Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 23
Offentligt
1171413_0001.png
1171413_0002.png
1171413_0003.png
1171413_0004.png

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer29. oktober 2012

Orientering om de norske toldforhøjelser.

Vedlagt omdeles handels- og investeringsministerens notits med baggrund,status, næste skridt og presselinje på de norske toldforhøjelser. Det fremsen-des som led i aftalen med udvalget om, at ministeren løbende vil holde udval-get orienteret om udviklingen i sagen.
Med venlig hilsen
Karen Munk Christensen,udvalgssekretær
1/4

Sagen om norsk told på hortensia og nye toldsatser på oste- og kødpro-

dukter

Det norske toldvæsen forhøjede 12. juli d.å. uden varsel told på hortensia-planter fra 0 til 72 pct. Ifølge Dansk Gartneri er der risiko for et eksporttab på16 mio. kr. direkte i de danske gartnerier. (Danmark eksporterer, ifølge Dan-ske Gartnerier, årligt for 250 mio. kr. prydplanter til Norge). Ifm. finanslovsfor-slag for 2012 offentliggjordes 8. oktober 2012 nye norske toldsatser på visseoste og kødprodukter. Her går man fra at udregne told per kilo til procent afværdi. Der forudses stigninger i toldsatser for omfattede osteprodukter til277%. Ordningen er udformet, så det ene og alene er op til importøren atafgøre, hvordan importen skal foregå. Derfor er det vanskeligt at skønne,hvilke konsekvenser den nye toldberegning vil få for dansk osteeksport. Etyderst forsigtigt skøn er et tab på op til 20 millioner kroner per år. Til sammen-ligning er Arlas samlede omsætning i Norge på omkring 300 millioner kroner –i Sverige var den i 2011 13 mia. kroner. ”Ost” som bredere kategori udgør ca.0,75 % af den samlede danske eksport af varer til Norge (i sammenligningudgør dansk osteeksport ca. 1,37% af den samlede eksport til Sverige). Sa-gen vurderes således ikke at ville påvirke dansk eksport eller arbejdspladser istort omfang, men sagen er principielt problematisk pga. de protektionistisketendenser. Den danske regering har fra starten arbejdet på bredere tilslutningi EU og at sagen køres i EU-sporet. Det skyldes bl.a. at danske handelsfor-bindelser med Norge reguleres af EU’s aftaler med Norge i EØS-aftalen. Detvurderes - selv via EU-sporet - at være tvivlsomt, om Norge vil kunne bringestil at genoverveje beslutningen.Danmark har rejst hortensiasagen i EU i diverse handelspolitiske fora. Sidenhar EU rejst sagen i en række sammenhænge: Under gennemgangen af Nor-ges handelspolitik 9. oktober 2012 i WTO’s Trade Policy Review Body kritise-rede EU, at ”Norge har gennemført toldomklassificeringer og omlægning tilprocenttold uden konsultation og uden varsel.” Den 27. september skrev EU'slandbrugskommissær Dacian Ciolos til den norske landbrugsminiser, ”at enforhøjelse af de norske toldsatser ikke vil være forenelig med Norges forplig-telse i henhold til EØS-aftalen.” Den 5. oktober 2012 tog Danmark sagen op iHandelspolitisk komité, hvor man opnåede bred støtte til fortsat fast EU-holdning. På denne baggrund holdt Kommissionen tekniske drøftelser medNorge den 17. oktober. De bragte, ifølge Kommissionen, imidlertid ikke umid-delbart en løsning nærmere. Bilateralt har handels- og investeringsministerenrejst sagen over for en række norske ministre og kritiseret de norske skridt idansk og norsk presse. Danske gartnerier har uddelt Hortensiaer til medlem-merne af det norske Storting, hvilket handelsministeren har udtrykt sympatifor.
2/4
Debatten i Norge viser et skisma mellem landbrugets ønske om højere told-beskyttelse og fiskeindustriens ønske om fri adgang til eksportmarkederne.Norges tiltag er i modstrid med hensigtserklæringen i EØS-aftalens artikel 19af 1993 om gradvis liberalisering af handlen med landbrugsprodukter. Aftalenomtaler gennemgange af status hvert andet år. Disse skulle principielt følgesaf konkrete forhandlinger om liberaliseringer. Men dette er kun sket to gangesiden 1993. Kommissionens evt. konsultationer, der i første omgang skalbringe Norge til forhandlingsbordet må for nærværende vurderes at blive opad bakke.Sagen tages op af Danmark og Sverige under et udenrigshandelsministermø-de i forbindelse med Nordisk Råds session i Helsinki den 30.-31. oktober. Derforberedes ministermøde i EØS-rådet i Bruxelles den 26. november, hvorDanmark vil arbejde for, at der lægges pres på Norge for at afstå fra protekti-onisme.

Pressebudskaber:

Uacceptabelt at Norge 12. juli uden varsel forhøjede told på horten-sia-planter fra 0 til 72%. Også nye toldsatser på visse oste og kød-produkter i forslag til finanslov af 8. oktober sender uacceptabelt pro-tektionistisk signal.Toldforhøjelserne er ikke i strid med de formelle WTO-forpligtelsermen i strid med artikel 19 i EØS-aftalen mellem EU og Norge omgradvis liberalisering af handlen med landbrugsprodukter.Svar på verdensøkonomiske krise ikke mindre handel – tværtimod. Isin egenskab af lille åben og rig økonomi som Danmark bør Norge vi-se vejen til frihandel. Ikke gennem handling legitimere skridt i den ga-le retning - mod global protektionistisk spiral.Primært sag mellem EU og Norge. Arbejder gennem EU på at påvirkenordmændene. EU Kommissionen har ift. toldsatserne på oste ogkødprodukter skrevet til den norske regering, omtalt sagen i WTO ogindkaldt Norge til konsultationer om toldforhøjelserne. Det må givenordmændene stof til eftertanke.Enighed i EU-kredsen om fast linje over for Norge på denne sag.Fortsat dansk pres på Norge via EU-sporet.Tager med Sverige sagen op under Nordisk råd og holder et mødemed den norske udenrigsminister om sagen. De nordiske lande harsærligt ansvar for i fællesskab at vise ikke-protektionistisk vej. Sven-ske statsminister og svenske handelsminister Eva Bjørling ogsåskarpt kritiske over for norske tiltag.
3/4
Dog ikke tegn på at norsk regering vil omgøre beslutning. Fortsat gø-re mit for at opfordre regeringen til at genoverveje toldforhøjelserne.Toldforhøjelserne på Hortensia har allerede vist sig at ramme de nor-ske forbrugere, som hidtil kun skulle betale 249 NOK kroner for enspand hortensia men i dag skal betale 349 NOK. Norske forbrugerefår dyrere varer og færre valgmuligheder. Nordmændene betaler i for-vejen 63 pct. mere for fødevarer end gennemsnitsborgeren i EU-27(mens danskerne betaler 31 pct. mere end gennemsnittet).Modforanstaltninger er ikke dansk politik. Principielt bør vi fra EU’sside afholde os fra samme kritisable, protektionistiske adfærd somnordmændene. Derimod fortsat dansk pres gennem EU.Nogle har talt for modreaktioner i form af forbruger-boycut. Det vil jegadvare imod. Vi har et tæt og godt forhold til Norge og godt nordisksamarbejde, som vi skal holde fast i.HP
4/4