Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 168
Offentligt
1220509_0001.png
1220509_0002.png
1220509_0003.png
1220509_0004.png
1220509_0005.png
1220509_0006.png
INSPIRATIONSPUNKTER
26. februar 2013
DET TALTE ORD GÆLDER/mli-dep

Samråd i ERU den 26. februar 2013 – Spørgsmål Y stillet

efter ønske fra Mette Bock (LA)

[Spørgsmålet læses ikke op.]

Ad spørgsmål Y

Mener ministeren i forlængelse af kronikken i Fyens Stiftstidende den 8.januar 2013 ”Blomster på nedtur”, at det er tilfredsstillende, at gartnerier-ne ikke investerer i Danmark, og vil ministeren gøre noget for at ændregartneriernes rammevilkår.
Regeringen, og jeg som erhvervs- og vækstminister, er me-get optaget af, at der er gode rammevilkår for alle dele afdet danske erhvervsliv, herunder selvfølgelig også gartneri-erne.Det viser vi med Vækstplan DK, som vi har fremlagt i dag.Med forslaget sætter vi gang i væksten og skaber varige ar-bejdspladser bredt i erhvervslivet. Vi sænker selskabsskat-ten og lemper energiafgifter.I forhold til gartnerierne står de, som mange dele af er-hvervslivet, overfor en stor udfordring med at skabe vækstog arbejdspladser. Gartnerierne beskæftiger i dag ca. 10.000personer og er, ikke mindst på min egen hjemegn Fyn, endrivkraft i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser bådei gartnerierne og den følgeindustri, de er med til at skabe.
2/6
Selvom gartnerierne udgør en relativ lille andel af det sam-lede erhvervsliv, blev der i 2011 eksporteret frugt og grøntfor godt 3 mia. kr.Der er ingen tvivl om, at omstillingen til en grønnere øko-nomi har været en stor udfordring for gartnerierne. Men dehar løftet opgaven.De seneste 10 år har gartneribranchen nedbragt deres var-meforbrug med lidt under 40 procent til gavn for både mil-jøet og erhvervet selv.Regeringen ønsker, at det skal være attraktivt at etablerevirksomhed i Danmark. Det er min opgave som erhvervs-og vækstminister at skabe gode rammevilkår for virksom-hederne, så de har lyst til og mod på at investere i langsigtetdansk produktion. Det er det vi gør med Vækstplan DK.Derfor er det da ærgerligt at høre om danske gartnere, derhellere vil investere i udlandet frem for i Danmark. Jeg serselvfølgeligt helst at virksomhederne vælger at investere iDanmark, så jobbene skabes her.Der er ingen tvivl om, at vi skal have styrket væksten ogkonkurrenceevnen i Danmark. Vi skal skabe nye, varige oggerne grønne job. For at nå disse mål er det vigtigt at skabegode rammevilkår for de danske virksomheder, herunderogså gartnerierne.
3/6
Med Vækstplan DK, vi har fremlagt i dag forbedrer virammevilkårene for hele erhvervslivet, herunder også gart-nerierne.De gartnerier, der nævnes i kronikken, er alle selskaber ogvil derfor kunne få gavn af, at vi foreslår at sænke selskabs-skatten fra 25 procent til 22 procent de næste 3 år.Herudover foreslår vi at sænke nogle af elafgifterne. Det vilogså have betydning for gartnerierne.Og vi har allerede igangsat en række initiativer, der skalgøre det mere attraktivt for virksomhederne at producere iDanmark, der kommer gartnerierne til gavn.Med energiaftalen, der blev indgået i foråret 2012 med bredpolitisk opbakning, blev der sat gang i en ambitiøs grønomstilling, under hensyn til, at virksomhedernes konkurren-ceevne bibeholdes.I aftalen er der blandt andet afsat midler til at yde tilskud tilvedvarende energi i virksomhedernes produktionsprocesser.Støtten gives som tilskud til projekter, der erstatter fossilebrændsler med vedvarende energi eller fjernvarme samtenergieffektiviseringer i direkte tilknytning til disse konver-teringsprojekter. Virksomheder, der i dag bruger fjernvarmetil proces, kan i stedet vælge løbende at få et tilskud til de-
4/6
res meromkostninger, såfremt kraftvarmeproduktionen om-stilles til biomasse og under forudsætning af, at ordningengodkendes af EU efter statsstøttereglerne.Herudover er der indført et tilskud på 30 mio. kr. årligt fra2013-2020 for at fastholde og fremme industriel kraftvarmei industri og gartnerier. Samtidig kan gartnerierne få gavn afden energispareindsats, energiselskaberne skal gennemføresom følge af aftalen.Endvidere blev der med energiaftalen i 2013-2015 afsatmidler til at undersøge erhvervslivets energiforhold, herun-der særligt påvirkningen af konkurrenceevnen over for ud-landet, blandt andet for gartnerierne.Under Landdistriktsprogrammet er der afsat midler til inve-steringer i miljøteknologi. Med aftalen om finansloven for2012 blev der sikret en forstærket indsats, således at der i2012 og 2013 er afsat 215 mio. kr. årligt til investeringer imiljøteknologi. I 2012 var der herunder afsat 15 mio. kr. tilreduktion af energiforbruget og reduktion af vand-, næ-ringsstof og pesticidforbruget i gartnerisektoren.
***
Som følge af krisen har virksomhederne nedbragt deres in-vesteringer ganske markant. I virksomhederne er der et be-
5/6
tydeligt opsparingsoverskud. Men de dårlige internationalekonjunkturer og usikkerhed om fremtiden gør det svært atfå de penge ud at arbejde i vores økonomi.Investeringerne i erhvervslivet er nu på et så lavt niveau, atde ikke engang dækker vedligeholdelse af produktionsud-styr og maskiner. Virksomhedernes produktionsudstyr bli-ver gradvist forældet og erstattes ikke i tilstrækkelig grad afnye og mere effektive maskiner.Når vi nu lytter til erhvervslivet og sænker skatter og afgif-ter for erhvervslivet, er det så også vores forventning, atvirksomhederne satser mere på at investere i Danmark.Vi har også sidste år igangsat en række initiativer, der skalgøre det lettere og mere attraktivt for virksomhederne at in-vestere i Danmark. Vi har blandt andet gennemført en ud-viklingspakke, der styrker små og mellemstore virksomhe-ders adgang til vækstkapital og eksportfinansiering, og islutningen af 2012 indgået aftale om en kreditpakke også tilde små og mellemstore virksomheder, der over de næste treår kan danne basis for øget udlån på over 12 mia. kr.Finansieringsinitiativerne skal
styrke virksomhedernes
vækst, udvikling og jobskabelse bredt og støtter op om ini-tiativerne i Vækstplan DK. Det er også initiativer, der er tilgavn for gartnerierne.
6/6
Alt i alt har regeringen sat en offensiv dagsorden for at øgevæksten og skabe flere arbejdspladser på en ansvarsfuldmåde. Men vi er ikke i mål. Vi står stadig overfor en rækkeudfordringer, der skal løses, hvis vi for alvor skal have gangi væksten og investeringerne og få skabt nye varige danskearbejdspladser.Vi er parate til at tage de udfordringer op. Det viser vi medvækstplan DK, vi i dag har fremlagt. Med forslaget sættervi gang i væksten og skaber varige arbejdspladser bredt ierhvervslivet.Vi håber, at alle partier ønsker at bakke op om at skabe bed-re rammevilkår for virksomhederne, så vi for alvor får gangi væksten, og der kommer nye varige job i hele Danmark.Derfor håber vi på et bredt forlig.Tak for ordet.