Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 163
Offentligt
1220183_0001.png
1220183_0002.png
1220183_0003.png
TALEPUNKTER TILFOLKETINGETS ERHVERVSUDVALGDet talte ord gælder
Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013vedrørende samrådsspørgsmål R stillet af Kim Andersen(V).[SpørgsmålR:Ministeren bedes redegøre for, hvad det bety-der for forsyningssikkerheden, hvis Kina får monopol på mine-raler og sjældne jordarter i Grønland – globalt og i forhold tilDanmark.]
Jeg har indhentet bidrag til besvarelsen af spørgsmåletfra Udenrigsministeriet, som har det overordnede an-svar for sjældne jordarter, da det er et handelspolitiskområde.
Kinas stærke position for udvinding af visse sjældnejordarter og såkaldte kritiske mineraler er primærtknyttet til politiske og økonomiske forhold, og i min-dre grad til geologisk tilgængelighed.
Kina har satset meget på at udvinde disse produkter,mens produktionen er gået tilbage i andre lande.
Det er derfor, at Kina er hovedleverandør til verdens-markedet.
2/3
Kineserne har samtidig valgt at indføre eksportrestrik-tioner på disse sjældne jordarter og kritiske mineraleraf hensyn til den kinesiske industri. Det har gjort rå-stofferne mindre tilgængelige på verdensmarkedet.
Ifølge De Nationale Geologiske Undersøgelser forDanmark og Grønland, vurderes manglen på sjældnejordarter at være relativt kortsigtet, da der for tiden erop mod 200 udforskningsprojekter i gang globalt.
Fremskrivninger viser, at den globale produktion ven-tes at overstige efterspørgslen inden for 5 til 10 år.
Samtidig har de høje råstofpriser styrket forskningen ialternativer. Blandt andet er vindmølle-producenter nui gang med at teste prototyper, der ikke indeholdersjældne jordarter.
EU har desuden lanceret en råstofstrategi, hvori dersigtes mod udvikling og etablering af andre kilder tilsjældne jordarter end de kinesiske, samt en styrket ind-sats for at styrke genbrug af sjældne jordarter.
3/3
På sigt må det således forventes, at udviklingen vil be-tyde, at handlen med mineraler og sjældne jordarter vilnærme sig almindelige markedsforhold.
Det er i den forbindelse vigtigt at holde sig for øje, atKina er forpligtet til at overholde de internationalehandelsregler, da Kina er medlem af WTO.
WTO’s tvistløsningsorgan besluttede i juli 2011, at Ki-nas restriktioner på eksport af sjældne jordarter i formaf eksport-kvoter og eksport-told på flere industrielleråvarer var i strid med WTO-reglerne.
EU fører nu i samarbejde med USA og Japan en andensag mod Kina ved WTO’s tvistløsningsorgan om ulov-lig brug af eksportrestriktioner i forbindelse med hand-len med sjældne jordarter.
Kina har erklæret, at man har til hensigt at overholdeWTO’s regler. Vi vil nøje følge dette.