Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 130
Offentligt
1208300_0001.png
1208300_0002.png
1208300_0003.png
1208300_0004.png
1208300_0005.png
1208300_0006.png
1208300_0007.png
1208300_0008.png
1208300_0009.png
1208300_0010.png
1208300_0011.png
1208300_0012.png
1208300_0013.png
1208300_0014.png
1208300_0015.png
1208300_0016.png

Forbundsformand Claus Jensen

Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013

Tak for invitationen. Jeg er glad for at have fået muligheden for at taleved høringen her i dag om behovet for at sikre stærke kompetencer iDet Blå Danmark.
Jeg har sat stor pris på at være en del af Vækstteamet for Det BlåDanmark. Jeg synes, at det er den helt rigtige vej at gå, når regeringeni sit arbejde for at fremme vækst og nye arbejdspladser så aktivtvælger at inddrage erhvervet – vel at mærkebådearbejdsgivereoglønmodtagere.
1
Det maritime Danmark skaber i dag højproduktive arbejdspladser.Vækstteamets arbejde understreger, at det også kan blive tilfældet i dekommende år, hvis vi formår at finde fælles fodslag.
Jeg mener, at potentialet bedst kan illustreres ud fra to afkonklusionerne i Vækstteamets arbejde:
For det første er de nyuddannede efterspurgte. Mere end 9 ud af 10 afde dimitterede fra de maritime uddannelser er i job et halvt år efterendt uddannelse.
2
For det andet er der mangel på arbejdskraft med de rette kompetenceri den maritime sektor. Det gælder ikke mindst inden for offshore-branchen, hvor der i dag bliver rekrutteret en del udenlandskarbejdskraft, fordi de nødvendige kompetencer ikke altid er til stede iDanmark.
Regeringens fokus på det maritime område er derfor helt rigtigt set.
Dygtige virksomheder og medarbejdere er fundamentet for, at vi haren maritim klynge i verdensklasse i Danmark. Det skulle vi ikke brugelang tid på at blive enige om i Vækstteamet.
3
Men jeg vil gerne benytte lejligheden til at gøre Jer opmærksomme på,at udfordringerne også er til at få øje på, hvis vi vil fastholde de stærkekompetencer i et yderst globalt erhverv.
Vækstteamets rapport viser meget tydeligt, at vi allerede i dag harproblemer med at sikre den nødvendige kvalificerede arbejdskraft tilbranchen set over en bred kam, og det er en barriere for vækst.
Lukningen af de store skibsværfter kan risikere at forstærke denneudvikling. Værfterne har hidtil været en hjørnesten i udviklingen afdet maritime fundament og i det hele taget koblingen imellem land ogsø.
4
Det kan vi ikke drage nytte af mere. I værste fald kan det betyde, at vimister en kritisk masse af maritime kompetencer. Og den skal vi findeandre veje til at holde fast i.
Vækstteamet har afholdt møder rundt om i landet, og vi har hørt, atder i Nordjylland er misforhold mellem arbejdsstyrkens kompetencerog virksomhedernes behov. Det gælder fx på Karstensens Skibsværft.Men iværksættere har også svært ved at finde den kvalificeredearbejdskraft, der skal bidrage til udvikling af nye produkter.
5
I Esbjerg-området er der stor mangel på faglært og højtuddannetarbejdskraft i offshore branchen. Det gælder driftsteknologer,elinstallatører, teknikere, svejsere, montører og andre grupper.
Erhvervet har ydermere et stærkt behov for maskinister. I samarbejdemed rederierne arbejder Dansk Metal derfor ihærdigt på, om vi delskan omskole folk, og dels kan ændre uddannelsen, således at vi fårbedre elkompetencer lagt ind.
Vækstteamet har derfor haft stort fokus på kompetencer oguddannelse.
6
Kort sagt: hvordan fremtidssikrer vi kvalifikationerne hos den danskearbejdskraft i Det Blå Danmark, så de imødekommer erhvervetsbehov?
Jeg er derfor meget tilfreds med, at regeringen i sin Vækstplan for DetBlå Danmark lægger op til at styrke uddannelsesområdet på alleniveauer.
Det kræver selvsagt flere tiltag, som stiller store krav til det danskeuddannelsessystem.
7
Vækstteamet har talt en del om nye vækstområder, og behovet forudvikling af nye kurser og kompetencer. Efteruddannelse er heltcentralt i den her sammenhæng.
Det er derfor positivt, at regeringen opfordrer arbejdsmarkedets partertil at udarbejde målrettede kompetenceudviklingsstrategier og forløbfor medarbejderne inden for de maritime erhverv.
Men jeg er bekymret for, at vi risikerer at lade nye vækstpotentialerpassere, hvis vi ikke i langt højere grad formår at skabe sammenhængmellem erhvervs-, arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitikken.
8
For hvordan skal jobcentre eller uddannelsesinstitutioner opdageerhvervets nye behov, hvis dialogen med arbejdsgivere oglønmodtagere er fraværende.
Jeg mener, at en løbende dialog og et grundigt kendskab til erhverveter forudsætningen for, at vi kan opbygge et fleksibelt udbud af efter-og videreuddannelser.
Det kræver, at uddannelsesmidlerne bliver løftet op på regionaltniveau, hvor det ikke alene er op til det kommunale jobcenter atvurdere arbejdsmarkedets behov nu og i fremtiden. Det vil bidrage tilat sikre tilstedeværelsen af de relevante kompetencer.
9
Det Blå Danmark er et konkret eksempel på denne problematik.Offshore er koncentreret i Esbjerg, og derfor er det et kerneområde forjobcentrene i Esbjerg Kommune. Det gælder derimod ikkenødvendigvis i Varde eller Kolding få kilometer væk eller lidt længerevæk i Billund Kommune – også selvom de jo har Vorbasse Krigshavn.
Det er uacceptabelt, hvis ledige, som har de rette kvalifikationer ellerhar brug for målrettede kurser, ikke kan matches med devirksomheder, der har behov for kvalificeret arbejdskraft.
10
Danske lønmodtagere flytter sig meget gerne på tværs afkommunegrænser for at få arbejde, og det skal vi understøtte bedstmuligt.
Kort sagt: det er meget at forlange, at det enkelte kommunalejobcenter skal have spidskompetencer inden for offshore-branchen.
Offshore-sektoren er netop et oplagt eksempel på betydningen af etbredt samarbejde på tværs af erhvervsskoler, erhvervsakademier,jobcentre og arbejdsmarkedets parter.
11
Det er derfor yderst positivt, at regeringen specifikt vil se på veje til atimødekomme offshore-sektorens kompetencebehov.
Der er absolut et potentiale for udvikling af en særlig offshore-retninginden for relevante uddannelser samt for at udvikle specifikkeefteruddannelsestilbud. Det er fx oplagt at etablere specielle kurser forfaglærte og ufaglærte med henblik på omskoling til offshore-sektoren.
Men der er også andre styrkepositioner, hvor der er behov forkvalificeret arbejdskraft. Det gælder fx nye grønne løsninger.Erhvervet har en stor liste af miljøkrav i vente, og de erhvervsmæssigemuligheder har vi særdeles gode forudsætninger for at udnytte.
12
Det glæder mig derfor også, at regeringen lægger op til at etablere etpartnerskab omkring udvikling af nye miljø- og klimaløsninger.
Hvis vi skal udnytte de nye erhvervsmuligheder, kræver det enløbende dialog om nye uddannelser og udvikling af nuværendeuddannelser.
Vi skal hele tiden sørge for, at de maritime uddannelser konstantbliver tilpasset udviklingen og efterspørgslen i den maritime klynge.Det betyder igen, at det er vigtigt med tæt dialog og samarbejde medmyndigheder, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter.
13
I den sammenhæng vil jeg helt konkret pege på, aterhvervsuddannelserne også i større udstrækning bør inddrage demaritime kompetencer. Det gælder ikke mindst i lyset af, at de storeskibsværfter er fortid, som jeg tidligere har nævnt.
Erhvervsuddannelserne er netop kendetegnet ved at tageudgangspunkt i arbejdsmarkedets konkrete behov. Det betyder, atuddannelsernes indhold løbende bliver tilpasset i forhold til nyeteknologier, nye miljøkrav og meget andet.
Behovet for flow af maritime kompetencer mellem land og sø, og desynergieffekter, vi har her, er vigtige. Værdien af at skære de
14
fremtidige uddannelser til, så man fx kan få en skibsmekaniker, derogså har kompetencer som vindmøllemontør eller vindmøllereparatør,og den værdi de kan tilføre både rederier og hele offshore-branchen.
Det Blå Danmark er et globalt erhverv, og medarbejderne skal arbejdepå et globalt marked. Det skal selvfølgelig afspejles i uddannelserne,at der er behov for globale kompetencer.
Regeringen trykker derfor også på de rigtige knapper, når de vil se påsamarbejdsaftaler med andre lande på uddannelsesområdet.
15
Afslutningsvis vil jeg gerne kvittere for, at regeringen har valgt atlægge sig tæt op ad de anbefalinger, vi gav fra Vækstteamet, som jonetop er udtryk for erhvervets behov og ønsker.
Jeg er overbevist om, at det kan styrke jobskabelsen i den maritimesektor.
Jeg håber derfor også, at vi får rig mulighed for at deltage igennemførelsen af de konkrete punkter i vækstplanen for Det BlåDanmark.
Tak for ordet.
16