Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 37
Offentligt
1176134_0001.png
1176134_0002.png
1176134_0003.png
1176134_0004.png
1176134_0005.png
DIGITALAGENDA
No01/2012
UPLOAD-VEJENTIL DEN DIGITALE VÆKSTHurtige upstream-hastigheder understøtter brugen af en langrække nye digitale tjenester, og er af afgørende betydning fordanske virksomheder og borgeres digitale muligheder. De danskeupstream-hastigheder er imidlertid så lave, at de hæmmer digitalvækst og forbrug online.Danskernes digitale hverdag er under hastig forandring. Det øger behovet for hur-tigere bredbåndshastigheder, når vi sender data af sted til andre, de såkaldte up-stream-hastigheder.Hvor vi hidtil har været passive modtagere af digitalt indhold, er vi nu i stigende gradaktive medskabere. Vi skaber og deler tekst, lyd og levende billeder på internettetpå eksempelvis Facebook, YouTube og Twitter.Også i erhvervslivet er de digitale vaner under forandring, og nye digitale tjenesterskaber mulighed for effektiviseringer, styrket konkurrenceevne og vækst. Med cloudcomputing kan virksomheder få adgang til de nødvendige programmer, uden selvat skulle investere dyrt i egen IT-drift, og videokommunikation øger mobiliteten ogmindsker betydningen af afstande.Fælles for en række af disse digitale tjenester er, at upstream-hastigheden er af-gørende for, at de virker optimalt.
DANSK SCANNING:DEN HURTIGE UPSTREAM-HASTIGHEDHOLDER VIRKSOMHEDEN I KJERSINGDansk Scanning er et godt eksempel på betydningenaf hurtige upload-hastigheder.Virksomheden som har til huse i bydelen Kjersing vedEsbjerg, er på kort tid vokset fra 25 til 70 medarbej-dere. Den servicerer blandt andet offentlige myndig-heder med at indscanne og gemme dokumenter.Var det ikke for adgangen til hurtige upload-hastig-heder, erkender virksomheden, at man for længst varflyttet fra Kjersing. I stedet planlægger man nu atopføre et nyt stort domicil i byen.
HURTIGERE UPLOAD STYRKER ERHVERVSLIVETDigitale tjenester som cloud computing og videokommunikation rummer store mu-ligheder for dansk erhvervsliv og økonomi.
DIGITAL AGENDA No1/2012 /SIDE 1
DIGITALAGENDAMed cloud computing kan virksomheder over internettet købe adgang til de digitaletjenester, der er nødvendige for virksomhedens drift og i stedet fokusere på dereskerneforretning. Cloud computing gavner især små- og mellemstore virksomheder,som ikke har en størrelse, der berettiger en stor IT-afdeling.Ifølge en ny rapport fra analyseinstituttet IDC lavet for EU-Kommissionen oplever9 ud af 10 virksomheder, at cloud computing skaber effektiviseringer for mere end10 procent af IT-udgifterne. Og brugen af cloud computing kan i 2020 skabe enårlig vækst helt op til 250 mia. euro og generere op til 3,8 mio. nye arbejdspladserpå europæisk plan.Center for Digital Forvaltning (CEDI) fremhæver i en ny analyse lavet for DanskEnergi, hvordan især virksomheder i landdistrikter kan nyde godt af videokommuni-kation. Videokommunikation giver store effektiviseringsgevinster, skaber innovationog tiltrækker nye virksomheder, for hvem den geografiske placering er af mindrebetydning.CEDI estimerer, at højhastighedsbredbånd kan øge antallet af nye virksomheder ide danske landdistrikter med 0,5-1,2 procent og øge beskæftigelsen med 6-9.000arbejdspladser.Det understreger, at for hvert job internettet overflødiggør, så skabes der ifølgeMcKinsey 2,6 nye.Både cloud computing og videokommunikation gavner i særlig grad de over 200.000små - og mellemstore virksomheder, som står bag næsten to-tredjedele af værdi-tilvæksten i Danmark.SMV’erne ligger spredt ud over hele landet, og er derfor afhængige af kvalitetenaf den digitale infrastruktur i deres nærområde. Hurtigt bredbånd er da også påSMV’ernes top tre liste over prioriteringer, når det gælder cloud computing.DANSKERNE BRUGER DE NYE TJENESTER FLITTIGTEn lang række nye digitale tjenester vinder indpas i danskernes dagligdag. Det gældereksempelvis videokommunikation, telemedicin og cloud computing. Fælles for dissetjenester er, at de stiller store krav til upstream-hastigheden.Danskerne er gentagne gange blevet kåret som værende blandt de mest IT-paratefolkefærd i verden. Vi er gode til at tage ny teknologi til os og omsætte de mulighederdet giver. Det ser vi endnu engang med de nye digitale tjenester, som danskerne istigende grad tager i brug i disse år.Antallet af danskere som jævnligt uploader video eller billeder, er støt stigende.På bare ét år er andelen af danskere, som mindst én gang om måneden uploaderbilleder, steget med næsten 15 procentpoint, og over 60 procent benytter sig nu aftjenester som Picasa, Flickr og SkyDrive.Én af de mest interessante tjenester er videokommunikation, som over halvdelen afdanskerne nu har stiftet bekendtskab med. Videokommunikation er et godt eksem-pel på den betydning, upstream-hastigheder har for danskernes digitale dagligdagog forbrug.
DANSKERNES BRUG AF DIGITALE TJENESTERAndel af danskere der, mindst én gang ommåneden, bruger én af de tre tjenester.%80
60
40
20
0
2011Cloud ComputingUpload af billederUpload af video
2012
KILDE: USERNEEDS FOR DANSK ENERGI
DIGITAL AGENDA No1/2012 /SIDE 2
DIGITALAGENDAUPSTREAM-HASTIGHED BLIVERVIGTIGERE FOR DANSKERNEAndel af danskere der finder uploadhastighed’vigtigt’ eller ’meget vigtigt’.%80706050403020100OKT 2011MAR 2012SEP 2012KILDE: USERNEEDS FOR DANSK ENERGI
Hele 77 procent af danskerne siger ifølge en ny landsdækkende Userneeds-under-søgelse, at et klart og tydeligt billede er vigtigt eller meget vigtigt ved brug af video-kommunikation. Det står i kontrast til, at 2 ud af 3 danskere har oplevet hakkendeog frysende billeder, eller sågar at forbindelsen helt afbrydes.Den digitale infrastruktur skal være gearet til den nye digitale virkelighed, ellersskaber det problemer når danskerne tager de nye digitale tjenester i brug.DANSKERNE HAR FOKUS PÅ UPSTREAM-HASTIGHEDENDanskerne anser i stigende grad upstream-hastigheder som et centralt element ideres bredbåndsforbindelse.Hvor det for to år siden var lidt over halvdelen af danskerne, som fandt upstream-hastigheder vigtige eller meget vigtige, er det i dag hele 3 ud af 4 danskere, som delerden opfattelse. Det viser, at danskerne mærker betydningen af upstream-hastighe-der i deres dagligdag, og at de benytter sig af tjenester, som kræver hurtig upload.BEDRE UPSTREAM KRÆVER FIBERNETUdviklingen af den digitale infrastruktur skal tage højde for den stigende betydningaf upstream-hastigheder. Der er i den henseende stor forskel på, hvor meget de for-skellige bredbåndsteknologier bidrager til højere upstream-hastigheder. Upstream-hastigheden på de typiske internetforbindelser er således langt højere på fibernetend på de traditionelle bredbåndsteknologier.Ved udgangen af 2011 lå den typiske upstream-hastighed ifølge Erhvervsstyrelsenpå både det gamle kobbernet og kabel-tv-net på cirka 1,4 Mbit/s. På fibernet lå denpå hele 35 Mbit/s.Fiberbrugere er da også langt mere tilfredse med deres nuværende upstream-hastighed end brugerne på traditionelle bredbåndsteknologier. For kunderne påkobbernettet og kabel-tv-forbindelserne er andelen af kunder som er tilfredse medderes upstream-hastighed tilmed faldende.
MARKEDSFØRTE UPSTREAM MEDIAN-HASTIGHEDER FORDELT PÅ TEKNOLOGI 20112. HALVÅR 2011MBIT/S4035302520151050KOBBER-NETKABEL-TVFIBER-NET
KILDE: ERHVERSSTYRELSEN
DIGITAL AGENDA No1/2012 /SIDE 3
DIGITALAGENDAAdgangen til høje upstream-hastigheder slår direkte igennem i borgernes digitalehverdag. De danskere der har fibernet, uploader generelt langt mere data, end dedanskere der har traditionelle bredbåndsforbindelser.Endnu mere interessant er det, at der faktisk er en kraftig stigning i fiberkundernesupload. Det betyder, at forskellen mellem fiberkunderne og de øvrige bredbåndsbru-gere ikke blot kan forklares med, at det primært er de største internetforbrugere,som har fibernet. Det stigende forbrug viser, at når en dansker går fra traditioneltbredbånd til fibernet, så ændres vedkommendes internetvaner og upload-forbrugetstiger.
DANSKERNES TILFREDSHEDMED DERES UPSTREAM-HASTIGHED 2012%100
80
60
40
20
0KOBBERKABEL-TVFIBER-NET
KILDE: USERNEEDS FOR DANSK ENERGI
UPLOADMÆNGDE PER KUNDEMBIT/S1614121086420APR 10OKT 10APR 11OKT 11APR 12
DANSK UPSTREAM-MÅLSÆTNING MANGLERHurtige upstream-hastigheder er en afgørende forudsætning for, at danske virk-somheder kan tage nye effektiviserende digitale tjenester i brug. Cloud computingog videokommunikation rummer store muligheder for dansk erhvervsliv, og isæri landdistrikterne og for små-og mellemstore virksomheder er potentialet stort.Samtidig tager danskerne i stigende grad nye upload-baserede digitale tjenester ibrug. Det bevirker, at flere og flere danskere synes at upstream-hastigheder, er etvigtigt element i deres bredbåndsforbindelse, og at efterspørgslen efter hurtigereupstream-hastigheder er stigende.Adgangen til hurtige upstream-hastigheder har stor betydning for vækst og be-skæftigelse såvel som danskernes digitale hverdag og forbrug. På trods af dettehar upload ikke stor politisk bevågenhed.Det kan sikres med en målsætning for upstream-hastigheder. En upstream-mål-sætning vil sikre sammenhæng mellem den digitale udvikling og den digitale infra-struktur, og er blevet anbefalet af både Højhastighedskomitéen, EU-kommissionensamt ordførere fra nuværende og tidligere regeringspartier.Vi har allerede en målsætning for downstream-hastigheder på 100 Mbit/s til allehjem og virksomheder i 2020. Med den digitale udvikling in mente bør den mål-sætning suppleres med en tilsvarende upstream-målsætning på 100 Mbit/s.I et veludvikling digitalt samfund går kommunikationen to veje.
Fiber gennemsnitTraditionelt bredbånd gennemsnitKILDE: GOOGLE PUBLIC DATA
DIGITAL AGENDA No1/2012 /SIDE 4
ENERGISELSKABERNESFIBERNETOM ENERGISELSKABERNE I DANMARKEnergisektoren i Danmark har på koncernbasis cirka 12.000 ansatte og investererhvert år mellem 6-8 mia. kroner i energimæssig- og digital infrastruktur.Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaberne i Danmark.ANSATTE:12.000ÅRLIGEINVESTERINGER:6-8 mia. i energi ogfibernet.

HVEM

OM FIBERNET

HVAD

Fibernet er lavet af glas eller plastik, og er designet til at transportere data med lysetshastighed. Fibernettets kerne er på størrelse med et menneskehår.Gennem fibernet kan der opnås næsten ubegrænset båndbredde både når man senderog modtager data over internettet.Fibernettet udgør også grundlaget for det mobile bredbånd, som er afhængig af, at derer fibernetforbindelse til de enkelte mobilmaster.
� Fibernet består afglas eller plastik.� Fibernet sender datamed lysets hastighed.
OM DANMARKS DIGITALE FREMTID
Siden 2005 har de andels- og interessentejede energiselskaber udrullet fibernet tilprivate husstande, virksomheder og offentlige institutioner.Der er foretaget cirka 230.000 tilslutninger til fibernettet og det er gjort tilgængeligt forover hver tredje danske husstand eller virksomhed.I Danmark er det hver 10. kabelbaseret internetforbindelse som er fibernet i hjemmet.Til sammenligning er gennemsnittet i EU 1 ud af 50 internetforbindelser, som er baseretpå fibernet, mens det for Sverige er hver tredje.Fibernettet er sammen med det mobile supplement den hurtigst voksende bredbånds-teknologi herhjemme.
UDRULNING AFFIBERNET SIDEN2005:Nu 230.000 fibernet-kunder.EU:1 ud af 50 har fibernet.DANMARK:1 ud af 10 har fibernet.
OVERSIGT OVER ENERGISELSKABERNES FIBERNETKortet kan hentes på www.danskenergi.dk/Holdning/Fibernet.aspx

HVOR

Energiselskaber som udruller fibernetKommunale energiselskaber – lovmæssigerestriktioner for udrulning af fibernetIngen udmelding om fibernet
1. Bredbånd Nord– omfatter NordEnergi og Nyfors2. HEF Fibernet3. 5 energiselskabersamt Lyse/Altibox4. EnergiMidt5. Verdo6. Galten Elværk
7. NRGi8. Østjysk Energi9. SE10. TRE-FOR11. Energi Fyn12. Sydfyns Intranet13. SEAS-NVEKILDE: DANSK ENERGI