Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 43
Offentligt
1177951_0001.png
1177951_0002.png
12. november 2012nw/J.nr. 04.08.0008-01
FAKTA om Kommunekemi - set udefraKommunekemi er en privat virksomhed, som ejes af kapitalfonden EQT In-frastructure. Virksomheden udfører termisk behandling og destruktion af far-ligt affald – fra ind- og udland. Virksomheden er derudover aktiv på en rækkeandre miljøområder. I dette notat uddybes ovenstående med henblik på at nu-ancere synet på Kommunekemi i relation til de aktuelle politiske drøftelserom forskellige former for støtte til virksomheden.Salget af KommunekemiKommunekemi blev oprettet af kommunerne i 1971. I 2007 blev Kommune-kemi sat til salg af KL og Københavns og Frederiksberg Kommuner og derblev forventet et provenu i milliardklassen. Vores vurdering, baseret på erfa-ring fra virksomhedshandler i affaldsbranchen, er, at virksomheden kunnehave opnået en salgspris på 700-800 mio. DKK.I foråret 2009 offentliggøres via lovforslag L207, at man vil ophæve afgifts-fritagelsen for farligt affald. Der forhandles en overgangsordning, således atafgiften indføres gradvist.I efteråret 2009 offentliggøres, at EQT Infrastructure har købt Kommunekemifor 260 mio. DKK betinget af ophævelse af prisloft på varme og en rækkeforhold i relation til deponiet Klintholm.Konklusion: På grund af udsigten til afgifter på farligt affald blev Kommune-kemi købt til en pris, der var ca. 500 mio. DKK mindre end virksomhedenellers ville være blevet handlet til.Allerede i dag ydes der støtte til Kommunekemi ved, at varmen produceret påanlægget ikke er underlagt prislofterne for affaldsvarme, hvorfor de kan opnåhøjere priser ved deres varmesalg end andre forbrændingsanlæg.
Behandlingskapacitet og teknikKommunekemi’s 3 ovne har en kapacitet på 185.000 tons, hvilket ligger langtover den mængde farligt affald til forbrænding, der genereres i Danmark(115.000 tons i 2008, hvoraf kun knap 98.000 tons blev brændt på Kommune-kemi). Derfor er det vigtigt for Kommunekemi at kunne importere affald fraudlandet – vi kender fx alle sagen med HCB-affaldet fra Australien.
Kommunekemi er dygtig på sit felt, men anlægget er ikke mere højteknolo-gisk, end at der er mange udenlandske forbrændingsanlæg til farligt affald,som ligger på samme niveau eller derover.Konklusion: Kommunekemi har overkapacitet i forhold til det danske marked.Farligt affald handles på et europæisk marked.VirksomhedsstrategiDet fremgår af Kommunekemi’s strategi, at de vil udvikle sig fra destruktionaf farligt affald til produktion af råstoffer til industri og landbrug. De udtaler iforbindelse med opkøbet af H2O Liquid Waste A/S i september 2012, at devil være markedsleder for behandling af miljøfarligt affald.Konklusion: Kommunekemi er ikke et destruktionsanlæg for farligt affald,men en miljøvirksomhed med en vækststrategi.
Side 2 af 2