Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 212
Offentligt
1234540_0001.png
NOTAT
8. april 2013

Oversigt over initiativerne i bedemandsbranchen

Certificeringsordning

Der har siden 2006 eksisteret en certificeringsordning for begravelses-branchen i regi af Dansk Standard. Der er imidlertid kun en bedemand,der frem til i dag har valgt at lade sig certificere efter denne ordning.Som følge af rapporten fra 2011 og opfølgningsarbejdet i 2012 har for-eningen Danske Bedemænd indført en akkrediteret branchecertificerings-ordning, med det formål, at certificere hovedparten af bedemændene iforeningen over en 5 årig periode. Målet er at ordningen skal være til-gængelig også for de bedemænd, der ikke er medlem hos Danske Bede-mænd.

Standardblanket ved afgivelse af tilbud

Rapporten om bedemandsbranchen anbefaler, at hele branchen anvenderden samme standardblanket ved afgivelse af tilbud, således at forbrugernefår nemmere adgang til sammenligning af priserne hos bedemændene.Bedemandsbranchen har på denne baggrund i samarbejde udarbejdet enfælles standardblanket med de basale produkter - og prisoplysninger, somforbrugeren skal have, når forbrugeren modtager et tilbud på ydelser iforbindelse med begravelse eller bisættelse.

Offentliggørelse af priseksempler

Rapporten om bedemandsbranchen anbefalede initiativer, der kunne styr-ke prisgennemsigtigheden i bedemandsbranchen. Som led i opfølgningenpå anbefalingerne har branchens repræsentanter udarbejdet en fælles ska-belon til brug for de enkelte bedemandsforretninger, hvor bedemandensbasale ydelser skal anføres med priser samt en kortfattet beskrivelse afydelsernes omfang. Herudover er der udarbejdet 3 forskellige priseksem-pler baseret på scenarier, der illustrerer forbrugernes meget individuelleønsker til begravelsernes omfang.

Bedre information og rådgivning

Danske Bedemænd har udarbejdet en forbrugerguide, hvor forbrugerengøres opmærksom på de særlige forhold, man især skal være opmærksompå i forbindelse med forespørgsler hos bedemanden. Ved at følge denneguide bliver forbrugeren i stand til at foretage en præcis og entydig pris –og kvalitetssammenligning vedrørende bedemandsydelser.