Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 322
Offentligt
1235890_0001.png
1235890_0002.png
1235890_0003.png
1235890_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-29-221-01418/Dep sagsnr. 20212Den 10. april 2013FVM 130
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til ny anvendelse af saccharoseestere af fedtsyrer (E 473) i aromaer til klarevandbaserede aromatiserede drikkevarer ved ændring af bilag III til forordning (EF)nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke.

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til ny anvendelse af saccharoseestere af fedtsyrer (E 473) iaromaer til klare vandbaserede aromatiserede drikkevarer. Anvendelsen af tilsætningsstoffersker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) har i 2012 vurderet, at den nye anvendelse af saccharoseestere af fedtsyrer (E 473) vilmedføre en meget lille øget anvendelse af stoffet, og den vil ikke have nogen effekt på menne-skers sundhed. Dog har EFSA i 2006 vurderet at indtaget af saccharoseestere af fedtsyrer al-lerede overskrider ADI-værdien (Anbefalet Dagligt Indtag) for børn med højt indtag af føde-varer med stoffet. Der er tale om en stærkt begrænset stigning i anvendelsen af stoffet, menregeringen fastholder principielt, at der ikke bør gives tilladelser, som indebærer mulig ADI-overskridelser, og kan derfor ikke støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag III til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om udvidet anvendelse af saccharo-seestere af fedtsyrer (E 473) i aromaer til klare vandbaserede aromatiserede drikkevarer.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 og artikel 30, stk. 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretil-sætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for
2tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 17. april 2013.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører udvidet anvendelse af det allerede godkendte tilsætningsstof saccharo-seestere af fedtsyrer (E 473) i aromaer til klare vandbaserede aromatiserede drikkevarer somen ændring af fællesskabslisten over tilsætningsstoffer til tilsætningsstoffer, aromaer, enzymerog næringsstoffer. Saccharoseestere af fedtsyrer skal stabilisere oliebaserede aromaer i klarevandbaserede drikkevarer, så aromaerne kan fordeles ligeligt i drikkevarerne.Saccharoseestere af fedtsyrer (E 473) er allerede godkendt som emulgator til en lang rækkefødevarer.Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat iEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fø-devaretilsætningsstoffer, som er:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil den udvidede anvendelse af saccharoseestere af fedtsyrer (E473) i aromaer til klare aromatiserede drikkevarer finde anvendelse 20. dagen efter offentlig-gørelsen.
3UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en fællesskabsliste over tilsætningsstoffer, der ergodkendt til anvendelse i fødevaretilsætningsstoffer, fødevarearomaer, fødevareenzymer ognæringsstoffer og deres anvendelsesbetingelser (bilag III), som er trådt i kraft.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vurderesheller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2012 vurderet, at den nye anven-delsen af saccharoseestere af fedtsyrer (E 473) vil medføre en meget lille øget anvendelse afstoffet, og den vil ikke have nogen effekt på menneskers sundhed. Dog har EFSA i 2006 vur-deret at indtaget af saccharoseestere af fedtsyrer allerede overskrider ADI-værdien (AnbefaletDagligt Indtag) for børn med højt indtag af fødevarer med stoffet. Den nye anvendelse er iaromatiserede drikkevarer, som er produkter, der henvender sig til børn.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Advokatrådet har ingen bemærkninger til forslaget.DI Fødevarer støtter forslaget.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsæt-ningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætnings-stoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. de-cember 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
4
Disse kriterier vurderes ikke at være opfyldt for den pågældende tilsætningsstofanvendelse, daADI allerede kan overskrides for børn. Der er tale om en stærkt begrænset stigning i anven-delsen af stoffet, men regeringen fastholder principielt, at der ikke bør gives tilladelser, somindebærer mulig ADI-overskridelser, og kan derfor ikke støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.