Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 163
Offentligt
1220184_0001.png
1220184_0002.png
1220184_0003.png
TALEPUNKTER TILFOLKETINGETS ERHVERVSUDVALGDet talte ord gælder
Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013vedrørende samrådsspørgsmål S stillet af Kim Andersen (V).[SpørgsmålS:Vil ministeren redegøre for den erhvervsmæs-sige udvikling i Grønland – opdelt på de forskellige erhverv.Hvad er værditilvæksten, og hvordan er beskæftigelsessituati-onen inden for de enkelte erhverv?]
Eftersom Grønlands Selvstyre har den fulde kompeten-ce på erhvervsområdet, har jeg indhentet bidrag til be-svarelse af spørgsmålet fra selvstyrets departement forerhverv og arbejdsmarked.
Derfor håber jeg, at I vil respektere, at i og med at deter et rent grønlandsk anliggende, vil jeg som dansk er-hvervs- og vækstminister afholde mig fra at svare påeventuelle opfølgende spørgsmål for at udvise respektfor selvstyrelovens kompetencefordeling.
Grønlands Selvstyre oplyser til mig, at der i den sene-ste opgjorte periode fra 2003 til 2011 har været en gen-nemsnitlig årlig vækst på 3,0 procent opgjort i fastepriser.
2/3
Den senest opgjorte værditilvækst i Grønland fra 2011er opgjort til 12,7 milliarder danske kroner.
I forhold til opdelingen på de forskellige erhverv viljeg henvise til det oversendte bilag 1.
Der er i bilaget desuden en henvisning til en mere spe-cifik opdeling, der kan findes hos Grønlands Statistik.
Den samlede beskæftigelse i Grønland har været næ-sten konstant.
Den største beskæftigelseskategori er med 11.480 be-skæftigede i 2011offentlig administration og service.Antallet af beskæftigede i denne sektor er desuden no-genlunde uændret for de seneste tre år.
Råstofsektoren er den hurtigst voksende sektor rent be-skæftigelsesmæssigt. Det sker delvist på bekostning afbeskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren. Også indenfor handelssektoren og fiskeriet har beskæftigelsen væ-ret svagt aftagende.
Det er ifølge det grønlandske selvstyres egen vurderingikke forventningen, at der på nuværende tidspunkt er
3/3
den nødvendige kvalificerede arbejdskraft i Grønlandtil at anlægge råstof- og storskalaprojekter uden i athente arbejdskraft udefra.
Omvendt vurderer det grønlandske selvstyre, at der ertilstrækkelig arbejdskraft til at varetage opgaverne medråstofudvinding i driftsfasen.