. Med forslagetforventes forekomsten af kromallergi relateret til læder reduceret med 80 %.Læder vurderes at bidrage til mindst 45 % af allergitilfældene, således at densamlede reduktion i kromallergitilfælde vil være ca. 36 %.Reguleringen omfatter ikke lædervarer som er i slutanvendelsen ved forslagetsikrafttræden.Forslaget har været sendt i offentlig høring i EU. Begrænsningsforslaget vil gældefor artikler, der markedsføres 1 år efter ikrafttrædelse af bestemmelsen.4. Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet har ikke udtalt sig om forslaget. Europa-Parlamentet høresforud for den endelige vedtagelse om det mener at Kommissionen har overskredetsine beføjelser i forbindelse med forslaget, at udkastet ikke er foreneligt medbasisretsaktens formål eller indhold eller ikke overholder nærhedsprincippet ellerproportionalitetsprincippet.5. NærhedsprincippetIkke relevant.6. Gældende dansk ret og lovmæssige konsekvenserForslaget er en forordning og vil være direkte gældende i Danmark. Forslaget vilder for ikke medføre ændringer i gældende dansk lovgivning, eller medføre nyeregler i form af bekendtgørelser.7. Konsekvenser for DanmarkStatsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenserForslaget vurderes at have ingen eller begrænsede økonomiske og administrativekonsekvenser for staten, regionerne og kommunerne.Administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivetDen europæiske industri vurderer at langt hovedparten af europæiske garverierallerede anvender en optimeret proces, som forhindrer dannelsen af krom(VI), ogMiljøstyrelsen er heller ikke bekendt med garverier, der ikke skulle have optimeretprocessen.Forslaget kan have ikke-væsentlige økonomiske og administrative konsekvenserfor importører, som vil være nødt til at sikre sig at importeret læder lever op tilkravene, og selve det importerede læder kan blive 1,5 kr. dyrere pr kvadratmeter.2
Begrænsningerne får ikke virkning for markedsføring af artikler før 1 år efterforslagets ikrafttræden. Erhvervslivet har således en rimelig periode til at indrettesig.BeskyttelsesniveauetForslaget vil hæve beskyttelsesniveauet, idet det imødekommer behovet for atnedsætte forbrugernes udsættelse fra lædervarer med krom(VI). Oplysninger fraallergicentret viser at ca. 3 % af alle allergikere med eksem er allergiske over forkrom, svarende til ca. 0,3-0,4 % af befolkningen. Skaden er livsvarig, og kan givealvorlige gener i lange perioder.Læder vurderes at være den største kilde til kromallergi, og med forslaget for-ventes at begrænse forekomsten af kromallergi stammende fra læder med 80 %.8. HøringBåde det oprindelige danske forslag og udtalelsen fra den socioøkonomiske komiteunder ECHA, der indstillede et tilsvarende forslag, har været sendt i offentlighøring i EU. I denne høring fremkom kun kommentarer der støttede en reguleringaf området.Sagen har været i høring i Miljøspecialudvalget fra 30. august til 5. september2013.3FogLOoplyser, at man støtter indstillingen om at stemme for forslaget.9. Generelle forventninger til andres landes holdningerDer forventes at vil være en positiv holdning blandt medlemsstaterne.10. Regeringens generelle holdningRegeringens holdning til forslaget er overordnet positiv, idet regeringen ønsker atbegrænse befolkningens udsættelse for farlige stoffer. Der er tale om en unødven-dig belastning med et stof, der er meget allergent.Danmark finder, at forslaget er en væsentlig forbedring af det nuværendebeskyttelsesniveau, hvor der ikke findes begrænsninger for indholdet af krom(VI) ilæderartikler med hudkontakt.Danmark havde oprindelig foreslået at restriktionen alene skulle omfatte artiklerder kom ilængerevarendekontakt med hud, men risikovurderingskomiteen underkemikalieagenturet fandt at personer der allerede var allergiske over for krom,også ville reagere vedkortere tids udsættelse.Danmark kan støtte denneopstramning af forslaget.Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.11. Tidligere forelæggelser for FolketingetSagen har ikke tidligere være forelagt Folketinget.
3