Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 30
Offentligt
Invitation tilkonference og workshop om
Bedre regulering23. november 12.30-15.45på Axelborg, Axeltorv 3, 1609 KBH VDet moderne landbrugs- og fødevareerhverv ertilrettelagt med respekt for miljøet samt forbruger-nes sikkerhed og sundhed. Det betyder, at virksom-hederne er underlagt en række krav om miljø- ogforbrugerbeskyttelse.Kravene skal så vidt muligt udformes og admini-streres med respekt for erhvervslivets vilkår – såerhvervet kan forstå og se meningen med reglerne,og så reglerne understøtter udvikling og konkur-renceevne.For at sætte fokus på hvordan vi fremadrettet sikreren god regulering, afholder Fødevareministeriet ogLandbrug & Fødevarer i fællesskab en workshop omfremtidens regulering.På workshoppen vil myndigheder, erhvervog politikere drøfte, hvordan fremtidensregulering kan lette de administrativebyrder, understøtte væksten og sam-tidig sikre en høj grad af miljø- ogforbrugerbeskyttelse.Centrale spørgsmål vil derfor være:
Hvordan kommer vi i mål med grønomstilling af erhvervet?Kan reguleringen optimeres, så deni højere grad virker vækstfremmende?Hvordan indretteskontrolsystemet bedst muligt?
Det er hensigten, at drøftelserne og input fraworkshoppen vil blive udmøntet i konkrete indspiltil regeringensVirksomhedsforum for EnklereRegler.Virksomhedsforum skal indsamle konkreteforslag til regelforenklinger og sikre, at indsatsenfor administrative lettelser målrettes områder,hvor erhvervslivet oplever de størstebyrder. Samtidig skal workshoppen sesi sammenhæng med Natur- og Land-TILMELDINGbrugskommissionen, der skal af-sker viarapportere primo 2013.www.lf.dk/
Regelforenkling
Konference og workshop om‘Bedre regulering’
Program23. november 12.30-15.45på Axelborg, Axeltorv 3, 1609 KBH V12:30 - 13:0013:00 - 13:2013:20 - 13:4013:40 - 14:0014:00 - 14:1514:15 - 14:3014.30 - 15:1515:15 - 15:3015:30 - 15:45Ankomst, kaffe og sandwichFødevareministeriets tanker om regulering,ved Fødevareminister Mette GjerskovRegeringens overordnede arbejde med kontrol og regulering,ved Erhvervs- og Vækstminister Annette VilhelmsenLovgivning, ansvarlighed og retssikkerhed, ved Advokat Mogens Moe, HortenEr kontrol og regulering også en konkurrenceparameter,ved Jan Dalsgaard Johannesen, Direktør for Sustainability, ArlaPauseWorkshopsAfrapportering fra workshopsAfrunding, ved formand for Landbrug & FødevarerAfslutning/networking
WorkshopsDer er tre sideløbende workshops:Workshop 1:Workshop 2:Workshop 3:
Grøn omstilling– men hvordan?Ordstyrer: Helle Tegner Anker,Professor i Jura ved det Natur- ogBiovidenskabelige Fakultet, KU.
Fokus på kontrol, dergiver service og sikkerhedOrdstyrer: Lars Hvidtfeldt,Bestyrelsesmedlem, Landbrug & Fødevarer
VækstfremmendereguleringOrdstyrer: Sune Aagaard,Journalist
Det danske fødevareerhverv serpositivt på regeringens ønsker omgrøn omstilling. Det skal dog ske påen forsvarlig måde. Der er dermeden fælles udfordring med at få regu-leringen indrettet, så ambitionerneom grøn omstilling kan opnås.Dansk landbrugs- og fødevarepro-duktion er på mange områder godti gang med den grønne omstilling,idet der produceres mere med færreressourcer. Men der er stadig ud-fordringer, herunder:• Hvordan kan vi flytte os fraregulering med fokus på produk-tionens størrelse til regulering påudledning?• Når nye tiltag som f.eks. klimaeller målrettede kvælstoftiltagskal ind i reguleringen, hvorledesgøres dette uden at øge kom-pleksiteten?Workshoppen skal resultere i kon-krete forslag til, hvordan regule-ringen indrettes, så vi sikrer godeog konstruktive rammer for fortsatgrøn omstilling i landbrugserhvervet.
Kontrol af landbrug og fødevarepro-ducenter er nødvendig for at sikre,at en given produktion lever op tilgældende krav og kvalitetsparame-tre. Mange virksomheder og land-brug anser kontrollen som unødigtbesværlig og tidskrævende.• På workshoppen vil henholdsviserhvervet og NaturErhvervstyrel-sen indlede med et kort oplægom administrationens rammer ogudfordringer i hverdagen. Kon-trollanter, relevante myndighederog erhvervet vil derefter disku-tere, hvordan man kan ændrekonkrete elementer i kontrolbe-sø-get/kontrolreguleringen.Workshoppen skal resultere i kon-krete eksempler på god og effektivkontrol samt pege på områder, hvorder er behov for bedre koordine-ring, serviceorientering og effektivi-sering af kontrolsystemet.
Den offentlige regulering har centralbetydning for danske virksomhederskonkurrenceevne. Workshoppenskal sætte fokus på, hvordan vifremadrettet kan sikre, at regulerin-gen ikke virker unødigt hæmmendefor virksomhederne. Med AMVABer vi kommet et stykke af vejen. Nuskal der fokus på de byrder virksom-hederne fortsat oplever, og hvordanvi mindsker dem. Emner, der vil bliverundet, er:• Hvordan kan man udvikle denoffentlige administration ogservice, så hensynet til vækst ihøjere grad er i fokus – uden atgå på kompromis med hensynettil miljø etc.• Dilemmaet mellem dansk oginternational regulering – hvor-dan kan regulering blive enkonkurrenceparameter.Workshoppen skal resultere i forslagtil, hvordan vi mindsker de byrder,virksomhederne oplever i daglig-da-gen og nogle bud på, hvordanreguleringen i højere grad kan be-nyttes som konkurrenceparameterbl.a. over for lande uden for EU.