Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 212
Offentligt
1234539_0001.png
1234539_0002.png
Guide for efterladteNår du som pårørende skal indhente tilbud fra en bedemand, er der en række forskellige ydelser,som bedemanden kan tilbyde. Foruden afhentning og transport af afdøde er der en række andreting, som indgår i bedemandens arbejde.I denne guide har vi i brancheorganisationen for Danske Bedemænd valgt at give dig et samlet overblik på de mange forskelligeservices og ydelser, du som pårørende skal tage stilling til i forbindelse med din samtale med bedemanden.I bedemandens tilbud vil almindeligvis være en række ydelser, der er særskilt pris på samt et honorar. I bedemandens honorarindgår rådgivning og som oftest de mest almindelige serviceydelser, der er forbundet med en begravelse, men du bør væreopmærksom på, at honoraretikke altidomfatter de samme ydelser fra alle bedemænd.Tillæggene kan ofte sløre bedemandens ”pakkepris”, således at den samlede pris ender på et niveau, der ligger langt over denoprindelige annoncerede pris.Vi anbefaler, at I som pårørende altid får et skriftligt tilbud fra bedemanden.
Lys
YdelseKisteLevering af kisteog ilægningUrne
OmfatterKiste, der kan leveres i alle farverog dekorationer.Transport af kiste til og fra afhent-ningssted. Er det rustvognskørsel?Urner kan leveres i flere forskelligematerialer og med dekorationer eftereget valg, herunder også egenpersonlig dekoration.En fast grundtakst, der omfatter etfast antal kilometer samt efterfølgendekilometertakst.Flytning af kranse og blomster frabisætttelse/begravelse til kirkegård.Afhentning af urne og transporttil gravsted.
TjekOm pris omfatter polstring, så kisten holder tæt,linned og ligklæder.Om der skal betales særskilt for transport af kistetil afhentningssted og for medhjælp til ilægning ikiste.
Kørsel med rustvogn
Transport af blomsterTransport af urne
Særlige ruter eller stoppesteder kan aftales.I kan aftale, at rustvognen medtager en pas-sager.Hvis kirkegården ikke ligger i umiddelbar tilknyt-ning til kirken? Skal der betales?Bedemanden kan efter aftale medvirke vedurnenedsættelse.
I forbindelse med de forskellige ydelser skal I som pårørende være opmærksomme på, om bedemanden skal have tillæg for fxassistance udenfor almindelig arbejdstid, betaling for ekstra mandskab ved kisteilægning, leje af kapel/kølerum og miljøtillæg.Nogle bedemænd tilbyder at indhente tilbud og lave udlæg i forhold til betaling af annoncer, blomster, krematorium, kirkegård,gravsten og mindehøjtidelighed. Det aftales særskilt med bedemanden.
Guide for efterladte

Bedemandens honorar

Bedemanden tilbyder en professionel rådgivning såvel før som efter begravelsen omkring depraktiske og økonomiske forhold, herunder muligheder for økonomisk hjælp fra kommuner, forsikringer og private.I forbindelse med dødsfald, begravelse og efterfølgende ceremoni står bedemanden for en række ting, der er dækket af detsamlede honorar. Der er ofte forskel på, hvordan bedemanden har sammensat sit honorar samt hvilke ydelser, honoraret omfat-ter.Vi anbefaler, at I som pårørende tager stilling til, hvordan I ønsker at tage afsked med den afdøde, og hvilke opgaver I ønsker, atbedemanden skal hjælpe jer med.I forbindelse med bedemandens honorar skal I som pårørende være opmærksom på, om følgende ydelser indgår i honoraret,eller om I skal betale særskilt for disse ydelser.
Lys
Honoraret omfatter almindevis følgende ydelserHjælpe med at udfylde alle nødvendige papirer til myndighederKoordinering og kontakt til kirke og præstFremvisning af afdøde i kapelUdsyngning fra afhentningsstedBestilling af blomster, kistedekoration og kirkepyntTilstedeværelse under ceremoniTransport af blomster fra kirke til gravstedKoordinering af mindesamvær efter ceremoniAfholde ceremoni ved borgerlig begravelse (mindetale og sang)Indrykning af annoncerKoordinering af ceremoni ved askespredningMedvirke ved urnenedsættelseVejledning om muligheder for økonomisk tilskud/erstatningVejledning om mulighed for psykologhjælp og sorggrupper samt advokathjælpAfmelding og lukning af internetkontiFoto af kiste, gravsted og blomster
Læs mere på www.bedemand.dk